Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

Orbán Viktor: Az európai parlamenti választással lelassítottuk a háború felé száguldó vonatot

Vágólapra másolva!
A brüsszeli buborék tele van Soros embereivel, és Sorosnak van egy terve, hogy évente be kell hozni egymillió migránst Európába és hozzanak létre egy kevert kontinenst, és ebből a szempontból kell nézni a Magyarországot 80 milliárd forinttal büntető ítéletet - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken. Szólt arról is, hogy A NATO szempontjai nem előzhetik meg a magyar béke szempontjait.
Vágólapra másolva!

Soros György bírósága hozta meg ezt az ítéletet. A brüsszeli buborék tele van Soros embereivel. Sorosnak van egy terve, hogy évente be kell hozni egymillió migránst Európába és hozzanak létre egy kevert kontinenst – fogalmazott Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának adott interjúban az EU-bíróság tegnapi ítélete kapcsán. A miniszterelnök elmondta, hogy hazánknak van egy vitája Brüsszellel, Magyarország pedig ahhoz ragaszkodik, hogy a magyarok döntsék el, kikkel akarnak élni. – Egész egyszerűen eszement – jellemezte az ítéletet a kormányfő.

A miniszterelnök annak kapcsán, hogy az uniós források visszatartásával büntetné az EU hazánkat, jelezte: erre is lesz majd válasza hazánknak.

A magyar emberek elvárása a politikusokkal szemben, hogy beszéljenek érthetően és mondjanak igazat. Magyarországon a tolvajnyelv büntetendő a politikában, Brüsszelben viszont csak így beszélnek. Nem a mi világunk, ami ott van 

– tette hozzá. Kiemelte, hogy meg kell védeni az értékeinket egy olyan közegben, ami kulturálisan ellenséges.

Fontos megállapodás a NATO-val

Ez számunkra egy nagyon fontos és kedvező megállapodás – fogalmazott Orbán Viktor a Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral zajlott szerdai egyeztetése kapcsán. Mint mondta, a NATO-ban hazánk a lojális és együttműködő országok közé tartozik, a védelmi kiadások meghaladják a GDP két százalékát, amit a szervezet is előír. Méretünkhöz képest jelentős hozzájárulást adunk a NATO-hoz, amit elismernek. Azonban harminckét tagállam le akarja győzni az oroszokat, és azt gondolják, hogy a háborúnak úgy lehet véget vetni, ha az ukránok nyernek. 

A mi meggyőződésünk az, hogy ennek a háborúnak nincs megoldása a harctéren. A NATO a háborút segíti elő, mi viszont a béke oldalán állunk

– tette hozzá. A miniszterelnök jelezte, hogy nem akarja kockáztatni sem Magyarország, sem a magyarok békéjét.

A lényeg, hogy a frontra menő ukrán katonák kiképzésében közvetlen szerepet vállal a NATO – fogalmazott a miniszterelnök. Szerinte 31 tagország akar minket beletolni a konfliktusba; azt szeretnék, hogy álljunk át a háborúpárti oldalra. 

Emellett katonai felvonulási területet sem biztosítunk, és nem szállítunk fegyvert. 

A NATO szempontjai nem előzhetik meg a magyar béke szempontjait

– jelezte a miniszterelnök. Mint mondta, mindent megkaptunk, amit akartunk, cserébe azt vállaltuk, hogy nem fogjuk megvétózni a misszió elindulását Washingtonban. 

A térségben vannak olyan országok, akik mennek bele a háborúba, lengyelek és a románok elkötelezettek, a szlovákok óvatosak, mi pedig ki fogunk maradni belőle. 

Nem ugyanaz Nyíregyházáról a háború, vagy az Atlanti-óceán partjáról, vagy épp a Bajor-erdőből – fogalmazott a miniszterelnök. Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy három nappal a választások után sokkal könnyebb volt kitárgyalni azt, hogy kimaradjunk az ukrán misszióból. Mint mondta, utcahosszal nyerték meg a választásokat, így jelezve, hogy a lakosság is a béke mellett áll, nem csak az ország vezetése. 

Orbán Viktor: Az európai emberek akarata világos jelzés

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a választások idején többször beszélt arról, hogy próbálták megállítani a háborúpárti vonatot az Unióban. Orbán Viktor szerint a magyar helyzetnek is jót tenne, ha az európai vezetők a béke felé mozdulnának el. 

Az történik, ha a kormányok meglátják, hogy a háborúpárti kormányok vereséget szenvednek, akkor a békéről kezdenek el gondolkozni. Az európai emberek nem akarják ezt a háborút, és minél háborúpártibbak lesznek az európai kormányok, annál inkább elfordulnak tőlük az emberek.

Az európai emberek akarata világos jelzés - mondta. Az európai választással máris lelassítottuk a háború felé száguldó vonatot - tette hozzá. Ha visszatér Trump, akkor nemcsak időt nyertünk, hanem megvan a békepárti együttműködés.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az amerikaiakat két óceán védi, és északról egy velük azonos kultúrájú ország található, míg Mexikó nem jelent semmilyen katonai fenyegetést. Éppen ezért nincs veszélyérzetük. Az amerikaiak úgy gondolkodnak, hogy nincs sehol az asztalon egy reális forgatókönyv, ami Ukrajna sikerét okozhatja, így gondolkoznak a trumpisták.

Egyelőre nem biztos abban Orbán Viktor, hogy létrejön egy megállapodás Le Pen és Meloni között. Ebben a pillanatban zajlanak a tárgyalások, lassan araszolnak egymás felé. A magyarok lehetőségei korlátozottak, annak ellenére, hogy a mandátumok felét elhoztuk - tette hozzá. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről