A karácsony az egyik legkedveltebb ünnep, mégis ez az, ami a legnagyobb stresszel jár. Hiába vettük meg az ajándékokat, csomagoltuk be, vettük meg a fát, takarítottunk ki, még ott áll előttünk a kérdés, mi kerül majd az asztalra, vajon ízleni fog-e a családnak, barátoknak. A most bemutatott menü azoknak lehet jó választás, akik még nem mesterszakácsok, vagy kifutottak valami miatt az időből.
Hozzávalók:
Tálaláshoz:
Elkészítése:
A hagymát vágjuk egészen apró kockákra. Egy edényben olvasszuk fel a vajat, majd adjuk hozzá a már felaprított hagymát. Pirítsuk addig, amíg üveges nem lesz. Ezután adjuk hozzá a lisztet, és keverjük jól össze. Öntsük hozzá az alaplevet apránként, és főzzük pár percig. Ezután húzzuk le a tűzről, és turmixoljuk össze. Adjuk hozzá a tejszínt és a borsot, majd főzzük tovább. Ha már forr, néhány perc után el is készült. Reszelt sajttal és kenyérkockákkal tálaljuk.
Hozzávalók:
Körethez:
Elkészítése:
A csirkemelleket mossuk meg, majd szeleteljük fel. Mindegyik szelet alá tegyünk bacont, annyit, amennyi befedi majd a csirkét. Fűszerezzük sóval, borssal, rozmaringgal, majd a közepébe helyezzünk két szelet sajtot. Rolád formába tekerjük fel a csirkemelleket a baconnel együtt. Ha szükséges, hústűvel rögzítsük a bacont a csirkéhez. Egy tűzálló tálba helyezzük egymás mellé a betekert csirkemelleket. Vágjuk fel nagyobb darabokra az almákat, szórjuk meg fahéjjal, és tegyük ezeket is a csirkemellek közé. Fóliával letakarva 180 fokra előmelegített sütőben süssük 30 percig, majd a fóliát levéve még 10-15 percig, amíg a bacon szép ropogós nem lesz. Ezalatt elkészíthetjük a köretet: tisztítsuk meg a burgonyát, majd vágjuk kockákra. Sós vízben főzzük puhára, majd szűrjük le, ezután áttörjük és hagyjuk hűlni. Adjuk hozzá a sót és a szerecsendiót, valamint a vajat. Újra áttörjük. Adjuk hozzá a két tojássárgáját és keverjük simára. Csillagcsöves zsákba töltjük, és sütőpapíros tepsire kis halmokat nyomunk. 250 fokon hőlégkeveréssel kb. 10 perc alatt megsütjük.
Hozzávalók:
Elkészítése:
Főzzünk le egy jó erős kávét. Ha lefőtt, öntsük egy tálba, és hagyjuk hűlni. A tojásokat válasszuk szét. A tojássárgájákat keverjük habosra a porcukorral gőz felett. Keverjük hozzá a mascarponét. A fehérjét verjük fel kemény habbá, és keverjük a krémhez. Adjuk hozzá a kávéhoz a rumot, és keverjük össze. A babapiskótákat mártsuk bele a kávéba (összesen 2-3 másodpercig), és helyezzük a tál aljára. Ezután a krém egyharmadát kenjük rá, majd újabb réteg babapiskóta és újabb réteg krém, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Tegyük hűtőbe, és tartsuk ott legalább 4 órán át. Tálaláskor szórjuk meg kakaóporral.