A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Szokatlanul sok medvefóka pusztul el Kalifornia partjainál

medvefóka
Guadalupe-medvefóka (Arctocephalus townsendi)
Vágólapra másolva!
Riasztóan sok Guadalupe-medvefóka vetődik partra és pusztul el idén Kalifornia középső partvidékén, a tudósok szerint a jelenség az óceán felmelegedésével függhet össze.
Vágólapra másolva!

A veszélyeztetett státuszú és ezért védett fókafajból idén már 80 példány vetődött partra a közép-kaliforniai partszakaszon, ezek közül 42 elpusztult, de a többi is majdnem éhen halt - közölte az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA).

Az idén szárazföldre sodródott tengeri emlősök száma nyolcszorosan haladja meg a korábbi évek átlagát.

A felmelegedés a jelenség oka

A NOAA "szokatlan halálozási eseménynek" nyilvánította a medvefóka-pusztulást, ami azt jelenti, hogy több pénzt fordíthatnak a hagyományosan kevéssé tanulmányozott állatok kutatására. A tudósok főleg azt szeretnék megtudni, hogy a szokatlan méretű állatpusztulás a Csendes-óceán felmelegedése okozta táplálékhiány következménye-e.

A NOAA kutatói azt gyanítják, hogy a mexikói Guadalupe-szigeten és környékén honos állat azért vándorol északra, mert egyes, a táplálékául szolgáló halfajok is észak felé menekülnek a felmelegedő víz elől.

Guadalupe-medvefóka (Arctocephalus townsendi) Forrás: Wikimedia Commons

A sausalitói Tengeriemlős-kutató Központ (MMC) szakértőinek nincs kétségük afelől, hogy a medvefókák halálozási aránya a környezeti feltételek megváltozásának hatására szökött a magasba, és úgy vélik, hogy a kaliforniai partokon tapasztalt pusztulás csak a jéghegy csúcsa. Az MMC adatai szerint az idén partra sodródott medvefókák nagy többsége tavaly született borjú volt, de akadt köztük négy felnőtt nőstény is.

Lassan állt helyre az állomány

A szárazföldön vergődő medvefókák többségét a sausalitói központban próbálják felerősíteni annyira, hogy visszatérhessenek a tengerbe. A fülésfókafélék (Otariidae) családjába tartozó Guadalupe-medvefóka (Arctocephalus townsendi) a 19. században csaknem kipusztult a vadászat miatt, de azóta az állomány lassanként nagyjából helyreállt. A populációt jelenleg 10 ezer példányra becsülik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!