Műkincseket szereztek vissza az Iszlám Államtól

bagdadi múzeum
People looks at a bas-relief displayed in the Assyrian hall at the National Museum of Iraq in Baghdad on March 1, 2015, during the official reopening of the museum. Iraq's national museum officially reopened after 12 years of painstaking efforts during which close to a third of 15,000 pieces looted during the US-led invasion were recovered. AFP PHOTO / AHMAD AL-RUBAYE
Vágólapra másolva!
A dzsihádista szervezet kifosztja és lerombolja az általa megszállt iraki és szíriai területek műemlékeinek nagy részét, hogy megtisztítsa a térséget az általa iszlámellenesnek ítélt elemektől.
Vágólapra másolva!

Mintegy ötszáz olyan műtárgyat kapott vissza a héten a bagdadi Iraki Nemzeti Múzeum, amelyeket az Iszlám Állam dzsihádista szervezet elleni katonai támadással szereztek vissza az amerikai hadsereg csapatai.

A műtárgyak az Iszlám Állam szélsőségeseinek a kezébe kerültek Forrás: AFP/Ahmad Al-Rubaye

A visszakerült műkincsek szerdai bemutatáskor Adel Sirsab iraki turisztikai és régiségekért felelős miniszter ígéretet tett rá, hogy a hatóságok minden hiányzó műtárgyat visszaszereznek.

Az amerikai inváziót követő káoszban, 2003-ban több ezer műkincset hordtak szét a fosztogatók a bagdadi intézményből.

A most visszakapott tételek jelentős részét is ekkor lopták el.

2003-ban több ezer műkincset hordtak szét a fosztogatók Forrás: AFP/Ahmad Al-Rubaye

A műtárgyak az Iszlám Állam szélsőségeseinek a kezébe kerültek, Irakból Szíriába csempészték őket, ám ennek pontos ideje és részletei ismeretlenek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről