Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Baloldali tiltott kampányfinanszírozás Miskolcon

Niedermüller Péter.
Niedermüller Péter.
Fotó: Mónus Márton
Vágólapra másolva!
A Tóth-Szántai József polgármester-jelölt ellen indult lejárató kampány mögött Barkai László kampányfőnöke és a Miskolc Holding egykori vezérigazgatója áll - állítja Nagy Ákos (Fidesz). A Boon.hu írása szerint felszólította Barkait, a baloldal polgármesterjelöltjét, valljon színt.
Vágólapra másolva!

A miskolci baloldalnak mindig van lejjebb – mondta Nagy Ákos, a Fidesz miskolci frakcióvezetője. A politikus azzal támasztotta alá állítását, hogy 

az elmúlt napokban mind a közösségi médiában, mind pedig nyomtatott formában nemtelen, rágalmazó és hazug kampánytermékek láttak napvilágot Miskolcon, a támadások célkeresztjében pedig Tóth-Szántai József, a Pont Mi Lokálpatrióták Egyesülete Fidesz-KDNP által támogatott polgármesterjelöltje áll. 

A baloldal áll a lejáratás mögött

A Boon.hu szerint Nagy Ákos ismertette: a lejárató, hazugságokkal teli cikkek egy nemrég létrehozott weboldalon, valamint egy a „Miskolciak” nevű közösségi média oldalon terjednek.

„A miskolci postaládákban landolt választási újságban találhatók, azonos tartalommal” – tette hozzá. Nagy Ákos rámutatott: utánajártak annak, ki állhat az online lejárató kampány mögött. 

A tények: Barkai László kampányfőnöke Bernáth Attila, egykori szocialista miskolci önkormányzati cégvezető, aki jelenleg Budapesten, a DK vezette VII. Kerület vagyonkezelő cégének (EVIN Zrt.) vezérigazgató-helyettese. Ugyanennek a cégnek a vezérigazgatója. Halmai Gyula, a Miskolc Holding egykori vezérigazgatója, valamint 2019 után gazdaságfejlesztési igazgatója

– húzta alá. A Boon.hu emlékeztet: a VII. kerületben egyébként az a Gyurcsány-párti Niedermüller Péter a polgármester, aki számos botrányáról ismert. Korábban a DK-s polgármester egy műsorban a fehér, hetero keresztény embereket „rémisztő képződmények” nevezte.

Tiltott kampányfinanszírozás

A politikus rámutatott, hogy a fentebb említett online felületek hirdetéseit (Facebook és Google – a szerk.) két szervezet finanszírozza: az Elysum Global Kft. és a Lokálpatróta Demokratikus Egyesület. 

Az Elysum Global Kft. az EVIN Zrt. honlapjának adatkezelője. Az Elysum Global vezetője szoros ismerőse Bernáth Attilának

– mondta. Arra is kitért, hogy Barkai László Facebook hirdetéseit a Lokálpatrióta Demokratikus Egyesület finanszírozza, a Google hirdetéseket pedig az Elysum Global Kft. „Ugyanaz az egyesület, és ugyanaz a cég, amely a Tóth-Szántai elleni rágalomkampányt” – húzta alá. Nagy Ákos szerint mivel a hirdető politikai hirdetéseket finanszíroz – véleményük szerint – az irányadó jogszabályokat kijátszva, tiltott pártfinanszírozást valósít meg, hiszen sem nem jelölőszervezet, sem nem belföldi magánszemély az adományozó.

Budapestről befolyásolhatják a választást

Az a gyanú, hogy a Budapestről feltőkésített cég kívánja befolyásolni a miskolci választási versenyt és veszélyeztetheti a választások tisztaságát

– mondta. Majd kérdéseket tett fel Barkai Lászlónak: „Tudja-e, hogy a választási ellenfeleit gyalázó hirdetéseket finanszírozza az Elysum Global Kft., Tudja-e, hogy ez a tevékenység sértheti a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló jogszabályt és megvalósíthatja-e a tiltott pártfinanszírozást, valamint tud-e arról, hogy a személyes Facebook hirdetéseit a Lokálpatrióta Demokratikus Egyesület finanszírozza, a Google hirdetéseket pedig az Elysum Global Kft. Ugyanaz az egyesület, és ugyanaz a cég, amely a Tóth-Szántai elleni rágalomkampányt”. Emlékeztetett: 

Tóth-Szántai József rendőrségi feljelentést tett az ügyben ismeretlen tettes ellen, azonban eljött az idő, hogy Barkai László valljon színt,

hiszen komoly kérdésként merül fel, Barkai komolyan veszi-e az általa is aláírt választási etikai kódexet. Aláhúzta, hogy az Állami Számvevőszékhez fordulnak a tiltott kampányfinanszírozás ügyében.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről