Németország kész legalizálni az orvosi marihuánát

Vágólapra másolva!
Németországban hamarosan legálisan lehet majd orvosi célokra marihuánát vásárolni - a jobbközép kormánykoalíció jelentős változtatásokat készül véghezvinni az ország drogtörvényeiben. Az orvosok ezután receptre írhatnának fel kannabiszt, az engedéllyel rendelkező gyógyszertárak pedig árusíthatnák a drogot.
Vágólapra másolva!

A német szabaddemokraták (FDP) szerint a marihuánát fájdalomcsillapítóként használhatnák a végstádiumban lévő betegek a hospice-házakban és más egészségügyi intézményekben. "Ezzel biztosíthatnánk, hogy a legbetegebbeknek mindig rendelkezésükre álljon valamilyen fájdalomcsillapító" - mondta el Ulrike Flack, a párt egészségügyi szakértője.


Az új törvény véget vet a német kormánytisztviselők, orvosok és egészségbiztosítók között régóta tartó vitának, amely a daganatok és a szklerózis multiplex okozta fájdalom marihuána segítségével történő csillapításáról folyik. A jelenlegi törvények értelmében mindössze 40 német páciens jogosult arra, hogy orvosi indokkal marihuánát írjanak fel neki, mindenki más, aki kannabiszt használ, büntetőeljárást kockáztat, attól függetlenül, hogy orvosi indokkal teszi-e ezt. Az igazságszolgáltatás azonban általában nem lép fel kis mennyiségű, személyes használatra szánt fű esetén.


Mike Meno, az amerikai Marijuana Policy Project szervezet képviselője szerint az 50 amerikai állam közül 36-ban még mindig bűnözőként kezelik azokat, akik betegségük tüneteinek enyhítésére marihuánát alkalmaznak, a kormány pedig továbbra is úgy kezeli a szert, mint aminek "semmilyen orvosi előnye nincs" - miközben ellehetetleníti azokat a kutatásokat, amelyek elősegítenék a marihuána engedélyeztetését. A javaslat ellenzői a félelemre építették fel kampányukat és azt állítják, a kannabisz függőséget okoz, továbbá megkérdőjelezik hatékonyságát is. Meno felháborítónak tartja, hogy számos nyugati országban könyörületes és tudományos bizonyítékokon alapuló szabályozást vezettek be, miközben az Egyesült Államok lemaradt ezen a téren.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!