Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

Több diák is brutálisan megkéselte az osztálytársát

Vágólapra másolva!
Az utóbbi időszakban több támadás is történt az itthoni iskolákban. Volt olyan diák, aki bruálisan megkéselte az osztálytársát, és olyan is, aki azt tervezte, hogy mindenkit meg fog gyilkolni. Az Origo most sszegyűjtötte az utóbbi idők eseteit, dr Makai Gábor klinikai szakpszichológus pedig elmondta, hogy vajon mi az oka az egyre növekvő iskolai bántalmazásoknak, és hogy miképp előzhetjük meg ezeket.
Vágólapra másolva!

Az egész osztályt meg akarta ölni egy sajókazai fiú

Legutóbb június 8-án jött a hír, hogy le akarta mészárolni az osztálytársait egy sajókazai fiú. A Sajókazai Általános Iskola tanára az óráján vett észre, hogy az egyik diákja, egy nagyobb konyhakést vesz elő a táskájából. A kést a saját nyelvén húzogatta. A tanárnő ezt követően a kést azonnal elvette tőle.

A késes fiúról  kiderült, hogy tagja egy chat csoportnak, amelyben egy sajókazai mészárlásról és ennek kapcsán egy bázis létrehozásáról írt, valamint olyan bejegyzést tett közzé, hogy a "sajókazaiak mind meg fognak fizetni!"

A fiú később megírta az osztályfőnökének, hogy a késsel, amit magával vitt, 

az volt a terve, hogy azzal az egész osztályt megölje.

Most letartóztatták, a bíróság álláspontja szerint ugyanis megalapozottan tartani lehet attól, hogy a még kihallgatandó tanúkat befolyásolja, és a bizonyítást veszélyezteti, vagy valóban beváltja az ígéretét, és rátámad az osztálytársaira. A fiú ellen emberölés előkészülete miatt indult ellene eljárás.

késelés illusztráció
Képünk illusztráció.
Fotó: pixabay.com

Bőnyi késelés

Idén áprilisban nem csak fenyegetésekről, hanem konkrét tettekről lehetett hallani. Egy szintén általános iskolás, hatodik osztályos diáklány ugyanis leszúrta osztálytársát a bőnyi Szent István Általános Iskolában.

A lány annyira súlyosan megsérült, hogy mentőhelikopter vitte a győri kórházba.

Az első óra után a hatodik osztályos lány elővett egy kést, amit a padjában rejtegetett, miután otthonról elvitte, majd azzal házba szúrta az osztálytársát. 
Mint korábban megírtuk, a támadás olyan brutális volt, hogy még az ajtó is véres volt az osztályteremben. A helyiek szerint a családban az apa többször is megverte az anyát, aminek köze lehet a kislány viselkedéséhez. A rendőrök a késelés előtti hétvégén is kint voltak a családnál. Ráadásul a kislány egy halállistát is vezetett, amire pirossal írta fel azoknak a neveit, akikkel végezni akart. Mirella, a megszúrt kislány azóta felépült, 

a Győri Járásbíróság azonban 30 napra elrendelte a bántalmazó 12 éves kislány letartóztatását, amit javítóintézetben kellett letöltenie. 

bőnyi késelés helyszíne, bőnyi iskola, hatodikos kislány, osztálytárs, leszúrta, Győr-Moson-Sopron vármegye, 2024. 04. 29. gyermek bűntények
A bőnyi késelés helyszíne.
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo 

Késsel fenyegette az osztálytársát egy fiú Veszprémben

2024 januárjában jött a hír, hogy egy veszprémi 16 éves diák hónapokon keresztül bántalmazta a nála gyengébb osztálytárást. Az erőszakos fiú folyamatosan szidta a társát, és engedély nélkül elvett tőle a dolgait. Teafiltereket, szendvicseket és üdítőket.

Az iskolai szünetekben fenyegetéssel vette el tőle az ennivalóját.

A kisfiú nem mert ellenállni, el akarta kerülni a veszekedést. Ez azonban nem állította meg a fiút, többször biciklilánccal és kábeldarabbal ütötte meg osztálytársát, és ha az nem akarta oda adni az ételét, akkor ütni kezdte.

2021 novemberében a fiú azért, hogy diáktársa odaadja neki a szendvicsét, kirúgta a lábát, majd egy kést fogott a fiú torkához.

Az osztálytársánál nem volt étel, ezért a fiú elengedte őt.

Az ügyészség a fiúval szemben azt javasoltas, hogy kerüljön javítóintézetbe.

 

Majdnem halálra kínoztak az osztálytársai egy kisfiút Borsodban

Életveszélyes állapotba került egy gyerek 2023 októberében,  miután az osztálytársai egy borsodi iskolában játék közben lefogták és füvet, kavicsot és homokot tömtek a szájába. A gyerek senkinek nem beszélt a történtekről, mert szégyellte, ám egyre rosszabbul lett, végül kórházba kellett vinni, ahol kétszer megműtötték.

A fiú a lenyelt idegen anyag miatt életveszélyes állapotba került, csak a gyors és szakszerű orvosi ellátás mentette meg. Az eset és az azt követő kezelés lelki traumát is okozott nála.

Az ügyészség a büntetlen előéletű fiatalokkal szemben próbára bocsátást javasolt, pártfogó felügyelet elrendelésével és külön magatartási szabály előírásával.

Egy budai iskolában késelte meg az osztálytársát egy diák

2022 októberében egy I. kerületi iskolában,

szünetben többször tarkón szúrta társát egy diák.

A rendőrök helyben elfogták a fiút, a megkéselt diákot pedig életveszélyes sérülésekkel vitték kórházba. Később a késelő fiatal táskájában találtak egy ollót és egy kalapácsot is. Az ügyészség bűnismétlés miatt javasolta, hogy a bíróság egy hónapra rendelje el a kamasz letartóztatását. Azonban mint kiderült a fiúnak pszichés problémái vannak, ami miatt fokozottan veszélyes lehet a társadalomra. Mindezek alapján a bíróság egy hónapra elrendelte a letartóztatását, amit az IMEI-ben (Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet) kellett letöltenie.

 

A pszichológus szerint a prevenció a kulcs

 

Dr. Makai Gábor klinikai szakpszichológus lapunknak elmondta, hogy mindenféle bántalmazással szemben fel kell lépni, a szakember ugyanis úgy véli, az agressziónak személyiségromboló hatása van.

„Alapvetően nem teszünk különbséget aközött, hogy ez verbális agresszió, vagy fizikai agresszió. A bántalmazás célja ugyanis mindkét esetben a rombolás. 

Valóban azt látjuk, hogy egyre több az olyan eset, amikor valakit kipécéznek, vagy verbálisan bántalmaznak valakit. Mostanság már megjelennek olyan módozatai is a destrukciónak, ami alapvetően a másik embernek a testi/fizikai létét támadja meg akár különböző eszközökkel is.”

A pszichológus szerint ugyanis egy érett személyiséggel rendelkező felnőtt ember esetében kialakul egyfajta morális gát és fékrendszer, ami megakadályozza azt, hogy a feszültséget úgy vezesse le, hogy az a másik ember ellen irányuljon.

„A feszültség ugyanis agresszióhoz vezet egy idő után. A kérdés az, hogy milyen értéket, normát tettünk bensővé kiskorunkban, hogy mennyire van leszabályozva, akár gátolva mindez a család által. Mennyire alakul ki ez a fajta norma érték, hogy a másik embert nem bántjuk, 

hogy mennyire van jelen a kisgyerek életében az, hogyha neki kell valami, akkor fogja és elveszi, akár erővel is. Mennyire bevett dolog az, hogy ha valaki megsért, akkor megtorlom, hogy határok nélkül gátlástalanul sok-sok eszközhöz nyúlva a másik embert bántom. Az én elméletem az, hogy igenis gyerekkorra vezethető vissza, az a fajta szocializációs közeg, ahol ő felnő, legyen az család, óvoda vagy éppen iskola, ahol ennek a fékrendszernek, gátrendszernek meg kell szilárdulnia. Ha valaki kisgyerekkorban, vagy serdülőkorban olyan szabályrendszert sajátít el ahol feljogosítva érzi magát arra, hogy elvegye ami kell, vagy éppen szabadjára engedje a haragját, dühét ott nagyobb valószínűséggel jelenik meg az, hogy amit a tévében is látunk, akár megtámadjon egy tanárt vagy beleállítsa a körzőjét a társa hátába stb. Ezekben az esetekben nagyon sokszor impulzus kontroll zavar áll fenn.”

Makai Gábor szerint ezeknek a kisgyerekeknek később felnőttként torzul a személyiségük, a személyiségfejlődésükben pedig feltételezhetően megrekedtek. A szakértő ezáltal úgy véli, hogy az éretlen személyiség az, ami részben ennek a hátterében áll. 

„Ha valaki, aki szemrebbenés nélkül képes ütni-verni, rúgni,harapni, szúrni, stb akkor személyiségzavar feltételezhető és ezen belül általában impulzus kontroll zavar van jelen. Ez annyit jelent, hogy képtelen az impulzusait kontrollálni, elárasztja őt a harag a düh.

 Sokszor ezek nem előre kitervelt támadások, hanem ha alapvetően úgy érzi, hogy önérzetében sérült, akkor támadni kezd. Az agresszió pedig egy hétköznapi eszköz az embergyerek kezében, sőt a legrosszabb esetben a család még meg is jutalmazza a tettéért.”

A szakértő szerint olyan is van, hogy valakit kipécéznek és hosszú ideig bántanak, - bántalmazó közegbe lenni pedig eleve személyiségromboló hatású - ilyenkor előfordul, hogy ezek a gyerekek is képesek egy idő után elveszíteni a kontrollt és az eddig szunnyadó frusztráció hirtelen kirobban belőlük.

„És mindez nem azért mert ő egy antiszociális gyerek lenne, aki gondol egyet és üt vág, hanem azért teszi ezt mert a benne lévő frusztráció egyszer csak kitör belőle. Ilyenkor azt látjuk, hogy egy ártatlan, érzékeny gyerek is képes akár úgynevezett acting out-ra, hogy olyan dolgot tesz, amit ő alapvetően nem tenne.”

A szakértő azt is elmondta, hogy akiket bántalmaztak, azoknál sokszor van az, hogy önmagukat leértékelik, kevésnek gondolják magukat, vagy negatív énképpel rendelkeznek. Ezáltal úgy véli, bizonyos esetben ezek a bántalmazott emberek is képesek hasonló típusú dühkitörésre.

Makai Gábor nem győzte hangsúlyozni a prevenció fontosságát, ugyanis úgy véli, csak így előzhetőek meg ezek a tragikus esetek.

„A prevencióra hívnám fel a figyelmet, ugyanis nem fektetünk elég hangsúlyt a megelőzésre. Valahogy lekicsinyítjük annak a tényét, hogy akár valakit csúfolnak vagy bántanak az osztályban. 

Érzékenyíteni kellene a pedagógusokat, a kollégákat, a gyerekeket erre, hogy mit szabad és mit nem, hogy megtanulják, hogy másodlagos szocializációs közegben, az iskolában keményen betiltják ezeket a kezdetleges magatartásokat.”

Majd hozzátette, újra társadalmi problémának kéne ezt kezelni, beszélni róla edukatív módon megértetni a gyerekkel, a tanárokkal pedig azt, hogy azonnal avatkozzanak közbe. 

A szakértő leszögezte: Semmiféle bántalmazás nem megengedett. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről