Szieszta nélkül nehéz nagy dolgokat végrehajtani délután

Vágólapra másolva!
Az amerikai Berkeley Kalifornia Egyetem kutatói bizonyították, hogy a délutáni alvás kifejezetten javítja agyunk működését.
Vágólapra másolva!

Egy korábbi brit vizsgálat szerint nehéz elkülöníteni az alvás valódi memóriaserkentő hatását attól, hogy ébredés után egyszerűen kevésbé érezzük magunkat fáradtnak. Azt sem sikerült ezidáig igazolni, hogy az ebéd utáni szieszta valóban hasznos. Az amerikai friss kutatás viszont megmutatta, hogy az agynak a rövidtávú memóriában tárolt dolgok feldolgozása miatt szüksége van a délutáni rövid alvásra, így teremt ugyanis helyet az új dolgoknak.

Matthew Walker professzor és munkacsoportja 39 egészséges fiatal felnőttet vizsgált. A résztvevőknek délben egy, a memória számára komoly kihívást jelentő feladatot kellett megoldaniuk, amely az agynak a hippokampusz területét serkentette.

Ezt követően a résztvevők egy része másfél órát aludhatott, a másik csoport nem. Késő délután a fiataloknak feladatot kellett megoldaniuk. A nem alvó csoport teljesítménye kifejezetten romlott a délutáni feladat megoldása során, hozzájuk képest az alvás után lévők sokkal magasabb szinten teljesítettek.

Az adatok átvándorolnak a hosszú távú memóriába

A kutatás eredményei szerint az alvás feltétlenül szükséges a rövidtávú memória frissítéséhez, hogy legyen hely az új információk befogadására. A mechanizmus meghatározott agyi területekhez kapcsolható: a tényekre vonatkozó emlékeket átmenetileg a hippokampusz tárolja, majd a hosszú távú memória 'tárolóhelyére', a prefrontális kéregbe kerülnek át. "Az egész folyamat az e-mail-ezéshez hasonlítható" - nyilatkozta a kutatásvezető az AFP hírügynökségnek. "Ha a beérkező levelek mappa egy idő után megtelik, az új levelek csak a mappa kiürítése után tudnak célba érni -ez zajlik az alvás során, amikor a beérkező levelek átkerülnek egy másik mappába."

A kutatók azt is igazolták, hogy az információk rövidtávú memóriából a hosszú távúba való átkerülése, az alvás 2-es, közepesen mély fázisában történik, mely a teljes alvásidő közel felét jelenti.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről