Vágólapra másolva!
Egy középkorú nő vallomása a függés elleni harcról.
Vágólapra másolva!

Paula Wynne két éve még jó alvó volt. Aztán kirúgták az állásából, és nem sokkal később kisebb műtétet végeztek a vállán. A rutineljárásnak számító beavatkozás balul sült el, és az egygyermekes édesanyának két helyreállító műtéten is át kellett esnie a következő kilenc hónapban. A bénító fájdalom és szorongás miatt nehezen aludt, ezért családorvosa a fájdalom enyhüléséig a Zopiclone nevű altatót írta fel neki.


Az akkor 44 esztendős Paula hat hónapon keresztül minden éjszaka bevette a pirulát, de amikor újra munkába állt férje vállalkozásában, kiderült, hogy nem is olyan könnyű abbahagyni. Valahányszor megpróbálta, álmatlansága súlyosabb lett, mint korábban.
"Szörnyű volt. Rendes időben lefeküdtem, de órákon át ébren hánykolódtam" - emlékszik vissza két év elteltével. "Levertnek éreztem magam. Reggelente semmire sem volt energiám. Ez volt életem legsötétebb éve. Éjjelente legfeljebb néhány órát aludtam. Nem voltam önmagam, és a legkisebb kellemetlenséget is túlreagáltam. Képtelen voltam a döntéshozásra, és mindent a férjemnek kellett megtennie helyettem. Elegem volt, hogy gyógyszer nélkül képtelen vagyok aludni, de a leszokás még rosszabbá tette az álmatlanságot." Paula úgynevezett visszacsapásos álmatlanságban szenvedett, amit kifejezetten az altatókról való leszokás okoz.


Dr. Cosmo Hallstrom, a brit Pszichiáterek Királyi Társaságának tagja a következőképpen magyarázza a helyzetet: "A visszacsapásos álmatlanság olyan, mintha dupla adag álmatlanság jelentkezne. A szervezet, amely már amúgy sem tudott aludni, hozzászokik ahhoz, hogy altatóra van szüksége az alváshoz. Amikor ezt megvonják tőle, az inszomnia súlyosbodik." A szakértő szerint az altatók fizikai és pszichológiai függőséget is okoznak. További elvonási tünetei közé tartozik a szorongás és a depresszió. Egyesek csupán enyhe elvonási tüneteket tapasztalnak, sokan azonban extrém reakciókat mutatnak.


Az altatók a gyakran alkalmazott gyógyszerek közé tartoznak. Nagy-Britanniában körülbelül kilenc millióan szedik időszakosan, és egymillió ember rendszeresen, hosszú távon alkalmaz ilyen készítményt. Dr. Hallstrom szerint a hosszú távú fogyasztók közül sok az idős ember. "Ha valaki elkezdi a szedését, és az idősebb korosztályba tartozik, egy a háromhoz az esélye arra, hogy hosszú távú használóvá válik" - állítja. "Ha pedig valaki hosszú távú használóvá vált, meghatározatlan ideig szedni fogja, mert nagyon nehéz abbahagyni. Vannak olyanok, akik már 10-20 éve altatón élnek."


Nemrég arról számoltak be a kutatók, hogy az altatók harmadával növelik a korai halálozás kockázatát, ráadásul ez akkor is igaz, ha valaki hosszú távon, vagy csak időnként szedi a gyógyszert. Az egyik elmélet szerint a gyógyszer az éberségünket és a koordinációs készségünket befolyásolja, ezért a páciensek hajlamosabbá válnak az esésekre és más balesetekre. Az is elképzelhető, hogy a gyógyszerek a légzőrendszert gátolják, és alvás közben súlyosbítják az esetlegesen meglévő légzési rendellenességeket.


Bár a brit szakértők megkérdőjelezik az érintett emberek számát, az eredmények hatására bizonyára sok beteg akarja majd abbahagyni az altatók szedését. Ezt azonban, ahogyan Paula is tapasztalta, könnyebb mondani, mint megtenni.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről