A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMészáros Krisztofer
11:00TornaBodzás gyakorlat
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:30AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Az őssejtkutatás bezár egy kiskaput az AIDS-vírus előtt

Vágólapra másolva!
Egy egereken végzett laboratóriumi kutatás újabb lehetőséget tárt fel arra, hogy bezárhassunk egy kiskaput az AIDS-vírus előtt.
Vágólapra másolva!

A szóban forgó kiskapu az ún. CCR5, egy fehérje, amely segít a humán immundeficiencia vírusnak (HIV) a sejtekbe jutnia. Ez az első lépés az előtt, hogy eltéríti a sejtműködést, és szaporodni kezd.


A kutatók körülbelül egy évtizeddel ezelőtt rájöttek, hogy azok az emberek, akik a genetikai kódban létrejött apró hiányosság következtében nem képesek CCR5-öt létrehozni, meglepően ellenállók a HIV-fertőzéssel szemben, és esetükben több ideig tart, mire az AIDS betegség kialakul. Ez a CCR5 delta 32 nevű génvariáns kisebb CCR5 fehérjék termelését eredményezi, ami a HIV legtöbb vírustörzsét megakadályozza abban, hogy megfertőzze a sejteket.


Az elmélet tesztelésére amerikai kutatók hematopoietikus (immun- és vörösvérsejteket termelő) őssejteket nyertek ki egerekből. Egy vadonatúj "enzimvágóval" néhány sejtből eltávolították a híres CCR delta 32 részt. Amikor ezek a sejtek megértek és osztódtak, nem rendelkeztek a normális CCR5 előállítására szolgáló kulcsfontosságú kóddal.


A módosított sejteket visszaültették a rágcsálókba, majd HIV vírusnak tették ki az egereket. Tizenkét héttel a fertőzés után az állatok T-immunsejtjeinek mennyisége helyreállt, HIV-szintjük pedig alacsony volt. Ezzel szemben a kontroll egerek, amelyek nem kaptak módosított sejteket, fertőzöttségi szintje magas, immunrendszerük pedig gyenge volt.


Amennyiben a megközelítés biztonságosnak és hatékonynak bizonyul emberekben is, megnyitja az utat az előtt, hogy a HIV-rezisztens T-sejtek hosszú távú generációját hozhassuk létre a szervezetben, vagyis a betegek erős retrovírus elleni gyógyszerek nélkül is visszaszoríthassák a HIV-fertőzést. A Nature Biotechnology folyóiratban publikált kísérletet a Dél-Kaliforniai Egyetem kutatói végezték Paula Cannon vezetésével.


A kutatás a harmadik út, amely a közelmúltban megnyílt a CCR5-öt vizsgáló szakemberek számára. Most van folyamatban olyan CCR5 gátló gyógyszerek engedélyeztetése, amelyek a HIV által meggyengített immunrendszerű betegeknek nyújthatnak "megmentő" terápiát. Az orvosok egy CCR delta 32 technikát is tesztelnek önkéntesek részvételével, de azokban a kísérletekben nem őssejteket, hanem T-sejteket használnak.


Az ENSZ tavaly novemberi adatai szerint 2008-ban mintegy kétmillió ember vesztette életét AIDS következtében, és 33,4 millió HIV-fertőzött élt világszerte. A kétévente megrendezett Nemzetközi AIDS Konferenciát idén július 18-tól 23-ig tartják Bécsben.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!