Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Kemény tárgyalás után győztek a magyar érdekek

Orbán Viktor fogadta a NATO főtitkárát, OrbánViktor, NATO, NATOfőtitkár, Jens Stoltenberg, JensStoltenberg,
Orbán Viktor miniszterelnök megbeszélést folytat Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
A mai tárgyalások egyértelműen bizonyítják azt, hogy az EP-választás után néhány nappal a magyar miniszterelnök betartotta a magyaroknak tett ígéretét: megvédi az országot attól, hogy belesodródjon az orosz-ukrán háborúba – mondta el az Origónak Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója, Orbán Viktor miniszterelnök és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár találkozójára reagálva. Hozzátette: valójában még ennél is többet sikerült elérnie a magyar diplomáciának.
Vágólapra másolva!

„A tervek szerint a NATO vezető szerepet vállal az ukrajnai háborús segítségnyújtásban, miután – mint tudjuk – az Amerikai Egyesült Államok a tagországokra kívánja áttolni annak anyagi, katonai, logisztikai és politikai feladatait. 

Magyarország szempontjából nagyon fontos, hogy nemcsak, hogy nem sodródik bele a háborúba, de a mai tárgyalás eredményeképpen ezekből a jelentős anyagi vonzattal járó  feladatokból is kimarad

– mondta el Horváth József. 

A biztonságpolitikai szakértő kiemelte a mai megegyezés másik sarokpontját, nevezetesen, hogy 

Magyarország területét nem lehet felhasználni a háborúba való bekapcsolódásra. 

Felidézte: nemrégiben került napvilágra a terv, mely szerint Magyarország mint felvonulási terület szerepelne az amerikai inváziós csapatok „átdobásábában” egy oroszokkal szembeni, lehetséges katonai fellépés során. 

„Ezt ugyancsak sikerült megakadályozni, ami azért is nagyon fontos, mert 

egy háborús konfliktus esetén magyar területek is célponttá válhattak volna

– szögezte le.

Orbán Viktor fogadta a NATO főtitkárát, OrbánViktor, NATO, NATOfőtitkár, Jens Stoltenberg, JensStoltenberg,
Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt a Karmelita kolostorban 2024. június 12-én MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Az Origo kérdésére megerősítette: 

az Orbán-Stoltenberg-tárgyalás „kőkemény volt”. 

„Annak ellenére, hogy mind a két tárgyaló fél mosolygott a kamerák előtt, azt gondolom, hogy ritka nehéz és kemény tárgyalásokon vannak túl”. Horváth József felhívta a figyelmet arra a fontos tényre, hogy 

Jens Stoltenberg a magyar álláspontot elfogadta, respektálja.

Hazánk ugyanis még mindig azon kevés európai NATO-tagország közé tartozik, amely teljesíti a 2 százalékos GDP-nek megfelelő védelmi fejlesztési elvárást, továbbá a hadiipari fejlesztésekben is jelentős részt vállal, ráadásul a NATO-csatlakozás óta több – köztük nagyon kockázatos – katonai misszióban is kiválóan részt vállalt. 

Nem mondhatja tehát azt a NATO, hogy a magyarok kihúzzák magukat mindenből

– fűzte hozzá Horváth József.

Magyarország ezen a tárgyaláson garanciát kapott arra, hogy kimarad a NATO területén kívüli katonai akcióból. „Komoly eredményeket ért el tehát a magyar diplomácia, a magyar miniszterelnök” – erősítette meg a szakértő, de arra is felhívta a figyelmet, hogy 

még nem dőlhetünk hátra,

hiszen közeleg a NATO 70 éves fennállása alkalmából szervezett USA-beli csúcstalálkozó, ahol nyilvánvalóan még előkerülnek ugyanezek a témák. 

A magyar kormánynak tehát nagyon felkészülten, a diplomáciai játékszabályokat továbbra is betartva, a szövetségi rendszeren belüli pozícióinkat megőrizve, ugyanakkor a magyar álláspontot konzekvensen képviselve tartania kell magát ott is. 

Nyilvánvaló, hogy ott is jelentős nyomás fog nehezedni a magyar miniszterelnökre

– prognosztizálta Horváth József.

Mint ismeretes, Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt szerdán fogadta Budapesten Orbán Viktor miniszterelnök. Magyarország a tárgyaláson garanciát kapott arra, hogy az ország területén kívül nem kell részt vennie katonai akcióban, és nem kell se pénzt, se embert adnia a háborúhoz, továbbá Magyarország területét nem lehet felhasználni a háborúba történő bekapcsolódás céljából.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről