A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Mit kérhetünk járattörlés esetén a légitársaságtól? (1. rész)

Boeing, vállalat, repülőgép, repülés
384137 07: A computer mock up shows the Superjumbo Airbus A380. Airbus has committed itself to the production of the A380 which will begin entering service in 2006 at a cost of $230 million per plane. Initial versions of the A380 will have a capacity of 555 seats, 35 percent more space than the current Boeing 747-400 jumbo. Airlines could opt to put up to 800 seats on subsequent derivatives of the plane. Airbus touts the A380 as a spacious cruise ship of the sky, but most airline executives have been highly skeptical of proposals to fit the plane with facilities such as gyms and cabins at the cost of revenue-earning seats and freight. (Photo by Airbus Industries/Newsmakers)
Vágólapra másolva!
A nyár közeledtével sokan már tervezgetjük a nyaralásunkat. Sőt vannak, akik már tavasszal lefoglalják a repülőjegyeket a nyári utazásra. Ez nyilvánvalóan jutányos, de kockázatos is lehet, hiszen manapság (sajnos) ki tudja, hogy mikor szól közbe a világjárvány, vagy akár egy háború. De ha az ilyen extrém esetektől eltekintünk, és a leggondosabban vásárolunk, akkor is előfordulhat, hogy a járatot törlik, vagy esetleg jelentős késés miatt a reptéren ragadunk. Mi ilyenkor a teendő? Mikor kaphatunk kártérítést, és mikor térítik vissza a jegyünket? Mikor kapunk ételt és szállást? A D.A.S. JogSzerviz szakértője kétrészes írásának első részét olvashatják.
Vágólapra másolva!

Először is nem mindegy, hogy járattörlésről, vagy járat késésről beszélünk – hangsúlyozta dr. Schiffer Zsolt.

Járattörlésről beszélhetünk akkor, ha a légitársaság a foglaláson szereplő menetrend szerinti járatot nem indítja el, hanem átteszi az utast egy másik menetrend szerinti járatra.

Akkor is járattörlésről beszélünk, ha a repülő felszáll ugyan, de vissza kell fordulnia a kiindulási repülőtérre.

Furcsa, de hasonló eset, ha a járat nem arra a repülőtérre érkezik, amelyik a jegyen úti célként szerepel. Ebben az esetben persze előfordulhat, hogy a légitársaság észbe kap, és gyorsan átrepít minket az eredeti célunkhoz, ilyenkor ez késésnek fog minősülni.

Az is előfordulhat, hogy egy várost két egymáshoz közeli reptér is kiszolgált, és ilyenkor bármelyik reptérre érkezünk, elértünk az úti célhoz.

Mit kérhetünk járattörlés esetén? A légitársaságnak fel kell ajánlania, hogy a kedves utas válasszon a következő lehetőségek közül:

A légitársaság visszatéríti a jegyárat és ilyenkor nem juttat el minket a célhoz, sőt, ha átszálláskor törölték a járatot, akkor visszavisz minket az eredeti kiindulópontba.

Átfoglalással a következő járattal eljuttat bennünket a célhoz.

Általunk kiválasztott későbbi időpontban mehetünk, hasonló feltételekkel. Ez esetben tehát egy-két részlet eltérhet attól, amit mi foglaltunk, de a körülményeknek hasonlóknak kell lennie).

Forrás: Getty Images/Getty Images

Rendkívül fontos tisztázni, hogy mi van akkor, ha a kiutazáskor a járatot törölték, és hazafelé más légitársasággal jönnénk. Ha a két járatot nem ugyanaz a légitársaság üzemelteti, a kiutazásra foglalt járat törlése esetén visszatérítés csak a törölt járatért jár.

Tehát ilyenkor érdemes a második lehetőséget választani a felkínáltak közül, hogy eljussunk a célba, mert különben a visszaút ára megy a kukába sajnos.

A fentieken túlmenően, járattörlés vagy három órát meghaladó késés esetén kártérítést is fizetni fog a légitársaság, mégpedig a távolságtól függően. 1500 km távolság alatt 250 Euró kártérítés jár.

Több mint 1500 km az Európai Unión belül, illetve minden más olyan járat esetében, melynek útvonala 1500 km és 3500 km között van 400 Eurót kapunk. 3500 km-nél távolabbi utazás esetén 600 Euró jár.

Ha a járatot törlik, de a légitársaság késve eljuttat minket a célunkhoz, és további feltétel, hogy nem lesz jelentős késés esetén a fenti kártérítés felére tarthatunk igényt. A jelentős késést lásd a járatkésésnél.

(A D.A.S. JogSzerviz szakértőjével készült írás második részét hamarosan közöljük – a szerk.)

https://das.hu/

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!