Megelőzhető és kezelhető a cukorbetegség

Vágólapra másolva!
A kezelés célja a normál vércukorszint tartós fenntartása, és ezáltal a szövődmények kialakulásának megelőzése. Elsődleges cél az életmód rendezése. A testsúly csökkentése és a rendszeres testmozgás csökkenti a vércukorszintet. A megfelelő és pontos diéta betartása ugyancsak mérsékli a szükséges gyógyszer, illetve inzulin mennyiségét. A helyes életmód és étrend kialakításához speciálisan képzett szakember segítségét célszerű igénybe venni. 
Vágólapra másolva!

A kezelés mellékhatásaként a vércukorszint hirtelen lecsökkenhet (hipoglikémia). Ilyenkor fejfájás, remegés, szorongás, verejtékezés, fokozott éhségérzet, zavartság lép fel. Megfelelő cukorbevitel nélkül eszméletvesztést okozhat. Gondos kezeléssel, valamint a hirtelen stresszhelyzetet okozó események elkerülésével azonban ennek esélye is csökkenthető. A vércukorszint jelentős csökkenésekor segítséget jelenthet egy darabka szőlőcukor, édesség, egy pohár tej, gyümölcslé. A cukorbetegeknél mindig legyen egy tájékoztató kártya, melyen feltüntetik, hogy cukorbetegek, valamint az alkalmazott kezelés pontos adagjait is.

A cukorbetegség inzulinpótló eljárással (általában 1-es típusú cukorbetegség, valamint terhességi cukorbetegség esetén), valamint szájon át szedhető vércukorszint-csökkentő gyógyszerekkel (főként 2-es típusú cukorbetegség esetén) kezelhető.

Az inzulinpótló kezelésnek jelenleg csak a bőr alatti zsírszövetbe adandó injekciós formáját alkalmazzák. Az asztmásokéhoz hasonló orrspray jelenleg még fejlesztés alatt áll. Az injekciós inzulin beadásnak ma már számos egyszerűsített formáját alkalmazzák a gyakorlatban is, pl. patronos inzulintoll, inzulinpumpa. Szakember segítségével és saját igények, tapasztalatok alapján mindenki megtalálhatja a számára leginkább elfogadható megoldást. Az inzulin 3 különböző hatástartammal áll rendelkezésre: rövid, közepes és hosszú hatástartamú inzulin.

A rövid hatástartamú készítmény a napi többszöri inzulinadagoláskor célszerű választás, a közepest főleg éjszakára alkalmazzák, a hosszú hatástartamút tartós hatás kifejtésekor veszik igénybe. Annak eldöntése, hogy mely típusból és milyen kombinációban, adagban célszerű az inzulint alkalmazni, mindig a cukorbetegséggel foglalkozó, diabeteológus szakember feladata. A megfelelő kezelés kiválasztásakor igen fontos tényező, hogy mennyire együttműködő a beteg.

Forrás: MTI


A szövődmények elkerülése miatt célszerű minél egyenletesebb vércukorszint kialakítására törekedni, mely többszöri, rövid, közepes hatástartamú inzulin kombinációjával érhető el. Az idő előrehaladtával valószínűleg többször kell módosítani a kezelést, különös tekintettel az előrelátható, fokozott megterheléssel járó eseményekre, pl. műtét, terhesség, fertőzés, megerőltető testmozgás, stb. Ma már mesterségesen előállított, emberi típusú inzulint alkalmaznak, ezért csökkent az allergiás mellékhatások veszélye. A szúrások helyén zsírlerakódás, vagy zsírfelszívódás alakulhat ki, mely kozmetikai problémát okozhat.

A szájon át szedett vércukorszint-csökkentő gyógyszerek egy része a hasnyálmirigy belső elválasztású sejtjeire hat, növelve az inzulinfelszabadulást, míg mások a sejtek inzulin iránti érzékenységét fokozzák. Egy további gyógyszertípus a cukor felszívódásának lassításával csökkenti a vércukorszintet. A gyógyszereket reggel egyszeri, vagy szükség esetén napi többszöri adagra elosztva lehet alkalmazni. A gyógyszerek elégtelen hatékonysága estén, 2-es típusú cukorbetegségnél is szükség lehet kiegészítő inzulinpótlásra.

Az 1-es típusú cukorbetegség általában genetikai hajlam, vagy gyermekkori, vírusos megbetegedés kapcsán alakul ki. Ebben a típusban a szövődmények megelőzésére kell helyezni a hangsúlyt, ami rendszeres, pontos gondozással megelőzhető, illetve minél későbbre kitolható. A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában kiemelkedő szerepe van a táplálkozásnak és a mozgásszegény életmódnak. A tudatosan, fiatal kortól kialakított megfelelő, szénhidrátokban szegény, kiegyensúlyozott étrend, és a rendszeres testmozgás segíthet az időskori cukorbetegség elkerülésében. Nem lehet elégszer hangsúlyozni a szövődmények kialakulásának megelőzését. A gondosan betartott diéta, a rendszeres diabetológiai rendelésen való részvétel, a pontos orvosi utasítások betartása megelőzheti a komoly, életminőséget rontó szövődmények kialakulását.



Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!