Egri csillagok - a Nemzeti Színház elképesztően látványos előadása az MVM Dome-ban

Közel száz művész lép fel a Nemzeti Színház monumentális produkciójában, az Egri csillagok című előadásban.
Fotó: Nemzeti Színház
Vágólapra másolva!
Mintegy kétszáz táncos, közel száz művész lép fel a Nemzeti Színház monumentális produkciójában, az Egri csillagok című előadásban, amelyet szeptember 6-án és 7-én láthat a közönség a budapesti MVM Dome-ban.
Vágólapra másolva!

A szeptember 5-ei nyilvános főpróbát hátrányos helyzetű gyerekek, fiatalok és idősek tekinthetik meg. Az előadást több mint hatezer, a Honvéd Kadét Programban részt vevő középiskolás diák is láthatja, a Nemzeti Színház, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a Honvédelmi Minisztérium közös rendezvényén.

Az Egri csillagok remekmű, a legnépszerűbb magyar regény – nagyon is rólunk szól, pontosabban arról, amilyennek magunkat szeretnénk látni. Az összes vágyunk, ábrándunk benne van – és még győzünk is a végén! Hősökre, példaképekre ma is szükségük van a fiataloknak. A nagy tettek, nagy érzelmek ma is megmozgatják a fantáziájukat. Gárdonyi regénye igazi nagy történet: szerelemről, hűségről (és árulásokról), bátorságról, hazaszeretetről, hősiességről, a felnőtté válásról

– mondja Vidnyánszky Attila, aki 2018-ban a Nemzeti Színházban állította színre Gárdonyi művét.

A Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közös produkciójának előadására a Honvédelmi Minisztériummal együttműködésben 

2024. szeptember 6-án és 7-én Budapesten, az MVM Dome-ban kerül sor mintegy kétszáz táncos és további közel száz színész, zenész részvételével.

Közel száz művész lép fel a Nemzeti Színház monumentális produkciójában, az Egri csillagok című előadásban.
Fotó: Nemzeti Színház

Más megszólalási módot, más rendezői és koreográfusi gesztusokat igényel, hogy egy arénában is érvényesüljön az előadás

– mondta Vidnyánszky Attila, akinek már van tapasztalata monumentális produkciók létrehozatalában. 

A Mária című Szarka Tamás-musicalt a debreceni Főnix Csarnokban, a Csíksomlyói passiót pedig - ami szintén a Magyar Nemzeti Táncegyüttessel közös alkotás - többek között 25 ezer néző előtt, a csíksomlyói nyeregben vitte színre, és az MVM Dome-ban két éve már látható volt az Egri csillagok is.

Zsuráfszky Zoltán, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője, aki koreográfusa és társrendezője a darabnak, emlékeztetett arra, hogy az Egri csillagok mellett más, a Nemzeti Színházzal közösen színpadra állított nagyszabású előadásokat, így a Csíksomlyói passió mellett a Körhintát is bemutatták már különleges helyszínen

Közel száz művész lép fel a Nemzeti Színház monumentális produkciójában, az Egri csillagok című előadásban.
Fotó: Nemzeti Színház

Kitért arra, hogy bár együttesük az ország legnagyobb létszámú hivatásos táncegyüttese, mivel a színházi változathoz képest jóval nagyobb térben jön létre az előadás, további táncosokat is be kellett vonniuk, 

így a Magyar Táncművészeti Egyetem néptánc tagozata, a Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes, a Fóti Néptáncművészeti Szakgimnázium, a Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes, a Forrás Néptáncegyüttes, a Bem Táncegyüttes és a Válaszút Táncegyüttes táncosaival egészül ki az MVM Dome-beli produkció.

Szeptember 5-én az előadás főpróbáját a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság gyermek és felnőtt, időskorú ellátottjai közül 1500 fő tekintheti meg.

A Nemzeti Színház már a korábbi években is támogatta az SZGYF munkáját: az adventi időszakban tárgyi ajándékokat gyűjtött a fogyatékkal élő ellátottak számára, a kisiskolás korú gyerekek megnézhették a János vitéz, a gimnazista korúak pedig a Rómeó és Júlia című előadásokat. 

A Nemzeti Színház a gyermekek tehetséggondozásában is aktívan részt vesz, többek között a Tehetség határok nélkül gálaestek megszervezésével, a Színházi Ifjúsági Alkotóműhely pedig első előadását a színház Gobbi Hilda Színpadán mutathatta be.

Szeptember 6-án a nézőtéren helyet foglaló több mint hatezer, a Honvéd Kadét Programban részt vevő középiskolás diák a Dobó István várkapitányt alakító Trill Zsolt Kossuth-díjas színművésszel közösen szavalja el a várvédők esküjét.

A szeptember 7-én látható előadásokra 6000 diák és pedagógus érkezik olyan településekről, mint például Békéscsaba, Balassagyarmat, Eger, Hódmezővásárhely, Keszthely, Miskolc, Orosháza, Sopron, Várpalota és Veszprém. A nagyszabású produkcióra külhoni magyar nézőket is várnak többek között Temesvárról, Fülekről és Somorjáról.

Az Egri csillagok szeptember 6-i és 7-i előadásaihoz kapcsolódva a Magyar Honvédség is bemutatkozik az MVM Dome épülete előtt.

Az érdeklődők haditechnikai eszközöket láthatnak, továbbá toborzást elősegítő interaktív programokkal és élményközpontú bemutatókkal, mint lézerlövészet és VR szimulátorok is készül a Honvédelmi Minisztérium – tájékoztatott dr. Kutnyánszky Zsolt, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkára.

2024-ben is van mit tanulni az Egri csillagokból! A gyorsan változó, bizonytalanságokkal teli világunkban valós igazodási pontot ad. Nemzeti kultúránk megismerése segíti az egyes emberek nemzeti identitástudatának elmélyülését, a haza és a honvédelem iránti elkötelezettség felébresztését, megerősödését. A hazafias nevelés a jövőnk kulcsa. Globalizált világunkban nem egyszerű a hazafiság érzését, a nemzeti lelkületet elültetni a fiatalokban, ezért is fektetünk egyre nagyobb hangsúlyt a honvédelmi nevelésre. És az Egri csillagokkal most egy nagyszerű lehetőséget kaptunk. A szomszédunkban dúló háború miatt, valamint a világban zajló történések indokolttá teszik, hogy a magyar haderő képes és alkalmas legyen megvédeni a magyar emberek életét, értékeit és kultúráját

– fogalmazott az államtitkár.

Közel száz művész lép fel a Nemzeti Színház monumentális produkciójában, az Egri csillagok című előadásban.
Fotó: Nemzeti Színház

Az igazi iránti vágy ott van az emberekben. Nem véletlen, hogy Gárdonyi Géza csodálatos regénye a legnépszerűbb mű még mindig, hiszen ott van bennünk a vágy a magyarságunk megélésére, ott van bennünk az elköteleződés, hogy ha kell, készek vagyunk áldozni a hazánkért, készek vagyunk akár az életünkkel, vérünkkel is odaállni az ügy mellé. Amiről mi ebben az előadásban mesélünk, arra meggyőződésem, hogy van igény a társadalomban

– mondta Vidnyánszky Attila, az előadás rendezője.

Az előadást a megújult szereposztással először az MVM Dome közönsége láthatja. Dobó István szerepében Trill Zsolt látható, Cecey Évát Battai Lili Lujza alakítja. A főbb szerepekben látható továbbá Schnell Ádám (Jumurdzsák), Bodrogi Gyula (török szultán), Berettyán Nándor (Bornemissza Gergely), Szalma Tamás (Török Bálint), Söptei Andrea (Izabella királyné).

Egri csillagok - MVM dome - sajtótájékoztató:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!