Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország
Vágólapra másolva!
A hétfői második nyolcaddöntőben a Cristiano Ronaldóval felálló portugál válogatott vért izzadva jutott tovább a csoportjából a harmadik helyen a legjobb 16 közé becsúszó Szlovénia ellen. Ronaldo a hosszabbításban 11-est hibázott, míg a Sesko lábában a szlovének továbbjutása maradt benne. A 11-es párbajban a portugál kapus lett a meccs hőse, míg a szlovének veretlenül estek ki a tornáról.

A csoportkörből nem kis szerencsével, és a tehetetlen angolok segítségével három döntetlennel továbbjutó Szlovénia azzal a Portugáliával találkozott, amelyik úgy is könnyedén nyerte meg az F csoportot, hogy a harmadik fordulóban Cristiano Ronaldo kivételével az összes klasszisát pihentette, és így a torna legnagyobb meglepetését jelentő győzelemhez segítette Georgiát, kiejtve ezzel a magyar válogatottat.

A Georgia elleni kezdőből csak a kapus, Diego Costa, a középpályás Palinha és Ronaldo maradt hírmondónak, Roberto Martínez ezúttal nem spórolt a munícióval és a sztárokkal, azaz visszatért Bernardo Silva, Bruno Fernandes, Raphael Leao, Vitinha és kicserélődött a teljes hátsó sor, ahol most ismét Pepe irányított. 

Kollégája, Matjaz Kek nem küzd hasonlóan kellemes gondokkal, 

de azért Jan Oblak, Benjamin Sesko és Andraz Sporar eddig elég jó benyomást tett a szurkolókra az Eb-n.

 Egyetlen bánata az lehet, hogy a csoportkörben remeklő Erik Janza sárga lapok miatt nem léphetett pályára.

Az biztos, hogy ezen a tornán az egyébként nagyon szimpatikus szlovén csapat még nem találkozott olyan erős ellenféllel, mint a portugálok.

Első félidő

Alig több mint három percet kellett várni az első gólra, amikor Bruno Fernandes adott be jobbról, Ronaldo feje fölött elszállt a labda, de Leao bele tudott nyúlni, egy szlovén védő azonban még bele tudott nyúlni a lövésbe, így csak szöglet lett belőle. 

A 13. percben megint Ronaldo, illetve Bruno Fernandes maradt le egy jó Bernardo Silva-beadásról. Ahogy az várható volt, mezőnyfölényben játszottak a portugálok, a szlovének viszont nagyon szervezetten védekeztek, és miután nem beszélhettünk gyilkos tempóról, erővel is könnyedén bírták. A 31. percben Ronaldo fejelhetett, de inkább a bal válláról pattant a labda Oblak kezébe.

portugál fociválogatott, Cristiano Ronaldo,
Ronaldo ezúttal is lelkesen próbálkozott
Fotó: AFP 

Ronaldo és Oblak a 34. percben is szembe került egymással, de a portugál sztár 20 méterről kapura zúdított szabadrúgása centikkel elsüvített a léc fölött - a szlovén kapus egyébként rajta volt a labdán.

A 39. percben egy előre vágott szlovén labdára Pepe nem ért oda, mert elcsúszott, 

Cerin megindult, de a Sporarnak középre visszatett labdáját az utolsó pillanatban közbelépő Nuno Mendes szögletre bombázta.

 A 44. percben viszont már megszületett az első kaput eltaláló szlovén lövés, de Sesko labdája egyenesen Diogo Costa ölébe ment.

Az első 45 perc utolsó másodpercében Palinha még eltalálta a bal kapufa külső oldalát egy 18 méterről megküldött lövéssel, majd Orsato lefújta az első félidőt.

Második félidő

A 47. percben Cancelo kavarta meg a szlovén védelmet, visszalőtte a labdát az alapvonalról, egy szlovén védő kifejelte, majd Bernardo Silva tíz méterről a lelátóra bombázott.

Ahányszor Ronaldo kihagyott egy helyzetet, a szlovén drukkerek elkezdték éltetni Messit:

Az 55. percben egy vitatható szabadrúgást bombázott kapura, az embertelen erővel meglőtt, de középre tartó labdát Oblak ütötte ki a mezőnybe.

A 61. percben megszerezhette volna a vezetést Szlovénia: Sesko nem hagyta, hogy elnyomja Pepe, de a 16-oson belül rettentően rosszul találta el a labdát, ami messze elgurult Costa kapuja mellett.

A portugálok daráltak vég nélkül, de a zárt szlovén védelmet képtelenek voltak feltörni, hiába voltak gyorsabbak, technikásabbak, jobbak. A 89. percben Ronaldo egy kiugratás végén még Oblakba lőtte a labdát, de ekkor már mindenki a hosszabbításra készült.

Hosszabbítás

Természetesen folytatódott a portugál nyomás, de a 95. percben Cancelo rossz labdalevétele után Verbic törhetett be a portugál tizenhatosra, a lövésébe azonban belelépett Ruben Días.

A 103. percben jött a dráma: Diogo Jota egyedül nekivezette a labdát a szlovén védelemnek, és végül csak elkövettek ellene annyi apró szabálytalanságot, hogy a végén elesett, Orsato és a videobíró pedig megadta a büntetőt. Természetesen Ronaldo állt a labda mögé, de Oblak megérezte az irányt, és kapufára ütötte az egyébként nagyon jól lőtt 11-est.

Cristiano Ronaldo
Jan Oblak óriási bravúrral védte ki Ronaldo 11-esét
Fotó: AFP

Ronaldo a ráadás szünetében elsírta magát, az egész csapat őt vigasztalta. Eközben a szlovének elveszítették a szövetségi kapitányukat, miután Matjaz Kek piros lapot kapott.

A 108. percben Bruno Fernandes szabadrúgása után Palinha fejesét tolta a léc fölé Oblak, akivel a szöglet után Ronaldo ütközött. 

A 115. percben Benjamin Sesko hagyta ki a meccslabdát! Pepe elcsúszott a portugál térfélen, Sesko meglódult a labdával, háromméteres előnye volt a veterán portugál védővel szemben, de nem tudta elgurítani a labdát Costa mellett.

Büntetők:

A szlovének kezdték a szétlövést, Josip Ilicic pedig rögtön az elsőt kihagyta, Costa védett. A portugáloknál Ronaldo volt az első lövő, ezúttal jobbra lőtte, Oblak érezte az irányt, de nem érte el a jól helyezett labdát. A második szlovén tizenegyest a meccs egyik legjobbja, Balkovec hagyta ki, Diogo Costa ezt is védte. Bruno Fernandes egy testcsellel elküldte Oblakot balra, majd a jobb alsóba gurított (2-0). Diogo Costa Verbic tizenegyesét is megfogta, Bernardo Silva pedig lezárta a meccset.

Portugália vért izzadva jutott a legjobb nyolc közé, ahol pénteken Franciaországgal találkozik Hamburgban.

Eredmény, nyolcaddöntő:
Portugália - Szlovénia 0-0, tizenegyesekkel 
Frankfurt, Deutsche Bank Park, 45 ezer néző, v.: Orsato (olasz) 

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Kapcsolódó cikkek:

 

 

Mindent egy helyen az Eb-ről