Eurovíziós megszégyenülés - a brit sajtó összeesküvést kiált

Vágólapra másolva!
Összeesküvést kiáltott hétfőn a brit sajtó, amely politikai irányultságtól függetlenül Nagy-Britannia iraki katonai beavatkozásával magyarázta a brit együttes csúfos megalázását a hétvégi rigai eurovíziós dalfesztiválon. Hogy mi a pontos ok, azt nem tudni, tény viszont, hogy a Jemini együttes egyetlen pontot sem kapott produkciójára, ami ugyancsak szokatlan a páneurópai összefogást és szeretet hirdető fesztivál történetében.
Vágólapra másolva!

Forrás: EPAAz idei versenyen Nagy-Britanniát a Jemini nevű énekes duó - Gemma Abbey és Chris Cromby - képviselte. A liverpooli páros, amelyet korábban a leszbikus színpadi mutatványairól elhíresült orosz TATU lánykettőssel együtt a rigai dalfesztivál egyik lehetséges befutójának tartottak, a brit együttesek eddigi eurovíziós fellépéseinek történetében példátlan módon nulla ponttal az utolsó helyre szorult Cry Baby című dalával.

Néhány hazai szakmai ítész megpróbálkozott ugyan higgadt magyarázatot adni a történtekre, rámutatva, hogy ha egy együttes egy ilyen rettenetes dalt ilyen hamisan ad elő, az talán megérdemli a nemzeti zsűrik döntését, de hangjukat elnyomta az összeesküvés-elmélet híveinek hangos panaszáradata. A panaszkórusban még a BBC tévé veterán dalfesztivál-kommentátora, Terry Wogan is részt vett. Wogan a rigai katasztrófa után azt mondta, hogy "a szavazásban nagyon sok volt a politika ... Irak után nem is volt sok esélyünk a pontszerzésre."

Az együttes maga is igyekszik ezzel magyarázni a 300 millió tévénéző - köztük 11 millió brit - előtt elszenvedett kudarcot. Gemma Abbey énekesnő hétfőn a BBC hírtévéjében azt mondta, hogy ha hamisan énekelt, az azért volt, mert végig nem működött a saját hangját és a zenét visszasugárzó monitor-hangszóró, vagyis nem tudta rendesen követni saját előadását. Társa, Chris Cromby szerint "ez akár szabotázzsal is magyarázható".

Ugyancsak politikai indulatokat sejt a két énekes amögött, hogy öltözőjüket a rigai dalverseny alatt ismeretlenek teljesen feldúlták. A hétfői brit lapok statisztikákkal próbálták alátámasztani azt a véleményüket, hogy a pontozás meglehetősen eltávolodott a tényleges teljesítménytől, és az egyes országok közötti kölcsönös rokon- vagy ellenszenv dönt a helyezésekről. A Daily Mirror című baloldali tömeglap kimutatta, hogy például Görögország és Ciprus mindig egymásra szavaz: 1975 óta az előbbi összesen 157 pontot adott az utóbbinak, az utóbbi pedig 172-t az előbbinek, miközben mindketten ennek töredékével jutalmazták más országok előadóit. A lap szerint ugyanígy kiszámolható, hogy a skandináv országok is egymásnak kedveznek a végső pontosztogatásban.

Még a tekintélyes The Daily Telegraph sem tudta magát távol tartani attól, hogy a pontozás mögött politikai hátsó szándékokat keressen. A legnagyobb brit konzervatív napilap hétfői száma szerint árulkodó jelekből bőségesen akadt Rigában: Görögország és Törökország például eddig rendre nem vett tudomást a másikról a dalfesztiválokon, most azonban az előbbi hét pontot adott a végső összesítésben győztessé nyilvánított utóbbinak, és az utóbbi is megajándékozta négy ponttal az előbbit. A lap hozzáteszi: mindez olyan időszakban történt, amikor a két ország éppen Ciprus ügyében udvarol egymásnak, és Törökország saját EU-csatlakozását igyekszik előmozdítani...

A The Daily Telegraph összesítéséből ugyanakkor kiderül, hogy a brit zsűri sem maradt adósa az iraki háború ügyében Londonnal szembeforduló országoknak: a britektől egyetlen pontot sem kapott sem Oroszország, sem Franciaország. A patinás brit lap a hosszas geopolitikai elemzés legvégén mindazonáltal tesz egy megengedő gesztust az ítészek felé, mondván: végül is lehet, hogy ami történt, azért történt, mert a Jemini rigai mutatványa "valóban borzalmas volt"...

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!