A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Az olaj után a gázszállítás is veszélybe kerülhet Ukrajna felől – heti összefoglaló

Vágólapra másolva!
Megmenekülhet és korszerűsödhet is a Dunaferr. Mélyponton a regisztrált álláskeresők száma. Csökken az üzemanyagok ára. Jó döntés volt idejekorán feltölteni a hazai gáztározókat, ugyanis megvan a következő kritikus pont: Magyarország gázellátása is veszélybe kerülhet Ukrajna irányából.
Vágólapra másolva!

Felcsillant a remény a Dunafernél: több száz milliárdos kínai gigahitelből menekülhet meg a vasmű, miután a Liberty technológiai partnere, a CISDI megkapja a pénzügyi támogatást a dunaújvárosi acélműben megvalósuló nagyberuházáshoz. A CISDI Engineering és a Kínai Export- és Hitelbiztosító Társaság (Sinosure) között elvi hitelbiztosítási megállapodás született, amely 1,3 milliárd eurós összegre vonatkozik – közölte a dunaújvárosi vasműt birtokló brit–indiai társaság a Világgazdasággal. Az elvi megállapodás megkönnyíti azoknak a további támogatásoknak és garanciáknak a megszerzését, amelyek alapján véglegesítik a beruházás tőkeszerkezetét. Az új létesítmény üzembe helyezésével az egyre elavultabbá váló szénalapú acélgyártási módszereket a legújabb, fenntartható acélgyártási technológiával váltják fel. 

Rekordalacsony volt júliusban a regisztrált álláskeresők száma 

Már közel kilencezer álláskereső helyezkedett el a 30 év alattiak és 30 év felettiek foglalkoztatását támogató, tavasszal indított uniós finanszírozású programokkal. Az Ifjúsági Garancia Plusz és a Munkaerő-kínálat bővítése és fejlesztése munkaerőpiaci pillér programokra eddig összesen több mint tízmilliárd forintnyi igényt adtak be a munkáltatók és munkavállalók, többségében bértámogatásra – közölte szerdán a Nemzetgazdasági Minisztérium. 

A kormány által indított munkaerőpiaci programoknak köszönhetően a regisztrált álláskeresők száma tovább csökkent, ami érdemben hozzájárult a foglalkoztatás további növekedéséhez is. A kormány célja, hogy a közel 300 ezer fős hazai munkaerőpiaci tartalékot mozgósítsa, ennek érdekében a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Pluszban 2030-ig mintegy 460 milliárd forint értékű forrásból indított uniós finanszírozású munkaerőpiaci programokat.  

Ennek is köszönhetően 2024 júliusában rekordalacsony szintet ért el a regisztrált álláskeresők száma, így a rendszerváltás óta a legkedvezőbb júliusi adatról beszélhetünk. 

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint 224 ezer embert tartottak nyilván álláskeresőként, ami az elmúlt három évtized második legjobb adata. 

A fenntarthatóságot is segíti a kiskerlánc nagyszabású akciója 

Ezen a hét hétfőn indította és négy héten keresztül folytatja nagyszabású akcióját a SPAR: négy héten át hetente 200, összességében 800 kozmetikai, tisztálkodási, vegyi és papírtermék árát csökkenti. A kiskereskedelmi lánc ezzel biztosítja, hogy a vásárlók egy helyen szerezhessék be a legkedvezőbb árú, a család és a háztartás számára legfontosabb háztartási és vegyiáru-cikkeket. A kedvező árak mellett az is vonzó lehet a tudatos vásárlók számára, hogy ha ugyanott tudják beszerezni a tisztítószereket, vegyi árukat és piperecikkeket, ahol az élelmiszereket is, akkor kevesebb utazással kevesebb üzemanyagot fogyasztanak, és időt is megtakarítanak. Az akcióban a SPAR, az Interspar, a SPAR partner és a SPAR market üzletek vesznek részt.  

Daily Life in Vienna
A SPAR 800 termék árát csökkenti Fotó: AFP/Emmanuele Contini/NurPhoto

Hatalmas többlettel zárt a költségvetés júliusban 

Csökkent a költségvetés hiánya, a Pénzügyminisztérium csütörtöki közlése szerint július végéig az államháztartás központi alrendszere 2443,3  milliárd forintot halmozott fel, miután júliusban a központi alrendszer 213 milliárd forintos többlettel zárt. Mivel a részletes adatokat a szaktárca csak két héttel később közli, egyelőre annyit árult el, hogy a kamatkiadásokra fordított kifizetések összege 2217 milliárd forint volt, ami 700,9 milliárd forinttal magasabb az előző évi azonos időszaki teljesítésénél. Összesen 213 milliárd forinttal csökkent az államháztartás halmozott hiánya. A tárca szerint ezzel tartható az idei évre kitűzött 4,5 százalékos hiánycél. A korábbi hónapok is kedvező folyamatokról árulkodtak, a májusi többlet után júniusban 107,8 milliárd forintos hiánnyal zárt a költségvetés, ami az elmúlt 22 év legkedvezőbb 6. havi mutatója volt, bár az akkori 2656,4 halmozott hiány így is az éves hiányterv 106 százalékát jelentette – idézi fel a Világgazdaság cikke.  

Kiderült, hogyan alakultak júliusban az árak: itt vannak a legújabb inflációs adatok 

Júliusban a fogyasztói árak átlagosan 4,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Júniushoz viszonyítva átlagosan 0,7 százalékkal emelkedtek az árak, az üzemanyagok 3,8 százalékkal drágultak. Tavaly júliushoz viszonyítva az élelmiszerek ára 2,7 százalékkal nőtt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal

A Nemzetgazdasági Minisztérium az adatok ismeretében jelezte: az infláció mértéke, ami a piaci várakozásoknak megfelelően kedvező, az előző hónapokhoz hasonlóan alacsony szinten mozog. 

Nagy Márton miniszter hangsúlyozta, hogy a kormány gazdaságpolitikai intézkedései hatékonynak és eredményesnek bizonyultak, és a célzott beavatkozások sikeresen letörték és visszaszorították az inflációt.  

Az online árfigyelő rendszer működtetése élénk kiskereskedelmi versenyt generál, és támogatja az infláció tartósan alacsony szinten tartását. Ez a rendszer nemcsak az árak átláthatóságát növeli, hanem hozzájárul a fogyasztók tájékozott döntéseihez is, ami hosszú távon erősíti a kiskereskedelmi piac stabilitását és fenntartja a gazdasági növekedést. 

Jó hír az autósoknak: csökkenhetnek az árak a benzinkutakon 

Tovább csökken az üzemanyagok ára szombaton. A benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára bruttó 2-2 forinttal csökken. Az árváltozásról a Holtankoljak írt. A portál hozzátette, hogy az árak csökkenése hatással lehet a kiskereskedelmi árak alakulására is. 

Az aktuális átlagárak pénteken az alábbiak szerint alakulnak:  

95-ös benzin: 612 forint per liter 

Gázolaj: 615 forint per liter 

benzinkút
Újabb árcsökkenés várható a benzinkutakon. Fotó: Origo

A gáz is leállhat Ukrajna felől az olaj után 

Nagyon jó, hogy gyorsan teljenek a magyarországi gáztárolók, mert akár el is akadhat az Oroszországból Európa küldött gáz a legújabb hírek szerint.  A gáztranzit egyetlen ukrajnai belépő pontján állhat le a szállítás

Ilyen feltételezés már az elmúlt napokban is felmerült, de hivatalosan senki nem erősítette meg. A gáztranzit úgy zavarható meg a mostani helyzetben, hogy megakadályozzák a gáz áthaladását a szudzsai gázmérő állomáson. Ezt már az ukrán fegyveres erők ellenőrzik. Az állomás személyzetét számos hírügynökség szerint elfogták, és voltak halálesetek is az üzem alkalmazottai között. Ugyanakkor a Gazprom továbbra is úgy tesz, mintha minden rendben lenne vele, az Európába irányuló tranzit folytatódik, csak a mennyisége csökken kissé. Nyilatkozatát az orosz Interfax hírügynökség közölte. Mindazonáltal a szállítás leállásának lehetősége máris megrángatta a gázárakat

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!