A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMészáros Krisztofer
11:00TornaBodzás gyakorlat
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:30AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

A munkahelyen lettem koronavírus-fertőzött, mire számíthatok?

orvos háziorvos képzés pályaválasztás
A háziorvos felelőssége hatalmas, hiszen az ő vállára nehezedik az a súly, hogy az őt felkereső pácienst továbbirányítsa a megfelelő szakorvoshoz.
Vágólapra másolva!
Mi történik akkor, ha a munkahelyünkön fertőződünk meg? Hogyan tudjuk elérni, hogy foglalkozási megbetegedésként írjanak ki minket táppénzre? Mikor és mivel ír ki bennünket az orvos? Mi a helyzet az egészségügyi dolgozókkal? A D.A.S. JogSzerviz szakértője válaszol a felmerülő kérdésekre.
Vágólapra másolva!

A világjárvány kezdetén, egyik napról a másikra munkajogi problémák sora zuhant a társadalom jelentős részének nyakába. Sem a munkáltató, sem a munkavállaló nem tudhatta, hogy jogosan mondana-e fel adott szituációban, vagy jogos volt-e a munkavégzés megtagadása – fejtette ki dr. Schiffer Zsolt.

Ugyanez volt a helyzet a betegszabadság, táppénz kérdéskörrel is. Hiszen először fordult elő, hogy emberek ezrei hatósági házi karanténba kerültek, vagy a munkahelyükre betört a járvány.

Mi számít foglalkozási megbetegedésnek? A foglalkozási megbetegedés fogalmát az 1997. évi LXXXIII. törvény határozza meg. Eszerint foglalkozási megbetegedés a munkavégzés, illetve a foglalkozás gyakorlása közben bekövetkezett, vagy azt követően megjelenő vagy kialakuló egészségkárosodás, amely a munkavégzéssel kapcsolatos tényezőkre vezethető vissza, vagy, a munkavállalónak az optimálistól eltérő igénybevételének a következménye.

Amennyiben ez bizonyítást nyer, akkor a munkavállalót a táppénz 100%-a megilleti a keresőképtelenség idejére. Mikor kapunk 100%-os táppénzt?

A legfontosabb kérdés,amit tisztáznunk kell, hogy milyen esetekben, milyen kóddal állítja ki az orvosunk a táppénzes papírunkat. Röviden: általában egy megbetegedés esetén 8-as kóddal „ír ki" bennünket a háziorvos, és 60%-os táppénzre leszünk jogosultak. Ez esetben a betegszabadság alatti költségek a munkáltatót terhelik.

Ha COVID-19 fertőzésünk van, vagy ennek gyanújával közegészségügyi okból foglalkozástól eltiltást vagy hatósági elkülönítést rendelnek el, és emiatt keresőképtelenné válunk, akkor 7-es kóddal vesz keresőképtelen státuszba az orvos. Ez esetben nem jár 100%-os táppénz, de a munkáltatónak semmilyen költséget nem jelent.

Ha bizonyíthatóan a munkahelyünkön kaptuk el a fertőzést, akkor 2-es kóddal, foglalkozási megbetegedésként vesznek bennünket keresőképtelen státuszba. Ez esetben 100%-os táppénzt fogunk kapni.

Szintén tisztáznunk kell egy félreértést, miszerint, ha vélhetően – vagy szinte bizonyosan – a munkahelyünkön fertőződtünk meg, akkor automatikusan foglalkozási megbetegedéséként kezelik az esetet. Ez egyáltalán nem igaz.

Akkor fogják foglalkozási megbetegedésként kezelni, és akkor kapjuk meg a 100%-os táppénzt, ha a 27/1996. (VIII. 28.) NM rendelet szerinti munkavédelmi hatóság a tényt megállapította. Az eljárást a foglalkozási megbetegedést észlelő orvosnak kell kezdeményeznie.

Ebben az eljárásban a munkáltató aktív együttműködésére – gyakorlatilag a foglalkozási megbetegedés elismerésére van szükség. Ugyanis azt, hogy foglalkozási megbetegedésről van szó, a hatóság az orvosi diagnózis, és a munkáltató nyilatkozata alapján állapítja meg.

Ha a munkáltató nem ismeri el a felelősségét, és a hatóság nem tudja azt megállapítani az egyéb bizonyítékok alapján, nem marad más lehetőségünk, mint a peres eljárás. Márpedig gyakorlatban nagyon nehéz azt bizonyítani, hogy kizárólag a munkahelyünkön kaphattunk el egy fertőzést, különösen világjárvány alatt.

Peres eljárásban – szakértő bevonásával – lehet kérni annak megállapítását, hogy a megbetegedés a munkahelyünkön következett be. Ez esetben az elmaradt táppénzt is követelhetjük.
Vélelmezik az aktív egészségügyi dolgozóknál a foglalkozási megbetegedést?

Fotó: MTI/Balázs Attila

Nincs olyan jogszabályi rendelkezés, ami alapján vélelmezni kéne egészségügyi dolgozók esetében, hogy a COVID fertőzést munkahelyükön kapták el. Ugyanakkor az Orvosi Kamara tájékoztatása szerint a gyakorlatban azok esetében vélelmezik a foglalkozási megbetegedést, akik aktívan részt vettek a védekezésben.

Ez alapján sem minden aktív egészségügyi dolgozó esetében áll fenn a vélelem, hanem kifejezetten a járvány elleni védekezésben résztvevőket érinti. Ha a gyakorlat és a jogalkotó kommunikációja ebbe az irányba is mutat, azt mégsem jelenthetjük ki, hogy az aktív egészségügyi dolgozó megfertőződése esetén automatikusan 100%-os táppénz jár.

Amennyiben felmerül bennünk a gyanú, hogy a munkahelyünkön fertőződtünk meg, mindenképp jelezzük az orvosunknak, aki megteszi a szükséges lépéseket – tanácsolta végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

https://das.hu/

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!