Különleges dolgot láthatunk majd, ha este felnézünk az égre

Vágólapra másolva!
Ma este és holnap éjszaka Magyarország minden pontjáról szabad szemmel is látható lesz a szuperhold. Az előrejelzések szerint tiszta égbolt várható, így felhők nem zavarják majd az esemény megfigyelését. További érdekesség, hogy a Jupiter is hamarosan fotózhatóvá válik.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo is beszámolt róla, a kissé megnyúlt, elliptikus holdpálya következményeként a Hold - a Földtől mért átlagtávolságához képest - időnként közelebb kerül, időnként pedig eltávolodik a bolygónktól. A Hold Földtől mért átlagtávolsága 384 400 kilométer. Perigeum idején, vagyis amikor a Hold a legközelebb kerül a Földhöz, ez a távolság 356 104 kilométerre csökken. Ha a perigeum egybeesik a teliholddal, akkor következik be az úgynevezett szuperholdjelenség

Október 17-én és 18-án éjszaka lenyűgöző látványban lehet részünk, ugyanis szuperhold világítja majd meg az égboltot. 

Ez a jelenség akkor fordul elő, amikor a Hold pályáján a Földhöz legközelebb kerül, és ilyenkor sokkal nagyobbnak és fényesebbnek látszik. Tiszta égbolt esetén Magyarország minden pontjáról szabad szemmel is látható lesz a jelenség. Az előrejelzések szerint csütörtökön és pénteken tiszta égbolt várható. 

Szuperhold lesz ma és holnap este  - Fotó: AFP by Roslan RAHMAN

A Hold csütörtökön délután 17 óra 54 perckor kel fel, és az égbolt keleti részét kell majd figyelni. A látvány különösen lenyűgöző lesz holdkelte idején, hiszen ilyenkor a Hold optikailag még nagyobbnak tűnik a horizont közelsége miatt. A legjobb megfigyelési élményhez válasszunk olyan helyet, ahol nincs sok mesterséges fény, például egy vidéki területet vagy városi parkot. Tudományos szempontból is izgalmas jelenségről van szó, mert lehetőséget kínál a Hold és a Föld közötti gravitációs kapcsolatok vizsgálatára - írja a Teol. Korábban látványos fényképeket is megosztottunk a vakítóan világító óriás szuperholdról.

A Jupiter hamarosan újra fotózhatóvá válik

Kivételes csillagászati esemény örökített meg Hatházi Gergely október 10-én. Fél kettőtől negyed háromig folyamatosan fotózta a Jupiter bolygót, melyből animációt is készített - írja a teol.hu.

Az éjszaka során egy olyan varázslatos látványban volt részem, amely a csillagászat iránt érdeklődők számára igazi csemegének számít 

- nyilatkozta az amatőr csillagász.

Közeleg a Jupiter fotózási szezonja

A Jupiter közel tizenkét földi év alatt kerüli meg a Napot, ugyanakkor a saját tengelye körül mindössze kevesebb mint tíz óra alatt fordul meg. Ez a hihetetlen sebesség a bolygó felhőzetén is jól megfigyelhető, hiszen az animáció során mindössze 45 perc alatt is jelentős elmozdulásokat láthatunk.

A Jupiter ekkor közel nyolcszáz millió kilométerre volt a Földtől, de a bolygó láthatósága folyamatosan javul. A Jupiter fotózási szezonja küszöbén állunk, és remélem, hogy a közeljövőben még több izgalmas látványosságról számolhatok be

 - mondta a férfi. Arról is írtunk, hogy rendkívül közeli képet sikerült lőni az arizonai Nagy Binokuláris Távcső segítségével a Jupiter vulkanikus holdjáról, az Io-ról. A fénykép minősége vetekszik az űrteleszkópok felvételeivel.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!