Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Zavaros pénzügyek, hazugságok Magyar Péternél - mégis, ki fizette a számlát?

Fotó: Metropol
Vágólapra másolva!
Magyar Péterék egy komolyabb vagyont, több száz millió forintot költöttek el az elmúlt hetekben zajló országjárásra, különösen a két fővárosi és az anyák napi debreceni demonstráció költségei voltak számottevőek. A Kossuth téri rendezvény kiadásait ugyan közzétették, ám azok köszönőviszonyban sincsenek a piaci árakkal. A kérdés csupán az, kik fizették a számlát. A Tisza Párt jelezte, számít a nagylelkű mikroadományokra is, amelyekről az elmúlt években rendre kiderült, hogy külföldről érkeznek a baloldalhoz. A legfőbb finanszírozó Soros György volt - számol be minderről a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetekben, hónapokban Magyar Péter intenzív országjárást hajtott végre. Az újdonsült politikus hozzávetőlegesen százhetven településen bukkant fel, tartott beszédet. 

Magyar Péter, MagyarPéter, Soros György, SorosGyörgy, címlapkép, illusztráció
Soros György Magyar Péter legnagyobb finanszírozója Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP,   Jason Alden/Bloomberg via Getty Images 

Arról még nincsenek pontos információk, hogy ez a mindenképpen komoly anyagi, logisztikai hátteret igénylő demonstrációsorozat mennyibe került, de a piaci viszonyokat szem előtt tartva egyértelműen kijelenthető, hogy több száz millió forintról beszélünk. 

Bár Magyar Péter többször elmondta, hogy nyilvánosságra fogja hozni a vagyonnyilatkozatát, ezt máig nem tette meg. Mellesleg nehezen elképzelhető, hogy a Tisza Párt vezetője a saját pénzéből kampányolna, így ez a dokumentum ebből a szempontból nem is érne sokat - írja a Magyar Nemzet. De vegyük sorra, hogy mi is szükséges egy ilyen hosszú, mozgalmas kampányhoz! A finanszírozók mellett egyrészt szükség van egy bizalmi emberekből álló stábra, amely kijelöli a célállomásokat, a különböző települések adottságait feltérképezve sorvezetőket, felkészítő anyagokat készít, és nem utolsósorban leszervezi a rendezvényeket Magyar Péter számára. Emellett mindenképpen működtetni kell az informatikai hátteret, elő kell teremteni a technikai feltételeket, az áramellátást, valamint gondoskodni kell a rendezvények biztosításáról. Ezenkívül fizetni kell a saját fotóst, videóst, személyi védelmet.

Több járművel külön stáb szállította a helyszínre, állította össze a technikai berendezéseket

A kisebb településeken a jelenlévők csekélyebb létszáma miatt ez nem is járt komolyabb kihívással, ám a rendezvények mennyisége okán ez sem lehetett elhanyagolható tétel.

A két budapesti – március 15., április 6. –, valamint a debreceni – május 5. – nagygyűlések azonban komoly szervezést igényeltek, és hatalmas volt a költségvonzatuk is.

Magyar Péter komoly színpadtechnikával dolgozott már a március 15-i rendezvényén is

A technikai háttér biztosításához Magyar Péterék ezekhez az eseményekhez a G-Sound Kft., illetve a Soul Light Kft. szolgáltatásait vették igénybe. Az alaptechnika kiegészítését Debrecenben a Led Box Kft. végezte. Az országjárás során a Tisza Párt-os alakulat rendezvényeit a Partner Security Kft., a Kossuth téri rendezvény esetében pedig a Sheeba Security Kft. biztosította.

Magyarék Kossuth téri rendezvénye vitte a legtöbb pénzt
 

 

Gondoskodtak a megfelelő hangzásról

Ez utóbbi demonstráció költségeiről Magyarék egyébként nyilvánosságra hoztak egy részletes listát, amelynek végösszege a 30 millió forintot sem érte el.

  •  Rendezvénytechnika: 24 millió forint,
  •  biztonsági szolgáltatás: egymillió forint,
  •  jogdíj: 1,2 millió forint,
  •  videógyártás: 1,3 millió forint,
  •  közmű: 700 ezer forint.
Munkában a technikusok

A piaci viszonyokat jól ismerők szerint ez az összeg köszönőviszonyban sincs egy ilyen rendezvény valódi költségével. – Ezt nyugodtan megszorozhatjuk hárommal, de inkább néggyel – fogalmazott egy ebben a körben forgó gazdasági társaság vezetője. Felhívta a figyelmet arra, hogy a lajstrom hiányos, példaként említette, hogy szó sincs a kordonok, a takarítás, illetve a fellépők költségéről.

A garázscég legendája

Mindezek fényében nehéz komolyan venni Magyar nyilatkozatait, amelyek arról szólnak, hogy az eddigi politikai tevékenysége egy „one man show”, vagyis egyedül viszi a kampányt, nincsenek mögötte profi szakemberek, anyagi támogatók, lelkes önkéntesekkel és minimális költségvetéssel működnek. Ezt próbálta elhitetni a békemenettel egy időben, június elsején a Partizánnak adott interjúban is, ahol többek között azt mondta, a Tisza Párt még mindig csupán „garázscég”.

Szakmai segítség külföldről

Garázscéget viszont ritkán támogatnak külföldről. Magyar barátnője, Vogel Evelin a Blikknek adott interjúban éppen az április 6-i, Kossuth téri tüntetés után szólta el magát, amikor úgy fogalmazott: „Segített egyébként egy szuper grafikus csapat, akik félig magyarok egyébként és félig külföldiek.”

Tízmilliók az „egyszerű magyar emberektől”

Ugyanilyen árulkodó volt Magyar HVG-nek adott nyilatkozata is. Áprilisban, miután nyilvántartásba vette a Nemzeti Választási Bizottság a Tisza Pártot, Magyar azt mondta: a Kossuth téri tüntetése költségeire az egyesületéhez érkező adományokból származott a pénz. „Több tíz millió forint érkezett egyszerű magyar emberektől, több ezer embertől, és nem külföldről, nem dollár, és nem NER-es pénz” – mondta Magyar.

A politikus még korábban, a március 15-i demonstrációjuk után is mikroadományokról beszélt. Akkor a Tények beszámolója szerint azt mondta: részben a saját pénzéből, részben önkéntes felajánlásokból valósult meg a rendezvény, s hozzátette azt is, „kisemberek adták össze” a summát.

Az anyagiak szempontjából ezzel el is érkeztünk a lényeghez. Az utóbbi időben kiderült ugyanis, hogy Karácsony Gergely 2019-es főpolgármesteri kampányához külföldről érkeztek tízmilliók, mikroadománynak álcázva. Ugyanezzel a módszerrel jutott 1,8 milliárd forinthoz Amerikából a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom 2022-ben. Utóbbi esetben, vagyis a guruló dollárok botrányban ráadásul világosan kiderült, hogy a pénz fő forrása nem más, mint Soros György.

Innen nézve már nem is tűnik annyira véletlennek, hogy a Tisza Párt európai parlamenti listáján szép számmal bukkannak fel a Soros György hálózatához köthető jelöltek. Emellett szinte naponta tűnnek fel újabb és újabb baloldali kötődésű figurák Magyar mögött és körül. Közülük is kiemelkednek a Bajnai Gordon-féle datadatos körhöz sorolható cégek. A DatAdat végzi jó ideje a baloldali kampányfeladatok számottevő részét - áll a Magyar Nemzet cikkében.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről