Adhassanak vért a homoszexuálisok is!

Vágólapra másolva!
Amerikai szenátorok felvetették, hogy a kormány oldja fel a homoszexuális férfiak véradására vonatkozó, 1983-ban elrendelt tilalmat. A politikusok szerint a tilalom "idejétmúlt, valamint orvosilag és tudományosan megalapozatlan".
Vágólapra másolva!

17 demokrata és egy független szenátor John Kerry vezetésével az Amerikai Élelmiszer és Gyógyszerfelügyeleti Hatóság (FDA) biztosához, Margaret Hamburghoz intézett levelükben azt kérte a hatóságtól, hogy oldja fel a korlátozást.


"Azért írunk, hogy aggodalmunkat fejezzük ki a lehetséges véradókra vonatkozó idejétmúlt, orvosilag és tudományosan megalapozatlan tilalommal kapcsolatban" - áll a levélben, melyet Kerry hivatala nyilvánosságra is hozott. "Mivel az ország kórházai és ambulanciái állandóan vérhiánnyal küzdenek, úgy véljük, a véradókkal kapcsolatos bizonyos korlátozásokat felül kellene vizsgálni, valamint megfelelően módosítani és modernizálni kell, hogy a vérellátás a lehető legmagasabb színvonalúvá válhasson."


Az amerikai Vöröskereszt és más egészségügyi szervezetek támogatják a tilalom feloldását, mert a jogszabály szerintük is "orvosilag és tudományosan megalapozatlan".


"Minden felajánlott vért két, rendkívül megbízható vizsgálattal ellenőriznek HIV-vírusra. E két teszt alkalmazásával gyakorlatilag nulla a valószínűsége annak, hogy fertőzött vér kerüljön be a vérellátásba" - közölte a szenátor hivatala.


A HIV/AIDS válság tetőpontjának idejében bevezetett korlátozó intézkedés megtiltja, hogy olyan férfiak adhassanak vért, akik 1977 után valaha létesítettek nemi kapcsolatot más férfiakkal.


A szenátor hivatala azt is hozzátette, hogy paradox, hogy míg azokat a donorokat, akik ismerten HIV-fertőzött személlyel létesítettek heteroszexuális kapcsolatot, csupán egy évre tiltják el a véradástól, míg a biztonságos homoszexuális viszonyt folytató férfiakat egész életükre eltiltják.


A homoszexuálisok Magyarországon sem adhatnak vért.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről