Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Németország megkezdte a lakosság érzékenyítését, elfogadtatnák velük a sorkatonaságot

Fotó: BERND WUSTNECK / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Vágólapra másolva!
Mint ahogyan az kiderült, Boris Pistorius német védelmi miniszter bemutatta azon terveit, mely szerint visszaállítaná a katonai szolgálatra alkalmasak nyilvántartását. Már érzékenyítik a lakosságot, s felkészítik az embereket arra, hogy ha megtámadják az országot, akkor harcolni kell. Már úgy beszélnek a sorkatonaságról, mint a fiataloknak szóló terv.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzet arra emlékeztet, hogy már hosszú ideje téma a németeknél a sorkatonaság ismételt bevezetése. Mint ismert, 

a német védelmi miniszter tervei szerint visszaállítanák a katonai szolgálatra alkalmasak nyilvántartását, és kötelezővé tenné egy kérdőív kitöltését, amely a szolgálati hajlandóságról szólna.

Az önkéntes katonai szolgálat vállalására hajlandó fiatalok összeírásáról szóló jogszabálytervezetet mutatott be szerdán Boris Pistorius német védelmi miniszter. Pistorius azt mondta, az intézkedés célja az ország védelmének erősítése az ukrajnai háború kezdete óta növekvő fenyegetésekkel szemben. A jogszabály lehetővé tenné, hogy a hadsereg (Bundeswehr) az ország minden fiataljának levelet küldhessen, amikor betöltik a 18. életévüket, s megkérdezze őket arról, akarnak-e és képesek-e szolgálni a hadseregben. A válaszadás férfiak esetében kötelező, nőknél választható lenne.

Gyakorlatilag, amint nagykorúvá válik valaki, azonnal megérkezik a levél, amelyben arra ösztönzik, hogy menjen katonának. Igenlő válasz esetén az érdeklődők – az orvosi vizsgálatot követően – hattól 23 hónapig szolgálnának a fegyveres erők kötelékében

- írta a lap. Hozzátették, hogy Nyugaton úgy próbálják meg adni az embereknek az ötletet Berlinben, minthogy a sorkatonaság egy terv lenne a fiataloknak. 

A tárcavezető reméli, az új modell segítségével évente mintegy ötezer fiatalt sikerül a hadseregbe toborozni. A hosszú távú cél a hadsereg létszámának összesen 460 ezer főre történű felduzzasztása, beleértve kétszázezer tartalékost is. Mint mondta, a kérdőívvel a cél a fiatalok hadsereg iránti érdeklődésének felkeltése.

Oroszország immár két és fél éve vív háborút Ukrajna ellen, és ezzel nem csupán kihívja maga ellen a szabályokon alapuló nemzetközi rendet, hanem rombolja is. Ez új fenyegetés

– fogalmazott a miniszter a sajtónak.
 

Mint ismert, Pistorius már a múlt héten bemutatott egy, a kötelező sorkatonasággal kapcsolatos javaslatot, leszögezve: szükség lesz „bizonyos jellegű sorkötelességre”.

Németországban 2011-ben, 55 év után függesztették fel a kötelező sorkatonai szolgálatot, azóta az országban nincs kötelező katonai, sem polgári szolgálat.

A német sajtó már bele is állt a katonaság népszerűsítésébe. Érzékenyítő cikkek jelennek meg, amelyben a Bundeswehrt dicsérik. Mint írják,

ha támadás van, a katonáknak harcolniuk kell. Ez a védekezés.

 

A Bild Pistoriust idézve úgy fogalmaz:

Ha támadás történik, nincs elég katonánk.

Hogy mindenki számára érthető legyen, azt is leírták, hogy Németországban a katonaságot Bundeswehrnek hívják. A katonák pedig a Bundeswehrben teljesítenek szolgálatot.

Boris Pistorius egyébként már többször is a 2011-ben felfüggesztett katonai szolgálat visszaállítása mellett érvelt. A miniszter középtávon azt is szeretné, ha a férfiakat kötelezhetnék is a szolgálatra. Korábban kijelentette:

Kötelező szolgálat nélkül nem fog működni.


A Magyar Nemzet közölte, egy német–amerikai agytröszt már 2022-ben javasolta a kötelező európai sorkatonaságot, hogy ezáltal is erősödjön az európai öntudat.

A manapság Weber-tervként elhíresült javaslat első ízben a Junge Union javaslataként a nők és férfiak katonai szolgálatának bevezetésére Európa-szerte 2017-ben jelent meg először.

A Junge Union a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) ifjúsági szervezete.

A lap szerint nem először fordul elő a németekkel, hogy átneveznek vagy szófordulatokat találnak ki egyes ötletekre, hogy az eladhatóbb legyen. A kettős mérce sem áll messze a nyugati politikától. Az osztrák vezetők évekkel ezelőtt úgy fogalmaztak, hogy nem kerítést építenének a határra, hanem „kaput szárnyakkal”.


De emlékezetes Manfred Weber határkerítésnél tett látogatása is. Mint arról beszámoltunk, az Európai Néppárt vezetője a finn külügyminiszter mellett örvendezett az északi ország Oroszországgal közös határán megépült kerítés kapcsán. Weber úgy fogalmazott: az illegális migráció veszélyezteti a biztonságunkat. Ezt az a politikus mondta, aki korábban egyik ellenzője volt a magyar határkerítés megépítésének. Úgy tűnik, az elmúlt hetekben a sorkatonasággal a média figyelmébe kerülő Webernek csak a magyar kerítés nem tetszik.

A lap szerint

Weber kétarcúságának ékes bizonyítéka, hogy az elmúlt években az általa vezetett Európai Néppárt következetesen elutasította a határkerítések építését, politikusaik rendre támadták Magyarországot a meghozott határvédelmi lépések miatt.

Brüsszel a mai napig nem járul hozzá a költségekhez, holott a határzár egész Európát védi a tömeges migrációtól.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről