Teknősöktől terjedt át a gyerekekre a szalmonella

Vágólapra másolva!
Elkészült az USA eddigi legnagyobb, teknősöktől kiindult szalmonellafertőzéséről szóló vizsgálati beszámoló. A fertőzés során 2007-2008-ban 107-en betegedtek meg a hüllőktől, elsősorban gyerekek. Többen a kerti úszómedencékben az állatokkal együttfürödve kapták el a fertőzést.
Vágólapra másolva!

Bár az USA-ban 1975 óta tilos tengeri teknősöket háziállatként árulni, illegális kereskedelmük máig fennmaradt: az amerikai állatorvosok társaságának becslése szerint 2006-ban kétmillió körül lehetett a számuk. Ráadásul a több mint harminc éves szövetségi tilalom csak a tíz centiméternél kisebb teknősökre vonatkozik, mivel a törvényhozók éppen azt akarták megakadályozni, hogy a kisgyerekek játéknak tekintve a teknősöket, szájukba is vegyék azokat.

Julie Harris, a Szövetségi Járványügyi Hatóság (CDC) munkatársa, az átfogó vizsgálat vezetője a médiának elmondta: sok teknős fertőzött úgy szalmonellával, hogy annak nincs látható tünete. Székletükből a páncélra és törzsükre kerülnek a baktériumok, így jutnak át arra, aki kézbe veszi az állatokat.

A hatósági vizsgálódás 2007 szeptemberében indult, amikor két lányhoz véres hasmenés, hányás, hasi görcsök és magas láz miatt kellett orvost hívni azt követően, hogy a kerti medencében a család kedvenc teknőseivel együtt úszkáltak. A későbbi szalmonellás eseteknél is kiderült, hogy a fertőzött gyerekek közvetlen érintkezésbe kerültek a hüllőkkel: akadtak, akik puszilgatták, szájukba is vették őket. De közvetett fertőzéseket is regisztráltak: előfordult, hogy miután az iskolában teknőssel játszottak a gyerekek, kezükön hazavitték a kórokozókat, és körbefertőzték a családot. "Szerencsére senki nem halt meg a fertőzések miatt" - nyilatkozta Julie Harris, a hatóság munkatársa. A vizsgálat során felkeresték azokat az állatkereskedéseket, - bolti, piaci, utcai vagy online árusokat -, ahonnan a fertőzött állatok származtak.

A teknősök szalmonellafertőzése régóta ismert: az Illinois-i Egyetem kutatói próbálkoztak már baktériummentes hüllőket tenyészteni. Első lépésként antibiotikummal mosták át a tojásokat, ám az eljárás olyan szalmonella törzseket eredményezett, melyek ellenállóvá váltak a szerekkel szemben. Most a klóros fertőtlenítőkhöz hasonló szerekkel kísérleteznek: ezekkel tisztítják meg a teknősfarmokon a tojásokat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről