Ünnepeltük, hogy 101 évvel Trianon után is létezünk

nemzeti színház évadismertető sajtótájékoztató Budapest színész
A Nemzeti Színház évadismertető sajtótájékoztatója
Vágólapra másolva!
Kilenc saját és egy vendégelőadás bemutatójával - többek között Bulgakov, Szabó Magda, Hobo és Euripidész darabjaival - készül a 2021/2022-es évadra a Nemzeti Színház, amely pénteken a Rómeó és Júlia premierjével nyit újra. A teátrum nehéz és bonyolult másfél éven van túl a pandémiás időszakot követően – mondta a Nemzeti Színház igazgatója. Vidnyánszky Attila megemlékezett Törőcsik Mari haláláról is, amely szavai szerint "az egyetemes színház- és filmművészet nagy vesztesége". A jövő évadban hét darabot a nagyszínpadon, hármat pedig a kisszínpadokon mutatnak be. Vidnyánszky Attila azt is elmondta: a tervek szerint szeptemberben ismét megrendezik a Madách Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM).
Vágólapra másolva!

„Örülünk, hogy túl vagyunk ezen a nehéz időszakon, amely több mint egy évig tartott, és végtelenül megterhelő volt - színháztörténeti szempontból is" – mondta Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója a társulat évadismertető sajtótájékoztatóján. Arról is beszélt, hogy a járványidőszak veszteségekkel volt tele.

A Nemzeti Színház évadismertető sajtótájékoztatója Fotó: Csudai Sándor - Origo


„Nemcsak a Nemzeti Színház, de az egész egyetemes színház- és filmművészet nagy vesztesége, hogy elveszítettük Törőcsik Marit. Megpróbáljuk feldolgozni az életművét. Kérésének megfelelően a MITEM keretén belül szeptember 21-én emlékestet szervezünk a Nemzeti Színházban, de nem ez lesz az egyetlen program, ami az ő nevéhez, munkásságához kötődik majd" – hangsúlyozta.
Azt is elmondta:

pénteken lesz az első bemutató a Nemzeti Színházban, a Rómeó és Júlia című darab premierjét láthatja majd a közönség.


„Ez a negyedik meghirdetett dátum a bemutatóra, de eddig a járvány miatt mindig elmaradt"- mondta Vidnyánszky Attila.

A Nemzeti Színház évadismertető sajtótájékoztatója Fotó: Csudai Sándor - Origo


A Nemzeti Színház azon színházak közé tartozik, ahol úgy döntöttek, végig dolgoznak a pandémia időszakában is. Csupán két hét volt, amikor a színészek és a dolgozók szabadságon voltak a járvány legnehezebb napjaiban. Az igazgató megköszönte a színészeknek és a háttérmunkásoknak, hogy fegyelmezetten dolgoztak ebben az időszakban is.

„Két bemutatót előkészítettünk ez alatt az idő alatt. Az egyik A mester és Margarita, amelynek már volt egy zártkörű bemutatója. A másik pedig a Rómeó és Júlia. Három tévéfilmforgatás is zajlott: elkészítettük a Hé, magyar Joe, a Woyzeck és az Isten ostora című előadások tévéfilmváltozatát. De forgattunk egy filmet a Déryné Társulattal is – a Déryné ifjasszonyt láthatják majd a nézők a televízióban. A járvány alatt mindig azt hangsúlyoztam, hogy néző nélkül nem színház a színház. Jó az online próba, de amit most megéltünk az elmúlt hét péntekén, amikor a nemzeti összetartozás napja alkalmából megtelt a színház, az óriási élmény volt."

– mondta Vidnyánszky Attila.

A Nemzeti Színház évadismertető sajtótájékoztatója Fotó: Csudai Sándor - Origo


Kiemelte:

nagy örömmel és lelkesedéssel várják a nézőket, és büszke, hogy a Rómeó és Júlia című előadásra már elfogytak a jegyek.


„A szezont most befejeztük, de természetesen nyáron számos fesztiválon jelen leszünk.

Augusztus 13-án pedig Debrecenben, a Nagytemplom előtt bemutatjuk a Csíksomlyói passiót."


A jövő évadról azt mondta: sokat gondolkodtak, hogy milyen darabokat mutassanak be. Teljes kínálattal állnak a nézők elé, és a korábban bemutatott előadásokat is felújítják.
„A törzsközönségünk hű hozzánk, komoly szövegek, komoly gondolatok helyének tekinti a Nemzeti Színházat. Így ehhez méltó évadot terveztünk meg – elég, ha a darabok címére és a rendezők sorára nézünk. Jön Eirik Stubo, Alekszandar Popovszki, Nyikolaj Roscsin, Theodoros Terzopoulos és Ignacio Garcia is rendezni a Nemzeti Színházba. A világ bármelyik színházának évadhirdetésén megállná a helyét ez a rendezői névsor. Ők pedig boldogan jönnek hozzánk, nagyra tartják a színházunkat és a társulatot" – hangsúlyozta.

Vidnyánszky Attila Fotó: Csudai Sándor - Origo


Szeptemberben megrendezik a Madách Nemzetközi Színházi Találkozót is (MITEM) – mondta -, hozzátette: persze, vannak még országok, ahonnan nem tudnak jönni a művészek – például Indiából vagy Vietnamból -, ők jövő tavasszal érkeznek majd. Vidnyánszky Attila kiemelte: az már biztos, hogy Robert Wilson amerikai rendező, a világ legjelesebb színház- és vizuális művésze eljön.

Bemutatók a nagyszínpadon

Szeptemberben az első bemutató Mihail Bulgakov A Mester és Margaritája lesz, amelyet a macedón származású Alekszandar Popovszki rendez. A Mestert Trill Zsolt, Margaritát Katona Kinga játssza.

Bulgakov a sztálini elnyomás egyik áldozata volt, művei egy idő után nem jelenhettek meg. A Mester és Margarita is csak a hetvenes években kerülhetett teljes terjedelemben az olvasók kezébe a Szovjetunióban.

A Nemzeti Színház évadismertető sajtótájékoztatója - Barta Ágnes beszél A Mester és Margaritáról Fotó: Csudai Sándor - Origo


Barta Ágnes, a darab egyik szereplője azt mondta: a próbák már márciusban elkezdődtek, kisebb-nagyobb szünetekkel. Már nagyon vágytak arra, hogy színpadon lehessenek, a rendező Popovszki inspiráló közeget teremtett a próbafolyamat alatt. Az előadás sokrétű, látványos és nagyon hatásos – emelte ki a színésznő.

A Nemzeti Színház évadismertető sajtótájékoztatója - Barta Ágnes beszél A Mester és Margaritáról Fotó: Csudai Sándor - Origo


Szintén szeptemberben mutatják be a Földes László Hobo Vadászat című albumából készült előadást Vidnyánszky Attila rendezésében, aki elmondta: már háromféle változatban állította színpadra a darabot, és két filmforgatókönyv is készült belőle.

A Nemzeti Színház évadismertető sajtótájékoztatója - Földes László Hobo és Vidnyánszky Attila Fotó: Csudai Sándor - Origo


„Ifjúkorunk meghatározó albuma a Vadászat. Amikor Hobóval megismerkedtem, mondtam neki, hogy készítenék belőle egy előadást. Ő azt válaszolta, hogy eljön Beregszászra, de nem nagyon hittem benne. De eljött. És el is készülhetett az első előadás. Azóta pedig még kettő. Most apropója is lett az előadásnak, ugyanis része a Vadászati és Halászati Világkiállítás programjának."

A Nemzeti Színház évadismertető sajtótájékoztatója - Földes László Hobo Fotó: Csudai Sándor - Origo


Földes László Hobo elmondta: 1984-ben óriási sikere volt az albumnak, és egy koncertet is szervezett Szikora János a Budapest Arénában. A szöveget még Aczél György, a Kádár-rendszer kulturális életének legfőbb ideológusa cenzúrázta, és úgy döntött: Hobo nem énekelheti el azt a sort, hogy „Apám kitagadott, nincs otthonom, hazám." Hobo pedig ezt a sort átadta Deák Bill Gyulának – így hangozhatott el a koncerten és az albumon.

Decemberben mutatják be Dosztojevszkij Ördögök című darabját Nyikolaj Roscsin rendezésében. Radikális politikai mozgalmak és terroristamerényletekre is képes titkos oroszországi csoportok tevékenységéről, valós események alapján írta meg ezt a regényt Dosztojevszkij.
Berettyán Nándor, a darab egyik szereplője elmondta: Roscsij rendezésében látta egy korábbi MITEM-en A holló című darabot, amely erős rendezői vízióval megáldott előadás volt, miközben nagy teret adott a színészeknek is.

– fogalmazott a színész.

A következő év januárjában mutatják be a Kaposvári Csiky Gergely Színház előadásában Csiky Gergely Buborékok című darabját, amelyet Vidnyánszky Attila rendezett. Elmondta:

mindig fontos volt számára, hogy a vidéki és a határon túli színházak is megjelenjenek a Nemzetiben.

Számos előadást építettek be a repertoárba nem is egyszer, amelyet vidéki színházak mutattak be. A Buborékok is egy hasonló lesz. Vidnyánszky Attila kiemelte: igazi színházi ünnep az előadás, remek színészekkel.

A Nemzeti Színház évadismertető sajtótájékoztatója Fotó: Csudai Sándor - Origo

Szintén Vidnyánszky Attila rendezi Józsa Péter Pál Agon című darabját, amelyet februárban mutatnak majd be. Elmondta: ez egy nagyon különleges mű, és az íróval a két évvel ezelőtti halála előtt együtt tervezték, hogy színpadra viszik.

„Ezzel a darabbal visszatér a régi idők színházi megszólalási módja. Rítusszínház lesz, amelyben közreműködik a Honvéd Férfikar és egy tizenöt fős zenekar is."

A Nemzeti Színház évadismertető sajtótájékoztatója - Tóth Auguszta beszél A kertész kutyája című darabról Fotó: Csudai Sándor - Origo

Jövő tavasszal Lope de Vega A kertész kutyája című darabját mutatják majd be Ignacio Garcia rendezésében. Az alaphelyzet egy szerelmi háromszög. Egy grófnő szerelmes a titkárába, aki azonban egy szolgálólányhoz vonzódik.

Tóth Auguszta, a darab egyik főszereplője úgy fogalmazott: nyitottan készül a próbafolyamatra, és kíváncsi arra, hogy az író hazájából érkező világhírű rendező hogyan közelíti meg majd a darabot.

A Nemzeti Színház évadismertető sajtótájékoztatója - Szűcs Nelli beszél a Bakkhánsnők című előadásról Fotó: Csudai Sándor - Origo

Szintén tavasszal láthatják majd a nézők Euripidész Bakkhánsnők című darabját, amelyet Theodoros Terzopoulos rendez majd. Dionüszosz, a bor és mámor istene visszatér Thébába, hogy bosszút álljon Pentheusz királyon, aki nem hajlandó elismerni az ő isteni természetét. Dionüszosz őrjöngő bakkhánsnőkké változtatja a város előkelő asszonyait. A nők végül Kitherón hegyére vonulnak, köztük Aguaé is, a király anyja, aki tébolyultságában saját fiát szaggatja szét.

A főszerepet Szűcs Nelli játssza majd, aki azt mondta: nagyon várja már a közös munkát a görög rendezővel. A szerep ajándék számára, mert a járvány ideje alatt nem volt lehetőség a kemény munkára, most viszont erős feladatot kapott. Aztán Hamvas Bélától idézett:

„Euripidészt az vegye a kezébe, az olvassa, aki a mindenekfeletti igazságra éhes. A színháznak is ez a feladata."

– mondta.

A kamaraszínpadok bemutatói

Szabó Magda Az ajtó című darabját mutatják be először augusztus 16-án Gyulán, majd a Nemzeti Színházban ősztől a Gobbi Hilda Színpadon. A rendező Szabó K. István, aki korábban már rendezett a Nemzetiben, ő állította színpadra A kassai polgárok című darabot.

A főszerepekben Udvaros Dorottyát és Söptei Andreát láthatja majd a közönség. Udvaros Dorottya elmondta: nehéz egy regényt színpadra állítani, mert állandó a kérdés, hogy mi az, amit kihagynak, és mi az, ami bekerül az előadásba.

Udvaros Dorottya Fotó: Csudai Sándor - Origo


„A rendező elénk tett egy színpadi adaptációt, de az elmúlt hetekben folyamatosan keresgéltük a partneremmel, Söptei Andreával, hogy ez a két ember hogyan találja meg egymást, hogyan mérkőznek meg egymással, és hogyan harcol egymással a fájdalom, a megértés és a szeretet" – mondta Udvaros Dorottya.

Tennessee Williams Üvegfigurák című darabját Eirik Stubo rendezi majd, és decemberben mutatják be a Gobbi Hilda Színpadon. Az Üvegfigurák az emlékezés drámája. Tom Wingfield a harmincas évek gazdasági válságába sodródó Amerikában apa nélkül nehezen boldoguló családja történetét idézi fel. A főszereplő Söptei Andrea lesz, aki azt mondta: már márciusban elkezdődtek volna a próbák, de a járvány miatt Eirik Stubo nem tudott jönni, így júniusban indul el a próbafolyamat.

„Már dolgoztam Eirik Stubóval a Médeiában – így ismerem, hogyan rendez. Először a szöveget dolgozzuk fel, nála rendkívül fontos, hogy a szöveg pontosan illeszkedjen a szituációhoz. Inspiráló volt vele a munka, a legegyszerűbb színészi játékot kérte tőlünk, filmes eszközök bevetésével, és nála fontos a zene és a vetítés is" – mondta a színésznő.

Piros Ildikó Fotó: Csudai Sándor - Origo

A jövő év januárjában mutatják be Hubay Miklós: Ők tudják, mi a szerelem című darabját, amelyet Rátóti Zoltán rendez majd. A két főszereplő Piros Ildikó meghívott művész és Blaskó Péter. A két színész egy osztályba járt a Színművészeti Főiskolán, és azóta nem játszottak együtt egy színpadon. Piros Ildikó először megköszönte, hogy a Nemzeti Színház meghívta.

„Szabó Magdától idéznék, aki nyolcvanéves korában azt mondta: nem tudom, a jóisten még hány napot csorgat ki a tenyeréből. Ez a mondat kísér engem azóta, amióta ezt először hallottam. Éppen ezért köszönöm, hogy most itt ülhetek" – mondta Piros Ildikó.

Blaskó Péter Fotó: Csudai Sándor - Origo


Blaskó Péter úgy fogalmazott: Sinkovits Imre és Tolnay Klári játszotta ezt a két szerepet korábban, nagy elődök ők, akiknek megpróbálnak majd megfelelni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!