A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

aggregált kockázat
Halmozott kockázat.

allokáció
Felosztás, szétosztás.

aszimptota
Olyan egyenes, amelyet valamely görbe végtelenbe nyúló része megközelít, de el nem éri.

Bachelier, Louis (1870-1946)
Francia matematikus. 1900-ban benyújtott doktori disszertációja, "A spekuláció elmélete" a piaci ármozgásokra vonatkozó gondolatok gazdag tárháza. Bachelier témavezetője Poincaré, kora egyik legkiválóbb matematikusa volt, mégsem ismerte fel tanítványa teljesítményének jelentőségét.

Brown-mozgás
Véletlenszerű bolyongás, pl. virágporszemcsék szabálytalan mozgása folyadékban.

Cooke-bizottság
Az első Bázeli Tőkeegyezmény előkészítésére kiküldött szakértői bizottság.

derivatíva
Származtatott ügylet.

diszkrecionális jog
Itt: Mérlegelési jog.

diverzifikáció
Itt: A befektetések megosztása különféle vállalatok, iparágak, régiók stb. között a kockázat csökkentésének céljából.

fraktál
Bonyolult, törtdimenziós objektum.

határidős ügylet
A származtatott termékek egyik fajtája. Megállapodás valamely áru, értékpapír vagy egyéb pénzügyi eszköz megvásárlására, ill. eladására az ügylet megkötésekor rögzített áron, de későbbi teljesítéssel.

hitelderivatíva

Hitelekre vonatkozó származtatott ügylet.

kinetikus gázelmélet
A gázok makroszkópikus viselkedését a molekuláris mozgások kiátlagolásával értelmező elmélet.

konfidencia-szint
Itt: Megbízhatósági szint, az a valószínűség, mellyel egy adott küszöbértéket meg nem haladó veszteségek egy portfolió értékingadozásaiban megvalósulnak.

Malthus, Thomas (1766-1834)
Angol politikus közgazdász. A 19. század kiemelkedő, leginkább félreértett és félremagyarázott közgazdásza. Híres tétele, hogy a föld termőképessége lassabban növekszik, mint a világ népessége. Ezzel kapcsolatos előrejelzéseit mindmáig figyelembe veszik a világ statisztikusai és demográfusai. Levitatottabb elméleti következtetése szerint a népességszaporulatot csak a háborúk és az állam tudatos demográfiai tervezése s közbeavatkozása szabályozhatja. Az ő elmélete jelenti Kína születésszabályozó politikájának alapját.

Mandelbrot, Benoit (1924- )
Lengyel származású matematikus, a fraktálgeometria atyja. Óriási érdeme, hogy széles körben népszerűsítette a korábban matematikai különcségeknek tekintett, rendkívül bonyolult, törtdimenziós geometriai alakzatokat, és megmutatta, hogy ilyenek a természetben és a gazdaságban számtalan helyen előfordulnak.

Markowitz, Harry (1927- )
Közgazdász. 1990-ben munkásságáért Nobel-díjat kapott.

Maxwell, James Clerk (1831-1879)
Angol fizikus. Londonban és Cambridge-ben tanított. Thomson mellett Anglia legkiválóbb matematikai fizikusa volt. Nagyszámú és igen jelentős dolgozatai a mechanikai hőelméletre és különösen a kinetikus gázelméletre, valamint az elektrodinamikára vonatkoznak, melynek elméleti tárgyalásában úttörő volt.

normális vagy Gauss-eloszlás
A leggyakrabban előforduló valószínűség-eloszlás. Fő jellemzője, hogy nagyon koncentrált, nagy ingadozások csak elenyésző valószínűséggel fordulnak elő.

opció
A származtatott ügyletek egyik fajtája. Alapesetben valamely áru, értékpapír vagy egyéb pénzügyi eszköz megvásárlására vagy eladására vonatkozó jog meghatározott jövőbeli időpontban, de az ügylet megkötésének pillanatában rögzített áron. A jog megszerzéséért meghatározott opciós díjat kell fizetni.

polimér
Nagyszámú atomból álló molekula.

portfolió
Pénzügyi eszközök csomagja.

Ricardo, David (1773-1823)
Angol közgazdasági író. Szülei a gyakorlati kereskedői pályára nevelték, majd bankár lett. A közgazdaságtanban Adam Smith legjelesebb követői közé tartozott. Legelőször 1808-ban, a Morning Chronicle-ban közölt néhány levelet az arany áremelkedésének okairól. 1809-ben önálló munkában fejtegette ezt a kérdést, és könyvével oly nagy tekintélyre tett szert, hogy a Bullion-bizottság egész sereg szakértő tekintély véleményével ellentétben Ricardo fejtegetéseit fogadta el. 1819-ben parlamenti taggá választották.

Smith, Adam (1723-1790)
Angol közgazdasági író. A gyönge szervezetű fiú már kora gyermekségében kitűnt emlékezőtehetségével és logikus eszével. Előbb Glasgowban, majd Oxfordban tanult, itt ismerkedett meg Hume-mal, aki nagy hatással volt világnézetének kialakulására. 1751-ben egyetemi tanár lett Glasgowban. Tanulmányútjai alatt szoros összeköttetésbe lépett francia politikai és irodalmi kitűnőségekkel. 1766-ban szülőföldjén telepedett le, s itt dolgozta ki világhírűvé vált közgazdasági rendszerét. Később Londonba költözött, ahol a tudományos körök ünnepelt tagja lett.

Smoluchowski, Marian (1872-1917)
Lengyel fizikus. 1908-ban Haitinger-díjat kapott a Brown-mozgás elméleti leírásáért.

statisztikus fizika
A fizikának a nagyszámú részecskéből álló rendszerek statisztikus leírásával foglalkozó ága.

szabályozói tőke (tőkekövetelmény)
A jogszabály vagy a szabályozó hatóság által megállapított mértékű tőke a bank kockázatainak fedezésére.

származtatott ügylet
Olyan ügylet, melynek kimenetele egy másik piaci eszköz (alaptermék) árfolyammozgásától függ. Három alapvető fajtája van: a határidős ügylet, az opció és a pénzáramlások cseréjére vonatkozó swap.

szórás
Az átlagtól való négyzetes eltérések összegéből vont négyzetgyök, a valószínűség-eloszlás "szélességének", "szétterülésének" egyik jellemzője. Nem minden eloszlásra értelmezhető.

sztochasztikus
Véletlenszerű.

termikus egyensúly
Valamely fizikai rendszer rögzített külső feltételek mellett kialakuló egyensúlyi állapota, melyben a makroszkopikus jellemzők (pl. átlagenergia, sűrűség, mágnesezettség stb.) már semmiféle megfigyelhető időbeli változást nem mutatnak.

tőkeáttétel
Itt: A határidős ügylet volumene és a biztosítékként elhelyezett letét közötti arány. A fogalomalkotás az emelőkre utal, melyek segítségével az áttételi viszonytól függően kis erővel nagy terhet tudunk megemelni.

trader
Kereskedő, üzletkötő.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!