Kislexikon

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

autoantitest
A szervezet saját anyaga ellen képződött antitest. A szervezet által termelt antitest fajlagos módon reagál a szervezet saját szöveteire és szerveire. Az autoantitest jelenléte önmagában még nem jelent betegséget, de az autoimmun betegségekben a vérben majdnem mindig megtalálhatók az autoantitestek.

autoimmun folyamat
A szervezet a saját sejtjeit téves felismerés következtében elpusztítja.

diabétesz mellitusz
Anyagcsere-rendellenesség, amelyben vagy nem termelődik (elegendő) inzulin, vagy a sejtek érzéketlenek rá. Az inzulin nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a szervezet sejtjei elegendő energiaforráshoz (szőlőcukorhoz, azaz glukózhoz) jussanak.

diabéteszes retinopátia
A hosszasan fennálló cukorbetegség szemészeti érszövődménye. Az ideghártya saját ereinek a fala károsodik, majd új, kóros erek jönnek benne létre. Kezelés nélkül a látás teljes elvesztéséhez vezethet.

glukóztolerancia
Cukortűrés. Ha megfelelő az inzulinszabályozás, étkezés vagy cukorterhelés után a vér normális glukózszintje nagy kilengések nélkül hamar visszaáll.

idült
Lassú, hosszan elhúzódó kórlefolyás. A cukorbetegség tipikus idült megbetegedés.

inzulin
A hasnyálmirigyben termelődő hormon, amely fontos szerepet játszik a szervezet szénhidrát-anyagcseréjének szabályozásában.

inzulinrezisztencia
Az inzulin hatásának a csökkenése.

ketonok
A ketonok vagy ketontestek a zsíranyagcsere melléktermékei. A ketontestek a májban képződnek a zsírból glukagon hatására. A véráramban kétféle keton kering, az acet-ecetsav és a béta-hidroxi-vajsav. A legtöbb aktív szövet - beleértve az agyat, az izmokat és a szívet - el tudja égetni a ketonokat mint energiaforrásokat.

ketózis
A ketonok rendellenesen magas termelése a szervezetben. Cukorbetegségben a ketózis az anyagcserezavar súlyosbodására utal.

kóma
Tudatzavar, az éberségi szint csökkenése, teljes tudatvesztéssel járó állapot.

Langerhans-szigetek
A hasnyálmirigy mirigyállományában elszórtan található apró sejtcsoportok, amelyekben az inzulin termelődik.

lipolízis
A zsírszövetet alkotó trigliceridek lebomlása.

mikroalbuminuria
A vesekárosodás korai jele cukorbetegségben. A vizelettel ürülő kismennyiségű, de a normálist meghaladó mértékű fehérje (albumin) fokozott ürítésével mutatható ki. A mikroalbuminuria jelenléte a vesekárosodáson kívül az általános érrendszeri károsodásra is utal.

művesekezelés
Kezelési módszer, amely veseelégtelenség esetén a szervezet mérgező és salakanyagainak eltávolítására szolgál. Egy féligáteresztő membrán segítségével történik, melyen keresztül a kis molekulájú anyagok a vérből eltávolíthatók.

perifériás inzulinrezisztencia
A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához vezető egyik rendellenesség, amelynek során a hasnyálmirigy által termelt inzulin hatása a perifériás szövetekben csökken.

pumpakezelés
A szubkután (bőr alatti) intenzív inzulinadagolás egyik ismert formája. Az inzulinpumpával történő folyamatos inzulinadagolás a természetes inzulinellátás utánzásán alapul.

szemfenékvizsgálat
A cukorbetegség szemészeti szövődményének felderítésére szolgál. A látószerv kisartériái jól tükrözik az egész szervezetben zajló érrendszeri károsodást.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!