Mit tehet a sofőr, ha illegális bevándorlók szöknek fel a kamionjára?

HORIZONTAL IMMIGRATION MIGRATION AND IMMIGRATION IMMIGRANT REFUGEE ILLEGAL IMMIGRANT MOTORWAY LORRY TRANSPORT Migrants climb in the back of a lorry on the A16 highway leading to the Eurotunnel on June 23, 2015 in Calais, northern France. Some of the thous
A kamionok rakterében akarnak átjutni
Vágólapra másolva!
A D.A.S. JogSzerviz szakértői szerint nem csupán a francia, vagy brit fuvarozási cégek, hanem számos esetben magyar társaságok és sofőrök is áldozatul esnek annak, amikor illegális bevándorlók Calais-nél felszöknek a kamionjukra. Mit tehet hát a sofőr, hogy elkerülje az angol hatóságok által kiszabható súlyos pénzbüntetést?
Vágólapra másolva!

Az illegális bevándorlók – leggyakrabban a francia-angol határon – kamionokra felszökve kívánnak átjutni az Egyesült Királyságba. Mint ahogy az a napvilágot látott hírekből is egyértelművé vált, a fenti probléma nem csak a francia, vagy brit fuvarozási cégek érinti, de számos esetben magyar társaságok és sofőrök is áldozatul esnek a jelenségnek.

A hasonló típusú esetekben az angol hatóság az illegális bevándorlók behozatalának észlelését követően tájékoztatja a gépjárművet vezető személyt az adott cselekmény vonatkozásában lefolytatandó hatósági eljárás megindításáról, illetve egy úgynevezett kérdőívet ad át személyesen, vagy küld meg később postán az eljárás alá vont személy részére.

Az elvárható ellenőrzési cselekmények

Az angol hatóságok számára is ismeretes, hogy a bevándorlók az esetek túlnyomó többségében a sofőr hibáján kívül kerültek a gépjárműbe, illetve hogy a létszámfölény folytán sok esetben nem várható el a sofőrtől, hogy egyedül szólítsa fel a bevándorlókat a gépjármű elhagyására.

Ezért a hatóságok állandó jelleggel hozzáférhetővé tettek egy úgynevezett „check-list”-et, és egy tájékoztatót, amely dokumentumok azokat az általában elvárható ellenőrzési cselekményeket tartalmazzák, amelyeket álláspontjuk szerint valamennyi sofőrnek el kell végeznie.

A fent megjelölt, a sofőr részére átadott kérdőív kitöltése során az eljárás alá vont személynek lehetősége van az eljáró hatóság tudomására hozni, illetve bizonyítani, hogy pontosan milyen óvintézkedéseket tett meg a hasonló típusú eset elkerülése érdekében, illetve mennyiben tartotta be a hatóságok által hozzáférhetővé tett tájékoztatókban javasolt eljárási módokat.

28 nap áll rendelkezésre

A D.A.S. JogSzerviz szakértői kiemelték: a hatályos angliai szabályozás értelmében a fent részletezett válaszadásra a sofőrnek mindösszesen 28 nap áll rendelkezésére, amely határidő elmulasztása esetén e lépés megtételére lehetőség már nincs.

Forrás: AFP/Phuilippe Huguen

A kifejtetteken túlmenően a válaszadás során az eljárás alá vont személynek - a megfelelő bizonyítékok egyidejű csatolása mellett – lehetősége nyílik szociális helyzete részletezésére, az általa eltartottak számának, bejelentett munkabérének, rendszeres kiadásainak megjelölésére, és egyéb releváns tényezők részletezésére, amely körülményeket a hatóság méltányossági jelleggel értékelhet.

A hasonló típusú eljárásokkal kapcsolatosan szerzett általános tapasztalat alapján megállapítható, hogy amennyiben az eljárás alá vont sofőr igazolja a hatóság részére a tájékoztatókban és ajánlásokban szereplő ellenőrzési cselekmények végrehajtását, illetve szociális helyzete részletezése során bizonyítja, hogy a bírság megfizetése mind számára, mind családja számára komoly megélhetési nehézséget eredményezne, abban az esetben a korábban akár több ezer angol fontot is elérő bírság összege jelentős mértékben csökkenthető, vagy akár eltörlésre is kerülhet.

Amennyiben azonban a fenti eljárás eredményre nem vezetne, abban az esetben a jogorvoslati lehetőségek igénybevételét megelőzően valamennyi esetben célszerű jogi képviselőhöz fordulni – tanácsolták végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértői.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!