Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Magyar Péter és a dollárbaloldal belesodorná Magyarországot a háborúba

Magyar Péter,  Márki-Zay Péter,  Márki-ZayPéter, MagyarPéter,  MagyarPéterMárki-ZayPéter,
Fotó: Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet - Békés Megyei Hírlap/Licska Balázs
Vágólapra másolva!
Az orosz–ukrán háború kitörése óta eltelt több mint két évben a magyar baloldal politikusai többször is olyan kijelentéseket tettek, amelyekkel a kormánypártok békepárti álláspontját kritizálták. Ilyen eset volt, amikor Gyurcsány Ferenc pocsék embernek nevezte azokat, akik nem akarnak meghalni Ukrajnáért. Márki-Zay Péter a 2022-es választási kampányában leszögezte, hogy kész fegyvereket és katonákat küldeni Ukrajnába, míg a baloldali háborúpárti Magyar Péter Discord-csoportjában a sorkatonaság bevezetéséről folytattak diskurzust - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

A magyar baloldal rendre tagadja, hogy háborúpártiak lennének, ám valójában már többször is hitet tettek az ukrajnai harcok támogatása mellett. Emlékezetes, hogy Gyurcsány Ferenc korábban úgy nyilatkozott, hogy „aki nem akar meghalni Ukrajnáért, az pocsék ember”. A DK elnöke mindössze néhány nappal a konfliktus kirobbanása után pedig egyértelműen a fegyverszállítások mellett állt ki, és kritizálta Orbán Viktor miniszterelnököt, amiért a kárpátaljai magyarok biztonságára hivatkozva megtagadta, hogy hazánk fegyvert küldjön Ukrajnába - írja a Magyar Nemzet.

Magyar Péter - Gyurcsány Ferenc, Magyar Péter, MagyarPéter, Gyurcsány Ferenc, GyurcsányFerenc, montázs
Háborúban sodornák az országot Fotó: MTI/Lakatos Péter, Hegedüs Róbert

Nemrég a baloldali Magyar Péter azt mondta, hogy az ellenzék nem háborúpárti, ezzel szemben a nőkre is kiterjedő sorkatonaság bevezetéséről tárgyaltak a Tisza Párt alelnöke programalkotást segítő csoportjának tagjai. 

A szándék komolyságát jelzi, hogy Sorkatonaság bevezetése címmel külön szobát is kapott a téma Magyarék Discord-csoportjában. A hírre Magyar Péter is reagált, aki először még tagadta, hogy kormányra kerülésük esetén visszaállítanák a sorkatonaságot Magyarországon. Aztán egy nappal később mégis fontosnak tartották törölni az erről szóló Sorkatonaság bevezetése nevű szobát. 

Ugyancsak Magyar Péter háborúpártiságára utal, hogy szombaton, közvetlenül a Békemenet után az újdonsült politikus online sajtótájékoztatóján követelte a kormánytól, hogy állítsák le a háborúellenes kampányt. 

ukrajna, orosz-ukrán háború, ukránoroszháború
Harcba mennének Ukrajnáért, magyar fiatalokat áldoznának fel Fotó: Anadolu via AFP / Anadolu via AFP/2024 Anadolu

Érdekes egybeesés, hogy Magyar megszólalását követően törölte a Facebook az M1 Híradó közösségi oldaláról Orbán Viktor miniszterelnök békemeneten elmondott beszédének felvételét.

Emlékezetes, hogy Márki-Zay Péter 2022-ben a baloldal miniszterelnök-jelöltjeként már súlyos háborúpárti kijelentéseket tett. A háború még el sem kezdődött, amikor a Partizánnak adott február 13-i interjúban Gulyás Márton műsorvezető kérdésére, miszerint ha kirobban a konfliktus, miniszterelnökként biztosítana-e katonai segítséget, Márki-Zay azt felelte:

Mindent, amit a NATO szövetségi rendszere megenged, azt nagyon szívesen segítenénk. (…) Hát hogyha a NATO úgy dönt, akkor akár ­katonait is.

Néhány nappal később az ATV Egyenes beszéd című műsorában, február 22-én megerősítette háborúpárti álláspontját, amikor azt mondta: 

Tehát hogyha a NATO úgy dönt, hogy akár fegyverekkel is támogatja Ukrajnát, akkor természetesen ezt mi is támogatni fogjuk.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről