Trendet a Tradícióba - koncertek és előadások

Vágólapra másolva!
Március 7-én egy egész estés rendezvény keretében ünneplik a purimot a Kultiplexben. A fesztiválra, mely este 7 órától kifulladásig tart, a belépés ingyenes. Előadások és filmvetítés mellett koncertek várják az érdeklődőket.
Vágólapra másolva!

A rendezvény este hét órakor egy előadással veszi kezdetét, mely a "Nő a zsidó hagyományban" címet kapta. Balázs Gábor filozófiatörténész fog beszélgetni meghívott vendégekkel az Eszter könyve kapcsán a nők helyzetéről a zsidó vallásban.

Ugyancsak a Kultiplex fenti termében 21 órától a HaHesder című 2000-ben készült izraeli filmet nézhetik meg az érdeklődők. Ez az arab-izraeli konfliktust érintő drámai alkotás még nem soha nem volt látható Magyarországon. A film 2000-ben többek közt a legjobb izraeli film díját is elnyerte.

Ezt követően 21 órától a lenti nagyteremben a szombat búcsúztatására a Megilából (Eszter könyve) kezdődik felolvasás, ahol különösen érvényesül a "Trendet a Tradícióba!" mottó, hiszen a hagyományos héber nyelvű felolvasás közben az Iparművészeti Egyetem néhány hallgatójából alakult Parasztvakítás Csoport vetítéssel teszi izgalmassá a látványt.

A magyar fordítás természetesen végig olvasható lesz, hogy mindenki számára érthető legyen, mit jelent is a purim egynapos ünnepe. Akik nem ismerik a történetet, vasárnap este megtudhatják az újszerű felolvasáson, hogy a perzsa uralom alatt élő zsidó közösség miként menekült meg Hámán népirtásától Mordecháj és Eszter segítségével i. e. 450 táján.

Este fél 10-kor kezdődik az igazi ünneplés, amikor a lenti nagyteremben
három zenekar koncertjén bulizhatnak a látogatók. Először a New Yorkból hazánkba származott Bob Cohen vezetésével 1994-ben alakult Di Naye Kapelye lép fel, mely a tradicionális kelet-európai zenét jazz és klasszikus elemekkel ötvözi. Világszerte a legjobbak közé sorolják a zenekart, Európa számos országában koncerteztek már nagy sikerrel.

"Az elmúlt években több zsidó vonatkozású lemez is kijött, de igazán kóser magyar klezmer csak most először. A jiddis muzsikának ehhez Bob Cohenre volt szüksége..." - írja Marton László Távolodó a zenekarról elmélkedésében a Magyar Narancs hasábjain. Cohen zenekarát követi a Nigun, mely a tradicionális zsidó zenét jazz- és szabad-improvizációs elemekkel teszi maivá. Az utóbbi hónapokban Európában koncertező Hagesherrel zárul az este. Ez a zenekar a klezmert jazz-, hiphop- és reggaeelemekkel színesíti- és rapbetétekkel hozza közelebb a közönséghez.

A programok mellett a Chai Shopban hagyományos indiai teát szolgálnak fel az ünneplő közönségnek. A március 6-án este 7 órakor kezdődő fesztiválra - az előadást, a rendhagyó felolvasást, a filmvetítést és a koncerteket is beleértve - a belépés ingyenes!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!