A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásAuriane Mallo-Breton-Eszter Muhari
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Mesék téli estékre

mese, meseolvasás
Vágólapra másolva!
Vajon létezik-e inspirálóbb program hideg, téli estékre, mint összebújni és mesélni egymásnak? Ezt az időtöltést nemcsak szülőknek és gyermekeiknek ajánljuk.
Vágólapra másolva!

Az első meseterapeuta az 1001 éjszaka királynője, Seherezádé volt, aki a mesék felolvasása által hozott gyógyulást férjura súlyos depressziójára - és ezáltal persze ő maga is életben maradhatott.

Felbecsülhetetlen gyógyító rővel bír a mesékben való elmélyülés, ezért sok gyermekpszichológus határozottan kijelenti, hogy a szülők számára kötelezővé kell tenni a mindennapos mesemondást. Mások hangsúlyozzák, hogy napi egy mese, fizikai ölelésben hallgatva - stabil alapokat ad a gyermek személyiségfejlődéséhez, érzelmi biztonságának kialakulásához.

Forrás: averastorycenter.org

Hópelyhes kalandozások

A nyár inkább a természetben való szaladgálásokra ad teret és lehetőséget, míg télen, sötétedés után többnyire kiüresednek az utcák, és a szülők számára felbukkan az újabb kihívás: "anyu, unatkozom!" - nyafogás formájában. Ilyenkor az elfoglalt, stresszes anyuka a televízió vagy a dvd-lejátszó elé ülteti gyerkőcét, megnyugodva, hogy így legalább egy órára csöndet teremthet a lakásban.

Nem tudja azonban, hogy ezzel pszichológiai szempontból nemhogy nem segít, de árt is gyermekének. A passzív mesenézés meg sem közelíti pozitív hatásaiban a meseolvasás erejét, ráadásul a túl gyorsan pergő képsorok igencsak megnehezítik a néző számára a befogadást, a történet-feldolgozást és az ezáltal fellépő agresszió megfelelő kezelését.

Főként, ha ez a folyamat magányosan történik, megnyugtató szavak és érintések nélkül. Ha örökre szóló, tápláló "hamuban sült pogácsát" kívánunk e visszahozhatatlan évek során adni gyermekünknek, napi félórát szánjunk a mese-felolvasás, szóbeli mesélés rítusaira - kincset adunk számára ezzel útravalóként.

Mit meséljünk?

Télen-nyáron, hóban és napsütésben egyaránt az adott korosztálynak, érdeklődési területnek megfelelő mesét. Legbölcsebb egyébként a gyermekünkre hagyatkozni - amely mesét rendszeresen kéri tőlünk, annak üzeneteire van a leginkább szüksége fejlődéséhez.

Ám természetesen ajánlhatunk mi is szép téli történeteket a közös mesedélutánokra. Már az ovis korosztály mesekészlete kimeríthetetlen - ráadásul a nekik szóló mesék valóban rövidek, néhány perc figyelem is több a semminél, kedves elfoglalt Szülő. Az operencia.com vagy a nepmese.hu oldalon megannyi óvodásoknak szóló történetet találhatunk a télről, a hóesésről, a fenyőfáról. Kedves állatmesék is vannak erre az időszakra, például A nyúl és a sündisznó vagy a Nyuszi gyerekek és az első hó. Kellemes időtöltés a mesélés után rajzokban megfogalmaztatni gyermekünkkel a történet hozta élményeket.

A kisiskolás korosztály sincs mese nélkül - számukra már érkezhet Holle anyó, a Hókirálynő vagy A didergő király színes története. Valójában - elnézve a kínálatot - kiapadhatatlan a szerzői-alkotói fantázia, legyen szó akár meséről, akár versről.

Ha pedig egyediségre törekszünk, találjunk ki mi magunk téli történeteket egymásnak. Akár a kis cinegéről, aki az ablakpárkányunkra repült, akár az odaégett mákos bejgliről, mindegy. Mindennek lehet érdekes története, amely szórakoztathat, inspirálhat, felmelegíthet bennünket. Elég csak fantáziánkat megmozgatva megnyitni magunkat az ünnep örömének.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!