A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMészáros Krisztofer
11:00TornaBodzás gyakorlat
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:30AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Mozambikban már minden tízedik ember HIV-fertőzött

Vágólapra másolva!
Mozambik lakosságának közel tizenkét százaléka fertőzött HIV-vírussal illetve AIDS betegséggel.
Vágólapra másolva!

"Öt százalék felett már kijelenthetjük, hogy egy ország tragikus helyzetben van. A 11,5 százalék pedig ennek kétszerese" - nyilatkozta az ország egészségügyi minisztere, Paulo Ivo Garrido.


A minisztérium és az országos statisztikai hivatal által készített hatmillió dollár (4,7 millió euró) költségű tanulmány az ország első átfogó jelentése a vírus előfordulásáról. 2009-ben 16600 ember részvételével készült a dél-afrikai ország 10 tartományában. "A mozambiki helyzet rendkívül súlyos" - nyilatkozta Garrido.


A világ összes HIV fertőzöttjének több mint kétharmada a Szaharától délre fekvő afrikai országokban él, ahol az ENSZ szakosított szerve, a UN AIDS becslése szerint a felnőttkori előfordulási gyakoriság 5,2 százalék.


A tanulmányból az is kiderült, hogy a járvány a nőket érinti a legsúlyosabban 13,1 százalékos előfordulási gyakorisággal, míg a 15 és 49 év közötti férfiak 9,2 százaléka érintett. A gyakoriság a szomszédos Dél-Afrikába vezető fő útvonalak mentén fekvő déli Maputo és Gaza tartományokban még magasabb.


"A mozambiki kormány úgy véli, az AIDS az országra leselkedő első számú veszély. Tovább folytatjuk a harcot az előfordulás visszaszorítása érdekében" - jelentette be Garrido.


Az ENSZ AIDS ellenes szervezetének adatai szerint Dél-Afrikában a legmagasabb a HIV fertőzöttek száma a világon. A 48 milliós népesség közül 5,7 millió embert érint a járvány.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!