A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

„Ha otthon maradtam volna, talán ma már nem élnék”

C.A.F.B zenekar
Vágólapra másolva!
Szakácsi Gábor a C.A.F.B. nevű punk-rock zenekar egykori alapítója, és tizenöt éve él az államokban. A frontember most újra összeállt az együttessel, magyarul ír dalokat, mert úgy érzi, reagálnia kell a mai magyar viszonyokra. 
Vágólapra másolva!

Beszélgettünk politikáról, a dalok mondanivalójáról és persze a készülő új C.A.F.B.-lemezről is. Szóba kerültek a drogok, a kilencvenes évek, de azt is megtudtuk, hogyan késte le a budapesti járatot, és maradt végül Amerikában. Gábor jelenleg Seattle-ben él, e-mailen értük utol.

Tizenöt éve élsz az Államokban, mi miatt döntöttél úgy, hogy újra „összeállsz” a zenekarral?

Nagyon sok oka van ennek a döntésnek. Már hosszú hónapok óta beszéltünk róla a srácokkal, de eddig nem volt rá lehetőségem idő hiányában. Mostanra láttuk elérkezettnek az időt egy olyan lemezhez, amin én is újra szerepelek, hasonlóan az 1990 és 2004 közötti anyagokhoz. Másrészt úgy érzem egy ideje, hogy újra van mondanivaló, és ezt a C.A.F.B. keretein belül akarom szavakba önteni. Nagyon sok emberrel tartom a kapcsolatot, és szeretném dalokká formálni a dolgokat, amiket hallok tőlük, a saját tapasztalataim mellett. Úgy érzem, ez mindenkinek kötelessége, aki teheti, gitárral, kamerával, tollal vagy egyszerű szóval. Ezenkívül pedig ebben az évben lesz, hogy 25 éve elkezdtük ezt a csapatot, és így szeretnék egy negyed évszázadot lezárni.

C.A.F.B zenekar: Urbán László, Mogyorósi István, Sütő Lajos, Szitás Tibor. Forrás: Sárodi Bálint

Említetted, hogy úgy érzed, újra van mondanivalód. Kifejtenéd ezeket a gondolatokat?

Úgy érzem, hogy magyar szóban tudom leírni legmélyebb gondolataimat, mivel ez az anyanyelvem. Az amerikai állampolgárság ezt nem cserélte ki. Az elmúlt évek tapasztalatait ki kellett, hogy írjam magamból. Sok dolgot nem tudtam az amerikai zenekarom lemezeire rakni, mert ezek sajátosan magyar gondolatok voltak. Igazából itt olyan dolgokra és élményekre gondolok, amelyek az én fejemben sajátosan magyar élményként jelennek meg. Erre fel tudom hozni példának az egyik dalt, amit most veszünk újra a lemezhez, 91-es Nyár címmel. Ez nekem a közvetlenül a rendszerváltás utáni éveket idézi. Megjelennek olyan dolgok a szövegben, mint a "Szigony utca", ahol megalapítottuk az együttest Szita Misivel, aki 2001-ben hunyt el. A dalt többek között az ő emlékének is szántam.

Miért hagytad el a zenekart, miért döntöttél úgy, hogy külföldre mész?

Ennek sok oka volt. Enyhén fogalmazva igen durván éltem a távozásomat megelőző néhány évben. Ha otthon maradtam volna, talán ma már nem élnék. Ezzel együtt semmit nem bántam meg, mert az életveszélyes dolgok mellett olyan tapasztalatokra és élményekre tettem szert, amikre úgy érzem, csak ilyen kanyarokon át vezetett út. Helyzetemet látva 1999-ben egy korábbi barátnőm meghívott Seattle-be, ahol később, viccesen szólva, lekéstem a budapesti járatot. Azóta itt élek. Igazából még készítettem két lemezt 1999 után a C.A.F.B.-vel, majd 2004-ben teljesen kiléptem a zenekarból.

Hogyan késted le a budapesti járatot?

Megnősültem egy időre...

Mesélnél még azokról a durva évekről? Mi volt, drog, alkohol?

A rendszerváltás körüli időszakban voltam tinédzser. Szerintem mi voltunk az a generáció, akit majdnem, vagy részben elsöpört a vihar. Negyven év után kitört a gát, bezúdult a változás, és tolta a szemetet is maga előtt, amit mi mind megettünk. Az MTV-től az LSD-ig. A dolog jó oldalai sötét árnyékokat is vettetek, amiket mi akkor nem láttunk a vakító bulizástól. A legtöbb időmet Békásmegyeren, Józsefvárosban és Szentendrén töltöttem, ahol sokszor hordágyközeli állapotban tuszkoltak fel a reggeli HÉV-re. Ez évekig így ment, egészen annyira, hogy még egy antidrogfesztiválon is beállva játszottam a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán. Igazából rá sem döbbentem a dolog komolyságára egészen addig, amíg a legjobb barátom és zenésztársam, Szita Mike elhunyt 2001-ben. Ekkor már az USA-ban éltem, és sokat beszéltünk telefonon. Egyszer megszakadt a kapcsolat, és semmit sem tudtam, egészen a hazautazásomig, amikor Fliegauf Bence barátom mondta, hogy mi történt Mike-kal.

C.A.F.B zenekar Forrás: C.A.F.B zenekar - Facebook

Amerikában is zenével foglalkozol. A Sledgeback nevű formációról mit kell tudni?

A csapatot 2004-ben alapítottam néhány haverommal Seattle-ben. Abban az évben készítettem utoljára lemezt távmunkában a C.A.F.B. zenekarral, és úgy gondoltam, megpróbálok összehozni egy bandát itt is. Hasonlóképpen a C.A.F.B.-hez, az élet dolgairól próbálunk dalokat írni. Sokan mondták, hogy érezhető a zenei hasonlóság a két formáció között, aminek igazán örülök, mivel szerettem volna megtartani a hangzást és hangulatot. Az utóbbi itt-ott kicsit nehézkes volt, mivel az itteni tapasztalatok kicsit eltérőek az otthoniaktól, de szerintem sikerült. A Sledgeback zenekarral sokat turnéztunk itt az USA-ban, ami folyamatos tagcseréket követelt a hosszú utak miatt. Volt olyan, hogy két héttel egy kaliforniai turné előtt cseréltünk dobost. Jó haverom, Parker Lundgren, a Queensryche gitárosa is játszott a Sledgeback soraiban. A mostani felállásban van Tim Mullen is, aki egy régebbi metál csapat, a Himsa dobosa volt.

Mik azok a tapasztalatok, amik eltérnek az itthoniaktól?

Az emberek közti kapcsolatokat és az egymáshoz való hozzáállást értem alatta. Az élettel kapcsolatos prioritásokat. Sokszor nem találom egészen őszintének az amerikai átlagemberek egy részét, mert szerintem túlzottan meg akarnak felelni mindenkinek. A politikai korrektség az egy dolog, de ez eltúlozva átlátszó, és hazug látszatot kelt. Ezek a dolgok alapvetően zavarnak engem. Az itteni média pedig szerintem egyenesen hazudik néha, amit undorítónak tartok, mert úgy érzem, hülyének néznek. Tessék megmondani, mi van. Ha fáj, ha nem.

Hogyan látod, a saját környezetedben miként vélekednek az országról? Mi a megítélés rólunk?

Figyelembe kell venni minden oldal helyzetét és véleményét. Volt néhány ismerősöm, aki kérdezte, hogy igazak-e a dolgok, amiket hallanak a szegények helyzetéről és a korrupcióról. Ha igaz is, azért sokszor elmondom nekik, hogy ez nem kizárólag a jelenlegi kormány hibája. A probléma az, hogy a sajtóban gyakran negatív dolgok hangzanak el az otthoni helyzetről, így ez egyértelműen megmutatkozik a megítélésen. Az amerikai média is hibás sok esetben, azt gondolom, sokszor valótlan dolgokat állít Magyarország ügyeiről. Amerika igen csalóka lehet kívülről nézve. Így 15 év után könnyebben látom az itteni gondokat, amik néha, hasonlóképpen az otthoniakhoz, nagyon negatívan érintenek különböző társadalmi rétegeket. Ezt persze csak akkor érzed, ha itt élsz. Vannak dolgok, amik itt jobbak, de vannak kemény buktatók is. Amerikában, hasonlóan Magyarországhoz, szerintem nem az a fontos, hogy a politikai paletta melyik oldalán állsz. Mondjuk, ha politikus vagy, a saját honfitársaid problémáinak megoldása kellene, hogy az elsődleges dolog legyen. Nem a körülötted állók vagyonának végtelen gyarapítása. Ebben mostanában azért az amerikaiak sem járnak élen. A gond az, hogy a szakadék annyira nagy a szegények és a gazdagok között, mint otthon, úgy Amerikában is, hogy ez mindkét oldalon ellenszenvet ébreszt. Azt nem várhatod el a becsületesen dolgozó emberektől, hogy szó nélkül hagyják mindennapi megélhetési gondjaikat. Viszont azt sem lehet mondani, hogy a jelenlegi magyar vezetés csak rosszat tett. Ez nagyon beszűkült látásmódra utalna. Viszont szerintem otthon az utóbbi időben helyenként túllőttek a célon, ami egyértelműen negatív hatást vonz maga után.

Miben lesz más az új C.A.F.B.-lemez, mint az eddigiek?

Az évek múlásával a zenekar is változott, ami biztosan érezhető lesz. Ezzel együtt én személy szerint szeretném, ha a megszólalás nem vesztené el az alapvető C.A.F.B.-hangzást. Az új dalok közt lesz olyan, ami az 1997 és 2004 közti időszakot idézi majd egy kicsit modernebb hangszerelésben. A szövegeken sokat dolgozunk Sütivel, a másik énekessel, hogy őszintén tükrözze a mai valóságot.

Mit jelent valójában a C.A.F.B. rövidítés, miért ez lett a zenekar neve?

Végül is a jelentés mindig változott az évek folyamán. Ahogy a csapat átlépett egy új fázisba, a név jelentése változott a zenével együtt. Amikor 1990-ben megalapítottuk a bandát, szerettünk volna egy rövidítéstípusú nevet, hasonlóan azokhoz a zenekarokhoz, akiket szerettünk. Itt gondolok olyanokra, mint a G.B.H. vagy a D.R.I. A név egy angol rövidítés volt a kezdetek folyamán „Cops Are Fucking Bastards”, ami egy régi angol együttes, a 4-Skins egy dalára, az A.C.A.B.-ra utalt. 1997-ben az új zenei irány és kiadói nyomás miatt csak azt mondtuk, a négy betű négy zenei hangot takar. A legutóbbi megnevezés „Cirkuszi Akrobaták Fergeteges Bemutatója” volt. Egészen mostanáig, ami szokásunkhoz híven az új lemez miatt talán újra változik majd.

Mikor várható az új lemez megjelenése? Hazautazol valamelyik koncertre?

Február vagy március környékén hazautazom a zenekarhoz a lemez körüli munkák miatt, de az idő tájt még nem tervezünk bulit. A lemezmegjelenést követő időszak fogja azt eldönteni, hogy mikor lehetséges egy koncert együtt. Lenni lesz. Az, hogy mikor, még nem tudom pontosan. A C.A.F.B. soha nem a jól bevált recept szerint dolgozott, és ez most is így lesz. A felvételek több helyszínen történnek, ami már jellemző volt a csapatra 2001 óta. A gitárok egy része néhány énektémával az USA-ban, másik része Magyarországon lesz és van rögzítve.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!