A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton

Nyerj karaoke DVD-t a 80-as évek magyar slágereivel!

Vágólapra másolva!
Rendezz karaoke-partyt a nyolcvanas évek magyar slágereit tartalmazó DVD-ből! Segítünk a dologban annyival, hogy akár még meg is nyerheted.
Vágólapra másolva!

A karaoke minden segítség ellenére nem könnyű műfaj. Ha még a saját tökéletlen énektechnikánktól és korlátozott előadói képességeinktől nem is riadunk vissza, még mindig számos akadály tornyosul előttünk, ilyen például az angol nyelvű számok elénekelése úgy, hogy közben a hibás kiejtés miatt ne váljunk nevetségessé.

Nos, ha valaki biztosra akar menni, az jobban teszi, ha magyar slágerekkel próbálkozik. Különösen, ha a nyolcvanas évek ronggyá játszott dalaiból választ magának, hiszen ezeket még a könnyűzenében kevésbé járatos fiatalok is ismerik. Nehéz ugyanis elhinni, hogy létezik ember az országban 14 és 60 között, aki még soha ne hallotta volna az Afrikát a KFT-től, A kör-t az Eddától, vagy éppen a Szóljon hangosan az ének-et Soltész Rezsőtől. Ráadásul nem is kell informatikai zseninek lenni ahhoz, hogy a nyolcvanas évek nagy magyar slágereit tartalmazó karaoke DVD-vel otthon rendezzünk bulit.

Technikai szempontból ugyanis manapság már nem nehéz egy otthoni karaoke-parti kivitelezése. Ehhez a DVD-hez például, szerencsés esetben, csak egy mikrofonra van szükség: a manapság használatos PC-k szinte mindegyike rendelkezik mikrofonbemenettel, s ugyanez igaz az asztali DVD-lejátszók többségére is. A hangzás természetesen akkor az igazi, ha a DVD-lejátszó hangkimeneteit, illetve a mikrofont nem a tévéhez, hanem hifi-toronyhoz, vagy erősítőhöz csatlakoztatjuk.

Ha Windows XP-t futtató számítógéppel szeretnénk a DVD-vel karaoke-bulit rendezni, szükség van egy DVD-lejátszó szoftverre. Ezt, optimális esetben mellékelték is a konfigurációhoz, kevésbé szerencsés helyzetben a Szoftverbázisról is letölthető (a PowerDVD, vagy a WinDVD programok próbaverzióival érdemes próbálkozni).

Bár egy jobbfajta számítógépes hangfal általában elegendő hangerőt képes szolgáltatni, egy átlagos méretű monitoron, a megjelenő dalszövegek túl kicsiben, nehezen olvashatóan jelennek csak meg. Szerencsére az utóbbi egy-két évben vásárolt asztali- és noteszgépek többségét tévékimenettel is felszerelték - ezekről részletesen a T-Online Téka súgójában találni részletes ismertetőt, így televízióhoz, vagy projektorhoz is egyszerűen csatlakoztathatók a gépek, a megfelelő kábelek birtokában.

PC használata esetén, egy sor karaoke-célszoftver is elérhető a világhálón, melyek közül számos, ráadásul teljesen ingyenes. Az egyik legelterjedtebb a vanBasco's Karaoke player, amelynek hátránya, hogy csak a vidéki lagzikon használatos szintetizátor hangzásvilágát hordozó, MIDI zenefájlokkal használható, ez utóbbiakat viszont aránylag könnyen találhatunk a weben, bármelyik internetes keresővel. Ezzel szemben a Winampra hajazó, kezelőfelülettel rendelkező KaraFun alkalmazás, már az összes ismertebb karaokés fájlformátummal elboldogul, s akár az éneket is rögzíteni lehet vele. Bár a program honlapjáról néhány dal ingyenesen letölthető, a jó minőségű, a dalszöveget tartalmazó zenefájlokat, az átlagos audio CD-nél drágább karaoke albumokon értékesítik.

Nyerd meg a DVD-t!

Játékunkban hat példányt sorsolunk ki A nyolcvanas évek magyar slágerei című karaoke DVD-ből. Kérdésünk: A lemezen hallható az Exotic Trabant című száma is, melynek társszerzője Vilmányi Gábor. Ő melyik népszerű magyar együttes tagja volt?

A helyes megfejtéseket november 4-ig a nyeremeny@origo.hu címre várjuk. A levél tárgya ez legyen: Karaoke.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!