Így érdemes válni: 12 jótanács válófélben lévőknek

Vágólapra másolva!
Ha van valami, amit biztosan kijelenthetünk, az az, hogy szép válás nem nagyon létezik. Ennek ellenére persze kulturális szakadék választhatja el egyik válást a másiktól, miközben mindegyik egyformán fájdalmas és a mélyben vagy a felszínen fortyogó indulatok miatt okozhat maradandó sebeket mindkét félnek. És a gyerekeknek, akik tökéletesen vétlenek, mi több, a legtöbb esetben áldozatokként szerepelnek a történetekben.
Vágólapra másolva!

Első körben a dolgok prioritását érdemes meghatározni, vagyis, hogy a válás során mi az, ami valójában a legfontosabb számunkra:


A lakás birtokjogának megszerzése? Az igazság? A gyerekek nevelésének joga? A bosszú? A nagyi ezüstkészlete? A másik teljes erkölcsi megsemmisítése, anyagi kisemmizése? Esetleg valamilyen mindenki számára élhető és több-kevesebb megalkuvással járó kapcsolat fenntartása és egy új életforma kialakítása?


Nos, ha a kérdésre a válaszok előremutatnak, és nem ragadnak le a személyes sértettség érzésének dédelgetése és a bosszúvágy mellett, akkor van esélyünk, akár egyedül akár egy új partner oldalán a boldogságra.


Ám, ha már válni kell, nem mindegy, mennyire vagyunk előrelátóak, főleg akkor, ha a partner erőszakossága miatt hirtelen kell távozni a közös otthonból. Amennyiben érezzük, hogy rezeg a léc, és számítunk a tomboló viharra, esetleg indulatok nélkül is tarthatatlan már a helyzet, ha nem készülünk fel időben a távozásra, kellemetlen meglepetések érhetnek minket a válási procedúra során, mi több, a válás folyamata akár évekig elhúzódhat, beláthatatlan érzelmi és anyagi károkat okozva az egykor volt család minden tagjának.


1. Ez a te válásod


Soha ne felejtsd el, hogy ez a te válásod, nem a barátaid és nem is a húgod fog szembesülni a válás következményeivel, ahogy az ügyvédnek is az te eseted csak munka. Tehát a legjobb, amit tehetsz, hogy minden esetben a józan eszedre hallgatsz, és ne hagyd, hogy nyomást gyakoroljanak rád, még akkor sem, ha mindezt a lehető legnagyobb jóindulattal teszik.


2. Folyamatos kommunikáció


Amennyiben párod agressziója ezt nem teszi lehetetlenné, soha ne szakítsd meg teljesen a kapcsolatot volt pároddal. Az ésszerű és kiegyensúlyozott kommunikáció minden esetben előreviszi a folyamatot. Ha párod teljesen elzárkózik a párbeszéd elől, neked sem lesz módod a megfelelő időben kifejezni óhajaidat. A hallgatás rombol, a nyitott és kompromisszumkész magatartás jelentősen lerövidítheti a válás egyébként is hosszadalmas és kényelmetlen, kudarcérzésekkel tarkított procedúráját.


3. Bankszámlakivonat a bőröndbe


Csomagolj okosan, vagyis ne akkor kapkodj hivatalos iratok után, amikor már menni kell. Néhány nagyon fontos irat legyen előkészítve, akár az eredeti, akár a fénymásolt példányok. Ezeket ne tárold otthon, de ne is a közös autó csomagtartójában. Egy jó barát, esetleg a szüleid lakása alkalmas helyet biztosíthat.


Amikre szükséged lehet:

- házassági anyakönyvi kivonat
- a gyerekek születési anyakönyvi kivonata
- folyószámlákhoz szerződések, banki kivonatok
- fizetési kivonatok
- a közös tulajdonról adás-vételi esetleg ajándékozási szerződések
- ingatlanokkal kapcsolatos dokumentációk
- gépjármű forgalmija, törzskártya
- adóbevallások (párodé is) az utóbbi öt évre vonatkoztatva
- és a közös fotók. Nehogy bosszúból és meggondolatlanul a másik fél megsemmisítse azokat.


4. Fifti-fifti?


Zárd le a közös számlákat és nyiss újat, ha lépni akarsz, mielőbb arra utaltasd a fizetésedet. Ez ne jelentse azt, hogy a közös számlát lecsupaszítod, ám ha úgy véled, fontos lehet a megelőzés, minden készpénznek a felét emeld le csupán, illetve még kevesebbet, ha a közös hiteleket a párodnak kell még egy ideig fizetni.

5. Értékes listák


Készíts az értéktárgyakról listát és fotót, ez nagy segítség lehet, ha a tárgyak hipp-hopp eltűnnek a lakásból.


6. Horror-számlák bosszúból


Mondd le a te neveden lévő szolgáltatásokat. Hatalmas összegeket veszíthetsz, ha a vonalas telefon és a közművek az te neveden futnak, miközben már hetek óta máshol élsz.


7. E-mail-lakat azonnal


Ha rálátása volt párodnak az levelezésedre, változtasd meg a jelszót, vagy hozz létre új netes postafiókot.


8. Fészekrakás


Készíts egy listát a lehetséges albérletekről, illetve legyenek terveid arról, hol és hogyan tudsz a továbbiakban élni. Nagyon fontos, hogy - ha ragaszkodsz ahhoz, hogy a gyerekek nálad maradjanak, a körülmények számukra is elfogadhatóak legyenek.


9. Takarékos válás


Ajánld fel párodnak a bíróságon kívüli megegyezés lehetőségét vagyon és gyerekek tekintetében egyaránt. Per helyett válasszátok a mediációt. Tized annyiba sem kerül a válás, ha békésen tudtok megegyezni.


10. Ne gyűlölködjetek


Bár váltok, ne felejtsd el tisztelni azt az embert, akivel évekig együtt éltél, és vedd figyelembe volt párod érzéseit és érdekeit is, ne ragaszkodj körömszakadtáig tárgyakhoz, megoldásokhoz, csak azért, hogy fájdalmat okozz a másiknak. Cserébe ezt te is joggal várhatod el párodtól. Különösen fontos ez akkor, ha közös gyerekek is vannak.


11. A válás a felnőttek dolga


Soha ne szidjátok egymást a gyerekek előtt. A konfliktusok kizárólag rátok tartoznak, ne akarjátok bevonni a háborúba a gyerekeket - enélkül is lesznek szinte soha be nem gyógyuló sebek. Ne akarjátok, hogy a gyerekek erkölcsi ítéleteket fogalmazzanak meg a bármely szülővel kapcsolatban. Ennél nincs rosszabb taktika, ráadásul nagyon durva érzelmi bántalmazásnak számít. Arra se kényszerítsétek, hogy válasszanak közöttetek. Nem tud választani és pont. A gyerek elhelyezésénél a gyerek számára fontos érzelmi és anyagi biztonság megteremtése legyen a döntő szempont, ne a bosszú.


12. Szakmai telefonkönyv - az aranylista


Legyen egy exluzív listád családjogi ügyekre szakosodott ügyvédekről, mediátorokról, családsegítőkről, párkapcsolati szakemberekről, és ha úgy véled, szükséges, a pszichológusok se maradjanak le a listáról.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!