Rudat lát, hát táncol rajta - magyar klipek

Majka és Curtis: Elvitted a szívemet videoklip
Vágólapra másolva!
Majka és a rúdtáncos macskanő; a magyar történelmet a maga egészében megfejtő Kozmosz; ideges és szexi Varga Zsuzsa; sorozatgyilkos húsevő növény - és még sokan mások a magyar klipgyűjteményben.
Vágólapra másolva!

Majka és Curtis Budapesten helyez el termékeket. A szexi macskanő (Nagy Bea) pedig minimális ruhában rúdtáncol, előbb egy lakásban, majd az erkélyről leugorva újabb rudakat keres magának a városban. Azt nem igazán értjük, hogy ő szomorú, vagy csak úgy csinálja ezeket a dolgokat; sem azt, hogy miért kell a tényleg nagy mennyiségű termékelhelyezés miatt rögtön az elején egy feliratban támadólag védekezni. Azt meg pláne nem, hogy miért nem szólt senki a népszerű előadóművészeknek, hogy ne úgy énekeljék a refrén első sorát, hogy "elvitedaszivemet". A rendező Indián.

Október 23. elé időzítette új klipjét a Kozmosz, és itt aztán tényleg jó punkosan meg van fejtve Magyarország múltja és jelene. Miszerint mindig az idegenekre - mikor melyikre - fogjuk, pedig valójában "mi basszuk el", mégpedig mit, hát mindent. A klipben animálva megelevenedik a magyar történelem, a zenekar tagjai pedig szép huszárruhában kártyáznak, és ami a legjobb: pompás, szürreális steampunk vagy milyen hangszereken zenélnek. A mondanivaló vitatható, de a klip kétségtelenül látványos; a Mihaszna Film készítette.

Varga Zsuzsa szeptember elején kijött klipjének ugyan az a címe, hogy Apád mindig..., de hamar kiderül, hogy arról szól: mindenki, idézzük, "félrekúr". (Állítólag az újságírók is - az biztos, hogy nem mind!!!) Az egyszerre idegbajos és szexi számhoz remekül passzoló, egyszerre idegbajos és szexi videót készített Szőke Bogdán Dániel és Bihari Balázs. Nagy részében a zenekar zenél sok-sok gyűrött alufólia közepette. Akit izgat a szám története, itt olvashatja el.

A Colombre Band Cseh Róbert rendezte klipje a "ha nincs rengeteg pénzed, ne is próbálj meg úgy tenni, mintha lenne - inkább legyenek ötleteid" iskola követője. (Bár az is igaz, ennyi szereplőt mozgatni nem lehetett éppen egyszerű dolog.) Az állatkertben felbosszantott, ezért megszökő Hibbant Húsevő Növény látványosan jelmezszerű jelmeze vicces, és a sorozatgyilkosos filmek számos megoldása kerül elő kiforgatott formában. A sorra hulló áldozatok; az újságkivágások; a magányos, a rendőrségtől függetlenül dolgozó üldöző; a gyilkosságsorozat megszállottjává lett pszichopata; a feldühödött tömeg, amely ártatlanokra (egy virágárus lányra) is lecsap stb. A Colombre Band lemeze itt hallgatható meg.

A Compact Disco ugyan októberben mutatta be új klipjét, de a Storm sokáig a nyárban játszódik; aztán ahogy jelenetenként életkorokat ugrik a főszereplő, úgy megyünk bele a télbe. Aztán a végén óriási meglepetés! Igazából egyáltalán nem az, mint ahogy a Miki 357 rendezte klip is csak egy közhely tízezredik megvalósítása, még ha profi is.

A Bankrupt több videóját is régi filmekből vágta össze, így van ez az Add át a helyed! klipjével is. Fekete-fehérben látunk (néha egészen gifre emlékeztető) jeleneteket hot rod versenyekről, és kiderül, hogy régen iszonyú jó arcok voltak ám az autóversenyzők. Van angol nyelvű változat is; a zene pedig letölthető.

2012 végén jelent meg Hodosi Enikő, avagy Manoya nagyszerű szólólemeze, mégis csak most készült el hozzá az első klip - innen kiderül, hogy miért. A minimálisnál is minimalistább, kártyás-bábszínházas videónak van üzenete, de nem könnyen dekódolható; mindenesetre vigyázzunk a Földre. Én mondjuk nem ilyet képzeltem ehhez az egyszerre törékeny és nagyívű zenéhez, és nem vagyok teljesen meggyőzve.

A Flexible Juice klipje megint csak minimális pénzből készült, a lakótelepek rémes világát örökíti meg, ahol egyesek vonalakat húznak a falakra, másokat pedig lelőnek, de persze nem. Tulajdonképpen még éppen nem vicces és még éppen nem rémisztő, és valamiképpen pont jó így. Simon Zsolt és Kaszás Sándor készítette. Letöltés innen.

Morze & Milotai Geri klipjének az a különlegessége, hogy amikor zenélni vagy rappelni látunk valakit, akkor tényleg azt is halljuk, amit ott dobolnak, gitároznak, háttérvokáloznak stb. Szerencsére azért nem csak ez van a videóban, hanem hangulatos képek szépen egymás mellé helyezve, összevágva.

Az Ethnofil Simon Ádám rendezte klipjében Krüzsely Gábor festő a szőlőjében először a sztetoszkóppal vizsgálgatja, vasalóval egyengeti (?) a földet; majd lepihenne, de nem bír, és őrült alkotásba fog. Az elkészülő festmény tényleg olyan, mint az ő képei, vagyis hát az. Kár, hogy a két rész között nincs semmi kapcsolat, hacsak az Őrült Művész toposza nem; de a videónak nemcsak témája, hanem tempója, jellege is megváltozik, miközben a zene ugyanúgy megy tovább.

Melon (aki magyar, bár angolul énekel) klipjében egy gyerekkori barátság/szerelem végződik szomorúan, amikor a szülők Trabantba vágják a kislányt, és elviszik a csúnya lakótelepre. A jelenkori egymásra találás (hopp, lelőttem a poént :() jelenetei zavarba ejtően rosszak; viszont a gyerekek olyan cukik, hogy miattuk érdemes megnézni a Kaszás Bence rendezte klipet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!