Orbán Balázs: Ha Európa békét akar, most kell az irányváltást kidolgozni

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök politikai igazgatója a Magyar Nemzetnek adott interjújában a kormányfő békemissziója kapcsán kihangsúlyozta, hogy ma egyedül ők azok, akik mindegyik féllel képesek tárgyalni, a feladatuk pedig az, hogy Orbán Viktor tervéről meggyőzzék az Európai Unió tagállamait.
Vágólapra másolva!

Orbán Balázs a miniszterelnök békemissziójáról kihangsúlyozta, hogy a kiválasztott helyszínekre azzal a céllal utaztak el, hogy feltérképezzék, mennyi és milyen az esélye a békének. 

Először a két háborús országba érkezett a békemisszió. Ezekből az utakból az látszik, hogy Ukrajna és Oroszország nagyon elszánt a küzdelemben, és külső közvetítők belépése nélkül sajnos az elkövetkezendő hónapokban nagyon durva pusztítást tapasztalhatunk majd. 

Ezt követően indultak el Kínába, valamint tárgyaltak a török elnökkel is, ők pedig potenciális közvetítők lehetnek, hiszen szintén elkötelezettek a béke mellett. Emlékeztetett, ugyan Donald Trump a béke mellett van, viszont a mostani amerikai adminisztráció a háború folytatása mellett van. 

Ha Európa békét akar, és azt akarja, hogy döntő szava legyen a háborús rendezésben, valamint a vérontás befejezésében, akkor most kell az irányváltást kidolgozni és megvalósítani

- mondta a politikai igazgató.

A Magyar Nemzet azon kérdésre, hogy Magyarország mekkora eséllyel tud közvetítő szerepet betölteni, azt válaszolta, hogy ma ők az egyetlenek, aki mindegyik féllel képes tárgyalni, így az a feladatuk, hogy Orbán Viktor tervéről megpróbálják meggyőzni az Európai Unió tagállamait. 

Orbán Balázs szerint Magyarország európai uniós elnökségét arra is fel fogják használni, hogy megteremtsék a béketárgyalások feltételeit. Úgy látja, még számos utazás és egyeztetés vár még rájuk, ahogy fogalmazott: "egy nagyon intenzív időszak közepén" vannak. Az EU-s vezetők a békemisszióval szembeni megfogalmazott kritikáit pedig "önleleplezésének" tartja, hiszen kiderült, hogy ők háborúpártiak, nem akarnak békét Európában. 

Arra a kérdésre, hogy a hozzáállásukban mikor állhat be változás, a politikus szerint ebben az Egyesült Államok kulcsszerepet tölt be, míg az európai politika teljesen kiüresedett. 

Az európaiak követik a Biden-adminisztrációt, amely viszont a politikai túlélésért folytatott küzdelemmel van elfoglalva. Nekik most az a legfontosabb kérdés, hogy Joe Biden egyáltalán versenyben tud-e maradni az elnöki székért, ezért külpolitikával egyáltalán nem foglalkoznak. Nagyon optimista várakozás lenne változásra számítani a részükről

- mondta. 

A politikai igazgató beszélt az interjúban a Donald Trumpot ért hétvégi merényletről is. Azt mondta, 

a cél a békepárti hangok elhallgattatása volt. 

Közölte, Trumppal két nappal a támadás előtt együtt vacsoráztak, és az elnökjelölt tisztában volt vele, hogy mindent meg fognak tenni majd azért, hogy ne tudjon visszatérni és rendet tenni. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről