Hangversenyen, ezer fővel tesztelték Berlinben, hogyan terjed a koronavírus

Test concert in Berlin Philharmonie as pilot project Arts, Culture and Entertainment diseases Corona Covid-19 Horizontal MUSIC MEDICINE AND HEALTH CONCERT
20 March 2021, Berlin: People wait outside the Berlin Philharmonie. A test concert with chief conductor Petrenko is taking place in the concert hall this evening as a pilot project. The audience must be tested for the corona virus before the event. Tickets for the concert were sold out within minutes. Berlin's Senator for Culture Lederer had stressed that for him the project was a blueprint for testing how cultural events could function safely during the corona pandemic. Photo: Annette Riedl/dpa (Photo by Annette Riedl / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Hónapok óta először játszott szombaton nagyszámú közönség előtt a Berlini Filharmonikusok annak a németországi kísérleti programnak a részeként, amelyben azt vizsgálják, hogy miként működhet az előadó-művészet a koronavírus-járvány közben.
Vágólapra másolva!

A hangversenyen ezer olyan ember vehetett részt, akinek koronavírus-gyorstesztje negatív volt.

A tesztet a rendezvény napján, legkésőbb a műsorkezdés előtt 12 órával kell elvégeztetni. A tesztet a jegy felmutatásával a közönség fele ingyenesen elvégeztethette a koncerttermen kívül felállított tesztközpontban, másik fele a szervezőkkel együttműködő tesztközpontok valamelyikén. Az eredményt mobiltelefonjukon kapták meg a résztvevők.

- mondta Andrea Zietzschmann művészeti igazgató.

A rendezvényeken kötelező volt orvosi vagy műtéti maszk, vagy az FFP2 védelmi osztályú, vagy KN95/N95 jelzésű részecskeszűrő maszk viselése, valamint az egymás közötti legalább másfél méteres távolság és az egyéb helyi fertőzéshigiéniai szabályok betartása.

Sorban állók a koncert előtt a Berlini Filharmónia épületénél 2021. március 20-án Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Annette Riedl

A tesztprogramot a Berliner Ensemble társulatának előadása nyitotta meg péntek este, a társulat Benjamin von Stuckrad-Barre Panikherz című művének színpadi változatát adta elő Oliver Reese művészeti igazgató rendezésében.

A kilenc rendezvényből álló kísérleti programhoz számos világhírű intézmény csatlakozott, köztük a berlini Állami Operaház (Staatsoper Unter den Linden), a leghíresebb fővárosi színházak közé tartozó Volksbühne és a közösségi terei és éjszakai klubjai révén a világ sok országában ismert Holzmarkt kulturális központ.

Az egyedülálló kísérlet április 4-ig tart, utána összesítik és elemzik a tapasztalatokat, amelyek remélhetőleg hozzájárulnak a kulturális intézményrendszer mihamarabbi újraindításához.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről