A Bükkben mínusz 16 fokot mértek

Vágólapra másolva!
Tegnap hajnalban a Mohos-töbörben mínusz 16 fokot mértek. Ezzel gyorsan megdőlt a két nappal korábbi rekord, akkor mínusz 14,5 fokot mértek.
Vágólapra másolva!

Csak pár nap telt el azóta, hogy mínusz 14,5 fokos rekord hideget mértek a Bükkben, tegnap hajnalban még hidegebb volt. A Mohos-töbörben ugyanis mínusz 16 fokot mértek. 

A Miskolci Egyetem Földrajz-Geoinformatika Intézete a közösségi oldalán azt írja, hogy a léghőmérséklet már este 8 körül lement mínusz 10 fok alá. 

A késő hajnali órákban egészen mínusz 16 fokig csökkent a hőmérséklet.

A területen a töböralji állomás adatai alapján az elmúlt öt nap tízperces átlagából számított napi átlaghőmérséklet nulla fok alatt volt. 

Október 18-án a napi átlag hőmérséklet mínusz 5,6 fok volt. 

A jelenlegi periódusban még lehet hasonló időjárásra számítani a fensíkon, mert jellemzően nyugodt időt vetítenek előre az időjárási modellek, bár talán magasabb felhősödési hajlammal, de ez majd kiderül – közölték. 

Azt is írták, hogy megtörtént az első őszi talajfagy is, mínusz 0,4 fokot mért a talajhőmérő szenzor mínusz 5 centiméternél - írja a Magyar Nemzet

Ahogy az Origo korábban megírta, október elsején több helyen is fagyott. Erős volt az éjszakai lehűlés, így hajnalra -3 és +7 fok közé csökkent a hőmérséklet. Az éjszaka során Zabar és Lénárddaróc mérőállomáson mérték a legalacsonyabb hőmérsékletet.  Lénárddarócon -3,1 fokot mutatott a hőmérő, míg Zabaron egy tized fok eltéréssel -3,0 fokot. Emellett több településen csökkent fagypont alá a hőmérséklet.

Szeptember végén megdőlt a fővárosi szélrekord. A János-hegyen óránkénti 66,6 kilométeres volt a legerősebb széllökés a reggeli órákban, ami új fővárosi napi rekord. A korábbi széllökés-rekord ezen a napon a fővárosban óránkénti 64,4 kilométeres volt, amit 1985-ben regisztráltak Budapest Örsöd állomáson - számolt be róla a HungaroMet a honlapján. 

A heti időjárásról itt írtunk. Szerdán, október 23-án a köd és pára megszűnése után többnyire változóan felhős idő valószínű, némi napsütéssel, de helyenként vastagabb felhőzet is kialakulhat. Az északnyugati, illetve északi területeken néhol záporok is előfordulhatnak. Sok helyen élénk északi, északkeleti szél fúj. A hőmérséklet délutánra 15 és 20 fok közé emelkedik, kellemes őszi időnk lesz.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!