Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Orbán Viktor: Megállapodtunk a NATO-val!

Vágólapra másolva!
Se katonákat, se fegyvereket, se pénzt nem küldünk a háborúba! – címen tett közzé Orbán Viktor kormányfő a Jens Stoltenberggel való találkozójáról.
Vágólapra másolva!

Megállapodtunk. Se katonákat, se fegyvereket, se pénzt nem küldünk a háborúba! – írta a közösségi oldalán Orbán Viktor miniszterelnök. 

Mint arról korábban beszámoltunk, a magyar fél álláspontja eltér a NATO tagországainak a többségéétől az ukrán-orosz háború esetén - mondta Orbán Viktor. Minden NATO-körben kifejthettük a véleményünket. Magyarország világossá tette, hogy nem kíván blokkolni közös lépéseket - jelentette be Orbán Viktor.

Magyarország megkapta azokat a garanciákat, hogy csak önkéntesen lehet részt venni olyan NATO-akcióban, ami a NATO területén kívül történik. 

Orbán Viktor kérdésre elmondta, hogy a magyar kormány álláspontja világos az orosz-ukrán háborúról. Ez egy nagyon nehéz politikai kérdés - tette hozzá. Nem könnyű ebben a helyzetben megtalálni a jó megállapodásokat. Most a NATO-csúcs előtt sikerült a magyar szempontokat érvényesíteni és fair megállapodást kötni - tette hozzá. 

Arra tudok garanciát vállalni, hogy amikor elénk kerülnek ezek a döntések, akkor a magyar szempontok alapján tud a kormány eljárni. 

A NATO-akciókban való részvétel csak önkéntes lehet, és így a jövőben is marad manőverezési lehetősége Magyarországnak. Hazánk világossá tette, hogy a másik 31 tagállam döntését nem tudja, és nem is akarja megváltoztatni, míg Magyarország kihasználja azt a mozgásteret, amit a szerződések biztosítanak neki. 

Magyarország sem pénzt, sem embert nem küld az esetleges jövőbeli NATO-misszióba, most egy korrekt megállapodás született 

mondta Orbán Viktor.

Stoltenberg: Nem használnak fel magyar pénzügyi eszközöket ehhez

Jens Stoltenberg arról beszélt, hogy Magyarország egy nagyra becsült NATO-szövetséges volt az elmúlt 25 évben. Fontos katonai parancsnokságoknak adnak otthont, és támogatják a nyugat-balkáni stabilitást - tette hozzá. Magyarország hozzájárul a közös biztonságunkhoz. Szerdán több fontos kérdést megbeszéltünk a washingtoni csúcstalálkozó előtt. 2014 óta a NATO a legfontosabb átalakuláson ment át - tette hozzá. Stoltenberg felhívta a a figyelmet arra, hogy harcra kész egységeket telepítettek a keleti részekre, hogy ezzel megelőzzék a háborút.   

Az ukrajnai helyzetről azt mondta, hogy a NATO-szövetségesek megállapodnak a kiképzés koordinálásában, és egy hosszú távú pénzügyi elkötelezettséget vállalnak a felek. 

Magyarország nem kíván részt venni ezekben a NATO-erőfeszítésekben, magyar személyek nem vesznek részt ebben a tevékenységekben és nem használnak fel magyar pénzügyi eszközöket. 

Magyarország nem fog blokkolni más szövetségeseket, ha azok részt akarnak venni Ukrajna megsegítésében. Washingtonban sikerül majd véglegesíteni az erről szóló megállapodást. 
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről