A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton

Több mint tízezer néző volt a Nemzeti Színház fesztiválján, a MITEM-en

Nemzeti Színház
MITEM
Vágólapra másolva!
Május 5-én, vasárnap este Az ember tragédiája előadásával ért véget a VI. MITEM, a Nemzeti Színház nemzetközi színházi találkozója. Az idén négy helyszínen 13 ország 23 produkcióját láthatták a nézők április 11. és május 5. között.
Vágólapra másolva!

Orosz, ukrán, szerb, litván, német, kazah, dán, portugál, cseh, francia, svéd és határon túli magyar előadások színesítették az idei a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, a MITEM programját. A találkozón a Nemzeti Színház több produkcióval is szerepelt. A fesztivál záróestjén többek között azt mondta Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, hogy

Az idei, sorban a hatodik MITEM fesztivál volt az eddigi leghosszabb: csaknem egy hónapon át tartott, és

a produkciókat összesen 10 831 néző látta.

Az ember tragédiájának zárójelenete Forrás: Nemzeti Színház / Eöri Szabó Zsolt

A MITEM előadásainak átlagos látogatottsága 99,6 százalékos volt. A közönségtalálkozókon, a szakmai beszélgetéseken, a kísérőprogramokon több százan vettek részt. Az idei MITEM mottóját Madách Imre profetikus művéből, Az ember tragédiájá-ból választották:

A VI. MITEM fesztivál első produkciója a Slava's SnowShow volt, melynek a Fővárosi Nagycirkusz adott otthont. A MACIVA idén először kapcsolódott be a színházi találkozóba, melyet április 11-én a Fővárosi Nagycirkusz előtt nyitott meg Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár és Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója. A találkozón jelen volt Rimas Tuminas litván rendező Ványa bácsi-rendezése, a Berliner Ensemble játékában Michael Thalheimer A vágy villamosa-alkotása, a nemrég meghalt Eimuntas Nekrošius Kurafiak-előadása, Eugenio Barba Trilógiá-ja, a francia-vietnami Saigon előadás, a DRAMATEN (a svéd Királyi Dráma Színház) Eirik Stubø rendezésével az Egy nyári éj Svédországban című előadással, Belgrádból érkezett Csehov Ivanov-ja, az ukrán Ivan Franko Nemzeti Dráma Színház két előadással írta be magát a MITEM történetébe: a Coriolanus-t és a Morituri te salutant című drámát adták elő. Prágából jött hozzánk a Divadlo Na Zábradli Hamletek című előadása, Lisszabonból a Companhia Joăo Garcia Miguel előadásában a Bernarda Alba háza, a Galiaszgar Kamal Tatár Állami Színház játékában A jövevény, Kazahsztánból a Korkut legendája az Auezov Kazah Állami Dráma Színházzal, valamint a Komáromi Jókai Színház hozta el Dosztojevszkij A félkegyelmű című produkcióját Huba Martin rendezésében.

A színpad a Nemzeti Színház Az ember tragédiája-előadása után Forrás: Nemzeti Színház / Eöri Szabó Zsolt

A csaknem egy hónapos fesztivál alatt

feliratozva és szinkrontolmácsolással mutatták be az előadásokat.

A szakmai programokon és workshopokon beszélgettek Szlava Polunyinnal, megemlékeztek a nemrég meghalt nagy litván rendezőről, Eimuntas Nekrošiusról, megünnepelték az 55 éves Odin Teatretet, és kerekasztal-beszélgetést tartottak a Korkut legendája című előadás kapcsán. A MITEM megrendezéséhez az Emberi Erőforrások Minisztériuma idén 200 millió forint támogatást biztosított. A színházi találkozó honlapján a fesztivál részletes programja és a MITEM krónika továbbra is elérhető.

Közönségtalálkozó a vasárnapi svéd előadás, az Egy nyári éj Svédországban után Forrás: Nemzeti Színház / Eöri Szabó Zsolt

A Nemzeti Színház már a 2020-as MITEM-et szervezi, május 14-én pedig kihirdetik a 2019/2020-as évad bemutatóit. Május 18-án mutatják be a Frankie című darabot Bakos-Kiss Gábor előadásában, és a jövő héten

fogadják a Nemzeti 2018/2019-es évadának 100 000. nézőjét.

Nyáron turnéra indul a Nemzeti Színház, jelen lesznek többek között a POSZT-on a Caligula helytartójá-val és a Woyzeck-kel, augusztus 19-én este hét órától pedig az Esztergomi Bazilika előtti Szent István téren láthatják Vidnyánszky Attila Csíksomlyói passió című rendezését. Az előadás ingyenesen tekinthető meg.

A Nemzeti Színház nyári turnéi

Caligula helytartója:
POSZT (Pécs), június 11. 20.30

Woyzeck:
POSZT (Pécs), június 10. 18.00
IZRAEL, június 14. 20.30
IZRAEL, június 15. 20.30

Körhinta:
Szlovákia, Zselíz, június 14. 21.00

Házasság Palermóban:
Békéscsaba, június 21. 20.30
Szarvas, június 23. 20.30, esőnap: június 24. 20.30

Sára asszony:
Kisvárda, június 22. 18.00

Három nővér:
Róma, június 24. 20.30
Fara in Sabina, június 26. 21.00
Bergamo, június 29. 21.00

Psyché:
Gyula, június 27. 21.00, esőnap: június 29. 21.00

János vitéz misszió:
Gyula, június 28. 21.00, esőnap: június 29. 21.00

Csíksomlyói passió:
Esztergom, augusztus 19. 19.00

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!