Nem kapja meg csak úgy a pénzét az Ötöslottó nyertese

Vágólapra másolva!
Egy ország irigyli vagy éppen örül ismeretlenül is együtt az ötöslottó nyertesével. Ekkora összegnél azonban már külön szabályok lépnek életbe a kifizetésnél. Ráadásul az óra is ketyeg, a lottónyeremény ugyanis nem áll rendelkezésre örökké - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Egészen kivételes pillanatokat élhet meg most az a szerencsés, aki megütötte az ötöslottó főnyereményét. Csakhogy jobb, ha észben tartja: nem kapja meg automatikusan a pénzét. 

otoslotto-01-ajlottónyereményjátékszerencsejáték
Ötöslottó nyertese: jobb ha felkészül rá – nem kapja meg csak úgy a pénzét / Fotó: Ádám János / Észak-Magyarország

Március után ismét - idén már harmadszor - telitalálat született Magyarország legismertebb lottójátékán. 

A 2024. október 19-i sorsoláson az Ötöslottón 3, 10, 12, 13, 33-as számokat megjátszó szelvény tulajdonosa 6 613 905 020 forintot nyert.

A Szerencse napján elvitt összeg minden idők legnagyobb nyereménye az Ötöslottó elmúlt 67 éve alatt. Utoljára negyedévszázaddal ezelőtt fordult elő olyan, hogy egy éven belül kétszer volt TOP1 nyeremény az Ötöslottón, vagyis rendkívül ritka jelenség. A jackpot összege utoljára idén februárban volt hasonlóan magas, és mostanáig a február 24-i telitalálat volt a játék legnagyobb kifizetett nyereménye. A Jokernél a 356911-es számsor jelentett főnyereményt. 

A tény, hogy valaki ekkora vagyonhoz jutott hozzá egyetlen pillanat alatt, felrobbantotta a közéletet. Jellemző, hogy a Szerencsejáték weboldala jelenleg elérhetetlen, az állami társaság a közösségi médiában tud csak kommunikálni. 

Kedves Játékosaink! Tájékoztatunk titeket, hogy a bet.szerencsejatek.hu oldalon átmeneti lassulás, betöltési hiba tapasztalható. Kollégáink már dolgoznak a hiba elhárításán. Megértéseteket és türelmeteket köszönjük!" 

írták ki néhány perce.

Vagyis ha a titokzatos lottónyertes éppen most akarna tájékozódni arról, hogyan kapja meg a pénzét, nincs könnyű dolga. Pedig fontos, hogy képben legyen, hiszen a nyeremény kifizetése részletes protokoll betartásával történik meg. Ebben segít a Világgazdaság. Könnyebbség, hogy az idén februárban egyszer már hazavittek hasonló összeget, akkor részletesen leírták a főnyereményhez való hozzájutás menetét.

Hogyan fizeti ki a nyertesnek a nyereményt a Szerencsejáték?

Először is általánosságban fontos leszögezni, hogy nyeremény felvételére csak az a játékos jogosult, aki a játék beküldésekor már betöltötte a 18. életévét. Ellenkező esetben a Szerencsejáték Zrt. a nyeremény kifizetését visszautasítja. Remélhetőleg, ez az eshetőség kizárható a mostani rekordnyeremény kifizetése kapcsán. A másik fontos szabály, hogy a nyeremény igénylésére a nyertes játékhoz tartozó sorsolás napját követően 90 nap áll rendelkezésre.

Ez tehát azt jelenti, hogy legkésőbb 2025. január 17-ig jelentkeznie kell a titokzatos győztesnek.

És még egy alapvetés: forintalapú magyarországi bankszámlára is szükség van, ugyanis csak erre utalják ki az ötöslottó főnyereményét.

Online játék esetén a játékosnak rendelkeznie kell magyarországi tartózkodási hellyel, SMS-es játék esetén pedig a játékhoz használt aktív (üzembe helyezett) SIM-kártyával. Mindenképpen könnyebbség, hogy a nyereményeket minden esetben az előírt befizetési kötelezettség összegének levonásával fizetik ki, ezért aztán a játékost további adófizetési kötelezettség nem terheli.

Ehhez kapcsolódóan említést érdemel, hogy 2024-től kedvező adóváltozások léptek életbe a szerencsejátékok terén. Mindez azt jelenti, hogy az eddig megszokott nyeremények jócskán megemelkedtek. Egészen pontosan arról van szó, hogy a szerencsejátékokon elért nyeremények mentesülnek az adó alól, de ez nem minden játékra vonatkozik. 

Az ötös lottóra viszont éppen igen.

Nagyon lényeges tudni, hogy a nyeremény nagyságától és a játékba küldés módjától függően a nyereményekhez különbözőképpen lehet hozzájutni. Az értékesítőhelyen, terminálon keresztül (lottózóban, postán, trafikban, kisboltban, benzinkúton stb.) megjátszott játékokkal elért

  • 200 ezer forint alatti nyereményt a játékos a nyertes átvételi igazolás bemutatásával készpénzben azonnal felveheti bármely terminállal rendelkező értékesítőhelyen.
  • A 600 ezer forint alatti nyereményt a játékos szintén felveheti készpénzben a nyertes átvételi igazolás bemutatásával, azonban már csak a Szerencsejáték Zrt. saját üzemeltetésű értékesítőhelyén és a kijelölt értékesítőhelyeken.
  • 600 ezer forinttól, játékmódtól függetlenül a nyereményigénylés benyújtása kizárólag a Szerencsejáték Zrt. saját üzemeltetésű értékesítőhelyein kezdeményezhető, a nyereményt pedig minden esetben átutalással fizetik ki.

Hogyan kell igényelni a lottónyereményt?

Ezek után érdemes tisztázni azt is, hogyan is néz ki a nyereményigénylés. Ennek benyújtásához szükséges a személyazonosságot igazoló okmány, állandó lakcímet igazoló okmány, illetve kétmillió forint feletti nyeremény esetén az adóazonosító jel is. A nyereményigényléskor a nyereményjogosultságot is igazolni kell, amit a játékba küldés módja szerint eltérően lehet megtenni.

  1. Értékesítőhelyen, terminálon keresztül feladott játék: a nyereményigénylés benyújtásakor a nyertes átvételi igazolást is át kell adni. Az átvételi igazolás adatait is tartalmazó nyereményigénylési lap másodpéldányát a játékos megkapja, ez igazolja a nyertes szelvény átadását.
  2. Online regisztrációs fiókból és a 06-70-700-7007 telefonszámra küldött SMS-ben a belső egyenleg terhére indított játék: a rendszer a játékost tájékoztatja arról, hogy 599 999 forint feletti nyereményt ért el. A játékosnak meg kell adnia egy hat számjegyből álló nyereménykódot, amelyet a későbbiekben nem módosíthat. A lottózóban a nyereményigénylés benyújtásakor a személyes adatokon túl meg kell adni az online regisztrációban megadott bankszámlaszámot és a korábban választott, hat számjegyből álló nagynyeremény-kódot, illetve SMS-es játék esetén a játékhoz használt mobiltelefon számát is.
  3. Az 1756-os számra SMS-ben és az okoslottó-alkalmazásban mobilegyenleg terhére indított játék: az 599 999 forint feletti nyereménynél a játékos SMS-ben értesül. A válasz SMS-ben meg kell adnia egy általa választott hat számjegyből álló nyereménykódot. Nyereményigénylés benyújtásához szükséges a játékhoz használt telefonszám ellenőrzése, amelyet viszont nem az értékesítők végeznek. A Szerencsejáték Zrt. keresi meg a nyertest annak érdekében, hogy rögzítsék, hol és mikor tudja benyújtani a nyereményigénylését. A nyereményigénylés benyújtásakor meg kell adni a korábban választott, hat számjegyből álló nyereménykódot és a nyertes játék beküldéséhez használt mobiltelefonszámot is a hozzátartozó SIM-kártya felmutatásával egy időben.

Hogyan veheti fel a rekordnyereményt az ötös lottó nyertese?

Arra, ami szombat este történt, vagyis az egészen pontosan 6 613 905 020 forintos nyeremény kifizetésére

további speciális szabályozás vonatkozik.

A Szerencsejáték Zrt. ugyanis rögzíti, hogy a 300 millió forint feletti (ezek kiemelten nagy összegű nyereménynek minősülnek) nyereményét a játékos minden esetben átutalással kapja meg, ahogy fentebb említettük, Magyarországon működő bankban nyitott, forintalapú, lakossági bankszámlára. A nyeremény biztonságos felvételét a játékosnak a 06-20-933-06-30-as telefonszámon hétfőtől csütörtökig 8 és 16 óra között, pénteken 8 és 13 óra között kell egyeztetnie. Ahogy írtuk

ekkora nyereményből számos dolgot megvásárolhat a nyertes, vagy akár új életet is kezdhet a családjával, illetve bebiztosíthatja, hogy még az unokái is biztonságban, jómódban nőjenek fel. 

Ennek azonban ellent mond, hogy a nagynyertesek - a nyeremény felvételekor anonim módon kitöltött kérdőíveken - úgy nyilatkoznak, hogy nem terveznek komolyabb változást a mindennapjaikban a nyeremény miatt, legfeljebb szabadságot vesznek ki és aztán visszatérnek a megszokott kerékvágásba. Arra a kérdésre, hogy mire költenék a pénzt, a legtöbb válasz az ingatlan felújítást, vagy -vásárlást, utazást, autót, jótékony célt adta meg. Fontos emellett, hogy a nagynyeremény után sem mondanak le a játékról, terveik szerint 1-2 szelvénnyel továbbra is lottóznak. 

A nyertesnek most is lehetősége lesz – amennyiben nyitott rá - kitölteni a Szerencsejáték Zrt. az anonim nagynyertes felmérését.

Az idei igazi rekordévnek számít az Ötöslottó történetében, és nem csak az összeg nagysága miatt. 67 év alatt először fordult elő, hogy négy egymást követő szám került ki a sorsológömbből és közben a nyeremény is folyamatosan halmozódott. Februárban indult be igazán a lottó turizmus, mivel félév után sem talált gazdára az Ötöslottó főnyereménye, de már szeptember 20-án is elképesztő összeget lehetett megnyerni. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!