A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Meghalt Ernesto Sabato argentin író

Vágólapra másolva!
Meghalt Ernesto Sabato argentin író. A latin-amerikai irodalomra három regényével is jelentős hatást gyakorló Sabato kilencvenkilenc éves volt.
Vágólapra másolva!

Kilencvenkilenc éves korában elhunyt Ernesto Sabato argentin író, emberi jogi aktivista. Felesége szerint hörghurutban szenvedett. Sabato több jelentős irodalmi díjat is elnyert, és komoly hatással volt a latin-amerikai irodalomra, jóllehet csupán három regénye - Az alagút, a Hősökről és sírokról, valamint az Abadón, az öldöklő angyal - jelent meg, mivel kéziratait rendszeresen elégette. Számos esszét is írt a tangóról, illetve metafizikai és politikai témákban.

A fizikusként doktorált Sabato már fiatalon kiábrándult a tudományból, mivel úgy érezte, hogy rosszra használják. Amikor elvesztette egyetemi állását, mert kritizálta a kormányt, teljesen fel is hagyott a kutatással - írja róla a brit BBC.

1983-ban őt nevezték ki az argentin katonai junta által a piszkos háború idején (az 1970-80-as években) elkövetett, több ezer ember halálát okozó gyilkosságok kivizsgálására létrehozott bizottság élére. Jelentésük alapján kilenc egykori katonai vezető ellen indult eljárás.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!