Tökös-mákos - IKON, Debrecen

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Mi kell hozzá?

  • sütőtök
  • liszt
  • kenyérliszt
    tökös mákos Forrás: Origo
  • mák
  • porcukor
  • tejföl
  • vaj
  • tojássárgája
  • tej
  • tejszín
  • citrom
  • narancs
  • vaníliarúd


Hogyan kell elkészíteni?


A felkockázott sütőtököt 195 fokon 18 percig süssük sütőben. Tegyük egy tálba a lisztet, hozzáadunk 100 gramm porcukrot és 200 gramm vajat. Gyúrjuk össze. Ezután adjuk hozzá a tojássárgáját és a tejfölt. csomagoljuk folpackba / fóliába, és pihentessük két óra hosszat a hűtőben. Főzzünk fel fél liter tejet, 1,5 dl tejszínnel, és 125 gramm porcukorral. Adjuk hozzá a vaníliarúd belsejéből kikapart vaníliát. Ebben megfőzzük a darált mákot. Miután felfőtt, 10 percre félretesszük. Vízgőz felett kikeverjük a tojássárgáját a porcukorral, majd folyamatos gyors keveréssel hozzáadjuk a mákos tejet. Az étterem professzionális fagyigépet használ, de ez a háztartásokban nem sűrűn fordul elő. Ezért a hűtőben hűtsük 5-6 fokosra (minimum két óra kell ehhez), majd betesszük a mélyhűtőbe a keverő spatulánkkal együtt, mert 20 percenként meg kell keverni. A tésztát lapogassuk tortaformába (házi praktika: tegyünk rá sütőpapírt, majd töltsük fel száraz babbal, vagy lencsével nehezéknek, hogy elkerüljük a sütés közbeni felpúposodást. Erre a célra már kapható kerámiából készült sütőbab is). helyezzük 195 fokon 15 percre a sütőbe. A sütőtök kockák felét tegyük egy nagyobb edénybe, és egy egész citrom és egy egész narancs levét facsarjuk hozzá. Botmixerrel pépesítsük, majd keverjük hozzá a másik felét, de ezt már ne turmixoljuk össze. A megsült tésztát kenjük meg a sütőtök krémmel, a nyers tésztából csippentsünk a tetejére, így tegyük vissza a sütőbe 10 percre. Tálalásnál a sütemény szelet mellé kanalazzuk a mákfagylaltot.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről