Nagyobb lehet a prosztatarák kockázata hosszabb gyűrűsujj esetén

Vágólapra másolva!
A hosszú gyűrűsujjal rendelkező férfiak egy új kutatás szerint hajlamosabbak a prosztatarákra. A tudósok szerint magasabb a kockázat, ha a jobb kéz gyűrűsujja jelentősen hosszabb, mint a mutatóujj, míg csekély különbség vagy azonos hossz esetén csökken a rizikó.
Vágólapra másolva!

Az eredmények lehetőséget kínálnak arra, hogy a hosszabb gyűrűsujjal rendelkező férfiaknál hamarabb kezdődhessen meg a daganat szűrése. A vizsgálat során elvégzett vérvizsgálatok kimutatták, hogy azoknál a férfiaknál, akiknél a jobb kéz gyűrűsujja hosszabb volt, magasabb volt a prosztataspecifikus antigén (PSA) szintje. A vegyület szintje főként daganatok esetén nő meg.


A kutatók azért tanulmányozták a jobb kezet, mert itt általában nagyobb a különbség a mutató- és a gyűrűsujj hossza között, mint a bal kézen, mivel a jobb kéz érzékenyebb az anyaméhben bekövetkező változásokra.


Az utóbbi időben több olyan tanulmány is napvilágot látott, amelyek a férfiak ujjainak hosszát hozták kapcsolatba egészségi állapotukkal, a legtöbb vizsgálat a hosszú gyűrűsujj előnyeit emelte ki: a szívbetegség csökkent kockázatát, a sikeres vizsgák nagyobb esélyét és a nagyobb termékenységet. Az elmúlt évben a Southamptoni Egyetem kutatói felfedezték, hogy a hosszabb gyűrűsujjakkal rendelkező férfiak a rövidtávfutás terén is jobban teljesítenek.


A felfedezések mögött valószínűleg az anyaméhben fellépő tesztoszteronhatás mértéke áll. Magasabb hormonszint esetén nagyobb az esélye a hosszabb gyűrűsujj kialakulásának, azonban a tesztoszteron a prosztatarák kialakulását is elősegíti.


A legfrissebb kutatás során a dél-koreai Gachon Egyetem kórházának tudósai 366, 40 év feletti férfit tanulmányoztak, akik valamennyien vizeletürítési zavarokkal fordultak orvoshoz. Ez a daganat egyik figyelmeztető jele lehet. Minden férfinál megmérték az ujjak hosszát az ujjtőtől az ujjbegyig. Az elvégzett vérvizsgálatok azt mutatták, hogy a sokkal hosszabb gyűrűsujjal rendelkező férfiaknál csaknem kétszer olyan magas volt a PSA szintje, mint a rövidebb ujjúak esetében. A hosszú ujjúak között háromszor annyi férfinál találtak végül prosztatadaganatot. A British Journal of Urology folyóiratban közzétett tanulmány szerint az ujjak hosszának arányából megbecsülhető, mely férfiaknál alakul ki nagyobb valószínűséggel rák.


"Az ujjak hosszának aránya előrevetíti a magas PSA szintet és a prosztatarákot" - írták a szerzők. "Úgy véljük, eredményeink elegendő bizonyítékot szolgáltatnak arra nézve, hogy a kettő közötti kapcsolat létezik."


Nagy-Britanniában évente közel 32 ezer új prosztatarákos esetet diagnosztizálnak és 10 ezren halnak bele a betegségbe - vagyis minden órában meghal valaki prosztatarákban. Ezzel szemben Ed Yong, a Cancer Research UK egészségügyi felvilágosító részlegének vezetője azt mondja: "Az ujjak hosszának arányát számos dologgal hozták már összefüggésbe, azonban csak kevés bizonyítékunk van, hogy az arány meghatározása valamikor is hasznos lehet. Ez a vizsgálat például túl kicsi volt, így ez alapján nem lehet megmondani, vajon megbízhatóan meg lehet-e jósolni a daganat kockázatát az ujjak hosszának arányából."


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről