Világsztárok a veszprémi Chaconne Fesztiválon

Vágólapra másolva!
David Fray francia zongoraművész, a milánói Il Giardino Armonico zenekar, vagy a belga La Cetra d'Orfeo együttes és további kivételes produkciók három helyszínen, október 18 és 22. között a Chaconne Fesztiválon, Veszprémben.
Vágólapra másolva!

emelte ki a Chaconne Fesztivál néhány fellépőjét Vikman Pál, a rendezvényt szervező Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program klasszikus zenei projektmenedzsere.

Forrás: Il Giardino Armonico - fotó: Alberto Panzan


A chaconne eredetileg karakteres, gyakran gúnyos szövegekkel kísért tánc, mely a XVI. század végén jelent meg Spanyolországban. Néhány évtized alatt átalakult többnyire hármas lüktetésű hangszeres zenei formává, amely beszivárgott szinte minden műfajba, az operától az egyházi zenéig, szóló hangszeres tételektől a zenekari művekig. Lényege az állandóság, a makacs ismétlődés és a változás, a variáció jelenléte egyszerre.

– vallja Vikman Pál.

Forrás:David Fray - fotó: James Bort/Warner Classics


Miután jellegzetesen a barokk kor nagy divatja volt a chaconne, és a vonós hangszerek is éppen ekkor nyerték el mai formájukat, nem meglepő, hogy a Chaconne Fesztivál kísérő rendezvényeként a Hegedűkészítők Nemzetközi Találkozóját is Veszprémben tartják október 17 és 19. között. Az eseményen a szakmai előadásokon túl hangszerkiállítás és hegedűhangzási verseny is várja az érdeklődőket.
Chaconne Fesztivál
Időpont: 2023. október 18.-22.
Helyszín: Veszprém - Hangvilla, ActiCity, Megyeháza Szent István terme

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!