Gyurcsány Ferencék egykori pártszékházába költözött a 444 kiadója

444
Vágólapra másolva!
Tavaly jelentősen visszaesett a 444-et kiadó Magyar Jeti Zrt. árbevétele, és a 2022-es választási évvel szemben kisebb mínuszt hozott össze a cég. A baloldali lapot eddig Soros György és hálózata támogatta, de Brüsszel egyre nagyobb arányban száll be a portál finanszírozásába. Érdekesség, hogy a 444 kiadója február óta Gyurcsány Ferencék egykori székházába tett át a székhelyét.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzet megnézte a Magyar Jeti Zrt. éves beszámolójának kiegészítő mellékletét, amiből több izgalmas dolog is kiderült. 

A 444-et kiadó cégnek 250 millió forinttal kevesebb nettó árbevétele volt 2023-ban, mint 2022-ben. Sikertelennek azért nem nevezhető a tavalyi év Uj Péterék számára, hiszen a cég több mint 800 millió forintot termelt. Sőt, az egyéb bevételekkel kiegészítve csaknem egymilliárd volt a 444 kiadójának bevétele. Ahogy arra a lap felhívja a figyelmet, 

az egyéb bevételek több mint háromnegyedét – 151 millió forintot – külföldi támogatások tették ki.

Ráadásul a tavalyi évben növekedett a 444 amúgy sem kicsi stábja, hiszen az addigi 55 munkavállaló mellé felvettek 7 új munkatársat. Több pénz ment az alkalmazottak fizetésére is: a kifizetések ötödével emelkedtek, ez 718 millió forintot jelent. De összességében a gazdasági társaság 50 milliós mínuszban zárta az elmúlt évet, a tavalyelőtti 156 milliós nyereség után.

A Magyar Nemzet szimbolikusnak nevezte, hogy február óta "a Gyurcsány-féle MSZP egykori központjában" működik a 444 kiadója. A cég ugyanis tavaly székhelyet váltott: a Margit körútról a Jókai utcába költözött. Oda, ahol korábban az MSZP és a XXI. század Média Kft. is be volt jegyezve.

Mint az köztudott, a 444 mögött álló Magyar Jeti Zrt. 2013-ban jött létre, és finanszírozásában már az alapítása után megjelentek a nemzetközi alapítványok és egyéb külföldi források. Emlékezetes, hogy 2021-ben az Európai Bizottság támogatásával és a francia AFP hírügynökséggel együttműködve létrehozták a Lakmusz nevű tényellenőrző portált. A elmúlt időszakban ugyanakkor változott a finanszírozó: a portál elsősorban az uniós szervezetektől kapta külföldi támogatásai nagy részét, de a baloldali portál az amerikai nagykövetség pályázatán is sikeresen szerepelt, és 16 milliós segítségben részesült. 

Továbbra is tag ugyanakkor a 444 kiadójának, a Magyar Jeti Zrt.-nek az igazgatóságában Marie Nemcova és Valer Kot, akik prominens alakjai a Soros György által finanszírozott Media Development Investment Fundnak (MDIF). A Magyar Nemzet szerint nem meglepő, hogy Uj Péterék 2023-ban is szorosan együttműködtek különböző Soroshoz köthető álcivil szervezetekkel, így például a TASZ által kiosztott Szabad-díj médiapartnereként tűntek fel.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről