Megérkezett a történelmi árvíz: az ország felkészült a védekezésre

árvíz, Gönyű
Fotó: MTI/Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
2013 óta nem látott árvíz fenyegeti Magyarországot, miután a napokban szokatlanul nagy mennyiségű csapadék esett a térségben. Ausztriában és Csehországban a káosz lett úrrá, most viszont hazánk következik. A Duna felső szakaszain már a hétvégén megkezdték a védekezést, az árhullám közeledik a főváros felé. A magyar vízügy szerint az elmúlt évek fejlesztései következtében jó helyzetben várja az ország az árvizet. Orbán Viktor kormányfő pedig úgy fogalmazott, hogy Magyarország felkészült a kihívásra, "meg fogjuk csinálni". Kritikus napok következnek, éppen ezért összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat az évtized árvízéről!
Vágólapra másolva!

A heves esőzések és áradások miatt a napokban kritikus helyzet alakult ki több ausztriai, csehországi és lengyelországi régióban és településen. Ritkán látott jelenetek alakultak ki a térségünkben: Ausztriában helikopterrel mentik az embereket, Bécsben vízben úsznak a házak, Csehországban pedig 250 ezer háztartásban ment el az áram. 

Rekordok dőlhetnek meg

Az áradás a vártnál gyorsabban elérte Magyarország területét, így a Duna felsőbb szakaszain már a hétvégén megkezdték az árvízi védekezést. Ahogy mi is beszámoltunk róla, szombaton több településen, Neszmélyen és Dunaalmáson is elkezdtek homokzsákokat pakolni, vasárnap pedig még intenzívebbé vált az árvíz elleni védekezés. A helyzet nyugtalanságra ad okot, hiszen a Duna vízszintjének emelkedése rég nem látott méreteket öltött. A szakértők egységesen arról beszélnek, hogy 

a budapesti vízállás megközelítheti a 2013-as szintet, sőt, ha továbbra is ennyi csapadék esik, akkor akár meg is dőlhet a rekord. 

Igaz, a magyar vízügy szerint ezt a szintet valószínűleg nem érjük el, átlagosan 40 centiméterrel maradhatunk el tőle, de látványban hasonló lehet. Emlékezetes, 2013. június 9-én kora délután 891 centiméterrel megdőlt a Budapesten eddig mért legmagasabb árvízi Duna-vízállás rekordja. 

Az árhullám tehát közeledik a főváros felé, és várhatóan a jövő hét második felében éri el Budapestet. A legfrissebb előrejelzések szerint hétfőtől napi egy méterrel emelkedik a Duna vízállása Budapestnél, ahol a folyó várhatóan a jövő hét második felében, nyolc métert meghaladó vízszinttel tetőzik. Éppen ezért Karácsony Gergely főpolgármester szeptember 16-án, hétfőn nulla órától 

az összes budapesti szakaszon harmadfokúra emelte az árvízvédelmi készültséget.

A készülődés jegyében a víz valószínűleg kedden éri majd el a pesti alsó rakpartot, de külön kell védekezni majd a Margitszigeten és a Római-parton is. A Királyok útján egy 4 kilométer hosszú agyaggátat fognak építeni, ezért az utat hétfőn lezárják. A Margitszigetet – gépesített módon –homokzsákokkal fogják megvédeni. 

Az áradó Duna Budapestnél, árvíz, áradóDuna, árvízBudapest, 2024.06.08.
Árvíz idén júniusban Budapesten
Fotó: MTI/Hegedüs Róbert / MTI/Hegedüs Róbert

Az Ausztriából érkező Lajta folyó vízszintje is extrém magas lehet. A jelenlegi előrejelzések szerint olyan víztömeg érkezik Mosonmagyaróvárra, ami akár a valaha mért legmagasabb vízállást is megdöntheti. A város védelme érdekében szükség lehet a város feletti szükségtározó megnyitására. Hogy erre valójában szükség lesz, nagyságrendileg hétfő délelőtt fog eldőlni. 

Hasonló a helyzet a Rábán, ahol szintén a valaha mért legmagasabb vízszintet várnak a szakértők. A Dunán és a Rábán tehát nagyon gyorsan emelkedik a vízszint. Ugyanakkor a Tisza részvízgyűjtői közül a Zagyván és a Sajón is elsőfok feletti, míg a Tarnán másodfok feletti tetőzés valószínűsíthető. A Murán harmadfok, a Dráván Drávaszabolcsnál pedig az első fok szintje körüli tetőzést valószínűsítettek. 

A szakértők szerint nem lesz baj

Az extrém helyzetre tekintettel az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) folyamatosan figyeli az árhullám alakulását, és készül a lehetséges árvizek megelőzésére és kezelésére. Siklós Gabriella, az OVF szóvivője az Indexnek adott interjújában mindenkit nyugalomra intett, és azt mondta, hogy „a vízügy maximálisan felkészült, és hihetetlenül szervezett munka folyik”. Szerinte az elmúlt évek munkája most nagyon komolyan megmutatkozik, majd felsorolta ezeket az eredményeket. 

Árvízi töltéseket erősítettek meg, új műtárgyakat és zsilipeket építettek. 

„Az elmúlt évek beruházásai most rendkívül fontosak, mert a védekezésben meghatározó szerepet játszanak. Az állami töltésvonalak és a vízügyi műtárgyak jó állapotban vannak, és ez bizakodásra ad okot” – fogalmazott a szóvivő. 

Dunaalmáson még este is dolgoztak az áradás megfékezése érdekében
Fotó: KEMMA/Flajsz Péter

 A szervezet vasárnap jelentette be, hogy több mint félezer átvezényelt szakember érkezik folyamatosan a leginkább veszélyeztetett vízügyi igazgatóságokhoz, annak érdekében, hogy az állami védvonalakon vegyenek részt az árvízvédelmi munkában. Fontos leszögezni, hogy az árvízvédelem két fő részből áll: az állami és az önkormányzati védekezésből. Az állami védvonalakon a vízügyi szakemberek felelnek a töltések megfigyeléséért, míg az önkormányzatok saját területükön szervezik meg a védekezést. 

árvíz, Gönyű
Fotó: MTI/Krizsán Csaba / MTI/Krizsán Csaba

Felkészült a kormány

A politikusok is megpróbálnak ott segíteni, ahol tudnak. Elsőként Orbán Viktor foglalkozott a témával, a miniszterelnök már pénteken árvízvédelmi ellenőrzést tartott. 

Kritikus napok jönnek. Felkészültünk az árvíz elleni védekezésre. A neheze csak most jön, de meg fogjuk csinálni!

 - adta ki a jelszót a kormányfő, aki az alábbi videóban mutatta meg, mi történt az eseményen.

Vitályos Eszter kormányszóvivő a helyszínen segített a védekezésben, homokzsákokat cipelt és homokot lapátolt. Közösségi oldalán közzétett videójában kiemelte, hogy a kormány megkezdte az árvízi védekezést és egyúttal köszönetet mondott az önkénteseknek. Arra kért mindenkit, hogy vegyék komolyan a kialakult helyzetet, mert az árvíz nem játék. Felszólította az érintetteket, hogy kezdjék meg az értékeik és az állataik biztonságba helyezését. 

Szintén a gátaknál van Nagy István agrárminiszter, aki valamennyi hivatali programját lemondta az árhullám miatt. Az élet és értékvédelem a legfontosabb - húzta alá. Jön az ár, de mi készen állunk; az eredményes védekezés feltétele a fegyelmezett munka és a jó szervezettség - emelte ki a Facebook-oldalán közölt videójában. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára pedig Szobnál vette ki a részét a munkából, ahol a helyi uszoda védelmét biztosították az önkéntesekkel. Folyamatosan zajlik a munka annak érdekében, hogy megvédjük a jelenleg veszélyeztetett területen élőket az árvíztől - jelentette ki Tuzson Bence igazságügyi miniszter vasárnap, hozzátéve, hogy "mindenkire vigyázunk."

árvíz, Gönyű
Homokzsákokat töltenek önkéntesek Gönyűn, az áradó Duna közelében 2024. szeptember 15-én
Fotó: Fotó: MTI/Krizsán Csaba / MTI/Krizsán Csaba

A baloldali pártok is igyekeznek kivenni a részüket a közös védekezésből, így Magyar Péterék, a Demokratikus Koalíció és a Momentum képviselői is ott vannak a veszélyeztetett helyszíneken. 

Átírt sok mindent az árvíz

A történelmi árvíz miatt több mindent módosítani kellett a közlekedést illetően. Lezárásokra kell készülni a fővárosban - erre figyelmeztet a Főpolgármesteri Hivatal. Közleményük szerint a belső pesti rakpartszakaszokat az árvíz levonulásáig nem nyitják újra. A pesti alsó rakpart többi részét, valamint a budai alsó rakpartot hétfőn 20 órától teljesen lezárják. A főváros vezetése éppen ezért azt kéri, hogy aki az érintett területen parkol, az minél hamarabb vigye el onnan az autóját. A rakpartokon szombat 0 órától már tilos megállni, az ott parkoló autókat hétfőn elszállítják. Egyelőre a BKK még nem jelezte, hogy változások lennének a fővárosi tömegközlekedésben.

Vasárnap a MÁV-VOLÁN-csoport közleményben jelentette be, hogy komoly változások álltak be a vasúti közlekedésben, illetve buszutakban. Mint írják, Magyarországtól nyugatra több országban a vasúti közlekedés akadozik, több területen szünetel. Az ÖBB azt javasolja, hogy keddig ne utazzanak vonattal Ausztriába, illetve Ausztriából és Ausztrián keresztül. Vasárnap este a Budapestről Ausztrián át, Németországba, illetve Svájcba induló, illetve hétfő reggel onnan érkező Kámán Imre EuroNight (EN 462, EN 463) csak a magyarországi szakaszán, a Keleti pályaudvar és Hegyeshalom között közlekedik. Arra is felhívták a figyelmet, hogy vasárnap délutántól a Komárom–Esztergom vonalon az S74-es vonatok helyett már pótlóbuszok közlekednek.

A Szigetközbe rekordközeli vízmennyiség érkezik 

Rekordközeli vízmennyiség érkezik majd az árvízzel a Szigetközbe, ahol már jelen van az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) több mint ötszáz szakembere - mondta az OVF szóvivője hétfő reggel az M1 aktuális csatornán. Siklós Gabriella közölte, a legfrissebb előrejelzés szerint egyre biztosabb, hogy a Dunán nagyon nagy mennyiségű víz érkezik az országba. Az Országos Vízjelző Szolgálat szakemberei jelenleg úgy látják, hogy a 2013-as tetőzéseknél a Budapestig tartó szakaszon és a fővárosban átlagosan körülbelül 40 centiméterrel alacsonyabb lesz a vízállás.

Percről percre tudósításunkat a védekezésről itt olvashatják.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!