A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMészáros Krisztofer
11:00TornaBodzás gyakorlat
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:30AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Részleges nyitás: az első lépések legfontosabb szabályai

Orosháza, 2021. április 5. Kardosné Huszár Ildikó klinikai diabetológiai szakedukátor beolt egy nőt a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának első adagjával az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézetben kialakított oltóponton 2021. április 5-én. MTI/Rosta Tibor
Vágólapra másolva!
A mai napon – 2021. március 7. napján – hatályba lépett az enyhítés első fázisát meghatározó rendelet érdemi szakasza. A D.A.S. JogSzerviz szakértője átfogó írásban ismerteti, hogy miben változnak a mindennapjaink, az eddig megszokottá vált szabályok részleges feloldásával.
Vágólapra másolva!

November óta – közel fél éve – rendkívül szigorú szabályok között éljük mindennapjainkat. A korlátozások egy részre már egy éve a mindennapok szerves részét képezi, és egy ideig még velünk is marad. Biztonságunk és egészségünk érdekében alkotmányos alapjogainkat korlátozó intézkedések tucatjait hozta meg a jogalkotó – fejtette ki dr. Schiffer Zsolt.

Ezen a szigorú – ám a járvány megfékezése érdekében szükséges - szabályozáson enyhített a kormány arra való tekintettel, hogy az első vakcinát megkapó magyar állampolgárok száma kedden (2021. április 6. napján) elérte a 2.500.000 főt. A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozatáról szóló 144/2021. (III. 27.) kormányrendelet rendelkezett arról is, hogy a hatálybalépésének mik a feltételei.

A rendelet bizonyos rendelkezései a kihirdetést követő napon, lényegi elemei azonban a „kettőmillió- ötszázezredik COVID-19 elleni oltóanyaggal történő védőoltás első dózisa beadásának napját követő napon" léptek hatályba. Általában a jogszabályok konkrét napot szoktak megjelölni hatálybalépésük napjaként, de a jogalkotó ezúttal egy jövőbeni feltételhez kötötte a hatálybalépést.

Ezzel a rugalmas – ugyanakkor bizonytalan időpontban bekövetkező - feltétellel reagált a folyamatosan változó járványhelyzetre. Ugyanakkor az érintett vállalkozások, és a jogász szakma számára is feszült várakozással teltek az utóbbi napok. Hiszen életünk jelentősen megváltozik, csak éppen nem tudjuk mikortól.

A mai napon – 2021. március 7. napján – hatályba lépett az enyhítés első fázisát meghatározó rendelet érdemi szakasza.

A legfontosabb szabályok

A legfontosabb és legtöbb embert érintő rendelkezéseket a 2. és 3. § tartalmazza. Ezen szakaszok szólnak a kijárási tilalom időszakának rövidebbé válásáról, és a szolgáltatások korlátozásának feloldásáról.

A kijárási tilalom a mai naptól kezdve 22 óra és hajnali 5 óra között áll fenn. Ezért – a 4. § szerint – az üzletek nyitva tartása is módosul, és mától 21:30-ig fogadhatnak vásárlókat. Ez egyrészt az üzletek forgalmának, és a lakosság szabadságérzetének a növekedését is eredményezi. Másrészt viszont, mivel elnyújtja a vásárlási idősávot, ezért csökkenti az esti tumultust, és így a várható kontaktszámokat is.

A vállalkozások számára fontos hír, hogy a személyes megjelenést igénylő szolgáltatások céljára létesített helyiségek nem kötelesek zárva tartani. Ez érinti az ideiglenes szigorítás miatt eddig zárva tartó szolgáltatásokat. Nyitva tartásuk ugyanakkor ideiglenes védelmi intézkedések betartása mellett engedélyezett.

Részletszabályok

Az eddigi járványvédelmi előírások (távolságtartás, maszk használata, fertőtlenítő) mellett egyfajta négyzetméter alapú „létszám-maximalizálás" lép életbe. A maximális fogadóképességet a belépést megelőző ponton, jól látható helyen köteles kifüggeszteni az üzlet üzemeltetője.

A tíz négyzetméteres vagy ennél kisebb vásárlótérrel rendelkező üzlet vásárlóterében az ott foglalkoztatottakon kívül egy időben egy vásárló tartózkodhat.

A tíz négyzetmétert meghaladó vásárlótérrel rendelkező üzlet vásárlóterében az ott foglalkoztatottakon kívül egy időben legfeljebb átlagosan tíz négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat.

Ha a kapott érték nem egész szám, akkor 0,5-től felfelé, ez alatt lefelé kell kerekíteni. A létszám szempontjából nem kell figyelembe venni a 14. életévét be nem töltött kiskorút, a 65. évnél idősebb személy segítőjét, és a fogyatékkal élő személy segítőjét.

Szankciók

Az olyan üzlethelyiséget, amely ezen intézkedéseket nem tartja be, kötelező bezárni és tilos látogatni. A szabálytalanságokért kiszabható bírság 100.000 forint és 1.000.000 forint között mozog, valamint legfeljebb egy évig bezárható a szabálytalanul működő üzlethelyiség.

Forrás: MTI/Rosta Tibor

Fontos hangsúlyozni, hogy a bírságot kiszabó határozattal szemben nincs helye fellebbezésnek, kizárólag bírósági úton támadható meg.

Hogyan tovább?

A fenti korlátozott nyitásról szóló rendelkezés egyelőre nem vonatkozik a vendéglátó egységekre, amelyeket továbbra sem lehet helyszíni fogyasztás céljából látogatni. Továbbra is életben marad az eddig megszokott rendelkezés, miszerint az étel megrendeléséhez, átvételéhez és elviteléhez szükséges időtartamig lehet a vendéglátó egységekben tartózkodni.

Nem fogadhatnak az eddiginél szélesebb körben vendégeket a szállodák sem.

A gyorsan változó helyzetek, a gyorsan megszülető szabályok mindig számos jogalkalmazási kérdést felvetnek, és előre nehezen megjósolható kimenetelű jogvitákra adhatnak alapot. Ezért jogász szemmel azt javasolt, hogy mindenki legjobb tudása szerint, mások és saját maga egészségére lehető legjobban odafigyelve végezze munkáját, vezesse vállalkozását és intézze ügyeit – húzta alá végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

https://das.hu/

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!