Rodcsenko és műtárgykrimi a budapesti művészeti vásáron

Vágólapra másolva!
2010. november 25. és 28. között negyedik alkalommal rendezik meg a Műcsarnokban a Budapest Art Fairt, amelyen a szokásos művészeti expo mellett egy csomó érdekes kísérőprogram is lesz: csak négy napig láthatók a híres orosz avantgárd művész, Alekszandr Rodcsenko fotói, hétvégére ideköltözik a WAMP designpiac, közös standon mutatkozik be 28 külföldi galéria, és nyomozásairól mesél az ellopott műkincsek orosz James Bondja, Konsztantyin Akinsa.
Vágólapra másolva!

A tavalyi szerényebb körülmények között megrendezett Budapest Art Fair után az idei vásár gazdag programpanele azt sugallja, a rendezvény most ismét erőre kap. A (főleg hazai) műkereskedelem pillanatnyi helyzetéről és érdeklődéséről képet adó vásár elsősorban a szakmai közönséget vonzza évről évre a Műcsarnokba, de a mostani Budapest Art Fair kísérőprogramjait a nem-szakmai érdeklődőknek is ajánljuk. Újdonság még, hogy a régiségeket felvonultató Antik Enteriőr című rendezvény - amelyből 2007-ben a Budapest Art Fair is kinőtt - most különválik, és a Néprajzi Múzeumban rendezkedik be egy más időpontban, december 2. és 5. között, a Budapest Art Fair utáni hétvégén.

Az optimizmus kora

A legizgalmasabb kísérőprogram az a fotókiállítás lesz, amely az 1920-30-as évek orosz fotósainak munkájából ad ízelítőt, többek között Alekszandr Rodcsenko fényképei is láthatók lesznek a tárlaton. Rodcsenko az orosz avantgárd egyik legfontosabb alakja volt, tervezett posztereket (például Eisenstein híres Patyomkin-páncélosának filmplakátját), festett, szobrászkodott, filmezett - és természetesen fotózott is; jellegzetes ismertetőjegye, hogy képeit a legmeglepőbb szögekből készítette. Az ő művein kívül még több kortársának fotóit is láthatjuk a Műcsarnok egy önálló termében rendezett kiállításon, összesen 80 fényképet a szovjet-orosz művészet aktív és pezsgő korszakából. Az anyagot egy Rodcsenko-portréfilm egészíti ki.

INFO

A vásár november 25. és 28. között tart nyitva délelőtt tizenegy órától este nyolcig. Szombaton meghosszabbított nyitvatartással, este tízig várják a látogatókat, vasárnap viszont már hétkor zár a rendezvény.

Jegyeket 2500 Ft-os áron lehet vásárolni (a kedvezményes belépő 1500 Ft).

A kiállításra minden nap délután kettő és este nyolc között folyamatosan indulnak tárlatvezetések (díja 500 Ft), szombat este pedig Réz András, Winkler Nóra és Lévai Balázs kalauzolják az érdeklődőket a fotók között (hét és nyolc között). Mindkét típusú vezetésre előre kell jelentkezni!

Kelet-Közép-Európa

Izgalmas művekre lehet számítani a szintén új ötletként megvalósuló Heroes Corner standnál, ahol 28 külföldi galéria mutatkozik be közösen, többségük kelet-közép-európai (összesen 12 országból érkeznek: Bosznia, Bulgária, Lettország, Lengyelország, Románia, Oroszország, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna, Franciaország, Svájc és USA).

Katya Belkina: Petrov-Vodkinnak (2007)

Mindegyik galéria egy-egy művet állít ki, műfajban, technikában, hangvételben változatos összképet adva a régióról. Itt láthatjuk a World Press Fotó nyertes Szergej Makszimisin zord Putyin-fotóját, Katya Belkina provokatív pucér önarcképét, Paolo Vivian vasból készült vonalkódját és Nazar Bilyk Eső című szobrát. Grafikák és videómunkák is szerepelnek a Heroes Corner válogatásában, a műveket a Genfben élő szakújságíró-művészettörténész Simon Hewitt válogatta a Budapest Art Fair szervezőinek felkérésére.

Hétvégi szuper-WAMP

A jól ismert budapesti designvásár különkiadása november 27-én és 28-án egy speciális válogatással jelentkezik a Műcsarnokban. Céljuk, hogy egy saját "múzeum shop"-ot rendezzenek be, olyan művekkel, amelyen kötődnek a művészethez. Nyaklánc Roy Lichtenstein motívumaival, az Arnolfini házaspár kitűzőkön, kortárs művészek tervezte pólók stb.

Még érdekességek

- November 27-én, szombaton délután háromkor kiderül, Robert Capa simlis volt-e vagy sem.

- Szintén november 27-én, szombat este vetítik az Untitled című amerikai vígjátékot, amely vicces szatíra a pihent agyú New York-i művészekről. Egyikük kitömött véres állatokat állít ki divatos galériájában, másikuk rémületes zajzenét komponál a vödörrugdosás és papírtépdesés zajaiból. Aztán ők ketten egymásba is habarodnak.


- November 26-én, pénteken délután négy órakor előadást tart Konsztantyin Akinsa művészettörténész és kutató, akinek szakterülete az elkobzott műtárgyak utáni nyomozás. (Angol nyelvű előadás, tolmács lesz.) (Itt olvashattok vele egy remek interjút.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről