A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMészáros Krisztofer
11:00TornaBodzás gyakorlat
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:30AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Enyhítések utáni maszkviselés és korlátozások kalauz

maszk, munka, könyök, covid, távolságtartás
Az oltottak kisebb eséllyel fertőződnek a vírussal
Vágólapra másolva!
Szinte minimálisra csökkent azon helyszínek száma, ahol maszkot kell viselnünk. Emellett majdnem minden szolgáltatás és rendezvény látogatható védettségi igazolvány nélkül is. A kormány maszkviselést is érintő, enyhítő rendelkezései után gyakorlatilag csak az egészségügyi és szociális intézményekben maradt kötelező a maszkviselés. De az nem volt világos, hogy pontosan milyen szabályok vonatkoznak majd erre a területre. A D.A.S. JogSzerviz szakértője válaszol.
Vágólapra másolva!

Az egészségügyért felelős miniszter július 7.-i rendeletében szabályozta a kérdést. Főszabály szerint egészségügyi intézményben mindenki köteles orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot vagy textil, illetve más anyagból készült maszkot olyan módon viselni, hogy az orrot és a szájat folyamatosan elfedje – fejtette ki dr. Schiffer Zsolt.

Természetesen a rendelet kivételt is tartalmaz: az egészségügyi intézményben ápolt beteg az elhelyezésére szolgáló kórteremben nem köteles maszkot viselni.

Továbbá felmentést kapnak a maszkviselés szabályai alól a hatodik életévüket be nem töltött kiskorúak, valamint azok, akik értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal vagy autizmus spektrumzavarral élnek. Számukra a maszkviselés sehol nem kötelező.

Az egészségügyi intézményben dolgozók nem köteles maszkot viselni a betegellátásra nem szolgáló, betegforgalom számára nyitva nem álló helyiségekben (pihenésre és étkezésre szolgáló helyiségekben, az orvosi és nővérszobában, az irodai és egyéb munkahelyen).

Szociális intézményekben a védettnek nem minősülő látogatókra, dolgozókra és ellátottakra vonatkozó maszkviselési szabályok maradtak életben. Azok, akik a vonatkozó európai parlamenti és tanácsi rendelet, valamint a koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló 60/2021. (II. 12.) Korm. rendelet szerint nem minősülnek védettnek, kötelesek maszkot viselni bizonyos helyzetekben.

Nem védett látogató, valamint a szociális intézményben munkát végző személy, vagy egyéb okból ott tartózkodó személy minden esetben köteles maszkot viselni. Nem védett ellátott pedig lehetőség szerint látogató fogadásakor, közösségi programokon, közösségi térben tartózkodáskor.

Ez így oké, szinte sehol nem kell maszk... de akkor most hova kell a védettségi? Maradt még egyáltalán korlátozás?

Bár mindennapi életünk felszabadult a korlátozások alól, de szinte észrevehetetlenül maradtak területek, ahol még találkozhatunk ilyennel. Óvatlanság lenne azt hinni tehát, hogy semmilyen korlátozás nem maradt.

Gyorsan fussunk át azon, hogy pontosan hol és mikor kell még védettségi igazolvány, milyen rendezvények esnek korlátozás alá. Védettségi igazolvány és maszk nélkül is szabad a belépés az üzletekbe, vendéglátó és szálláshelyekre, szabadidős létesítményekbe, és az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekre, előadásokra.

A rendezvények esetén azonban már más a helyzet. Sportrendezvények, a zenés-táncos rendezvények, illetve a zárt térben tartott, vagy 500 főt meghaladó szabadtéren tartott egyéb rendezvények esetében ugyanis nem volt enyhítés.

Minden korlátozás maradt, tehát ezeken a rendezvényeken megvan a létszámkorlátozás és továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni rajtuk. A 18 év alattiak is csak védettségi igazolvánnyal vagy védett személy felügyelete mellett vehetnek részt a fenti rendezvényeken.

A rendelet szerint nem minősül rendezvénynek versenyrendszerben szervezett verseny vagy mérkőzés közterületen elhelyezett kivetítőn történő közvetítése.

Családi események, magánrendezvények esetén 100 főre emelkedett ugyan, de azért maradt egy létszámkorlát. Ugyanígy emelkedett a lakodalom esetén a 200 fős létszámkorlátozás, de nem tűnt el.

Forrás: 123rf.com

Lakodalomban legfeljebb 400 fő vehet részt, ami azért már ahhoz is elég, hogy az összes volt osztálytársunkat meghívjuk családostul – már ha akarjuk. Tehát szerencsére nem nagyon kell vakarni a fejünket, hogy kit húzzunk le a listáról a létszámstop miatt.

Ami azt is jelenti, hogy más indokot kell találniuk az ifjú pároknak, ha valakit nem akarnak meghívni. E sorok írójának is pár hete volt a lagzija, átérzi a dilemmát.

Talán kijelenhetjük, hogy a fenti korlátozások kivételével, mindennapjaink kezdenek visszazökkenni a rendes kerékvágásba, és mindannyiunk egészsége érdekében reméljük, hogy nem is kell újra kizökkennünk belőle – mutatott rá végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

https://das.hu/

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!